Ojämn gräsmatta efter vintern?

ojämn gräsmatta efter vintern
4
(5)

När det gäller att klippa gräsmattan finns det inget mer frustrerande än att försöka manövrera över klumpar och bulor. En plan gräsmatta ser inte bara bra ut, den gör det lättare att underhålla.

Men vad gör att en gräsmatta blir ojämn?


Det finns många anledningar till att din gräsmatta kan bli ojämn. Här är några av de faktorerna:

  • Djur: Allt från dina katter, till irriterande rävar som letar efter mat. Djur är en huvudsaklig orsak till ojämna gräsmattor eftersom de glatt kommer att strö i din trädgård under de månader där din gräsmatta är som mest sårbar. Dock finns det steg du kan vidta för att förhindra att de förstör din gräsmatta.
  • De andra djuren (barnen!): Om barnen leker i trädgården när jorden är mjuk kan det sätta ett stort tryck på gräsmattan. Detta är naturligtvis inte bara dåligt för gräsets hälsa utan kommer också att orsaka problem på lång sikt.
  • Försumpning: Långvarig bevattning på en gräsmatta kan orsaka ojämna ytor. Om ytvatten får sitta på din gräsmatta kan det orsaka långsiktiga skador det är därför det är så viktigt med dränering.
  • Jorden: Saker som förekommer under marken, som stenar, rörledningar och annat skräp kan påverka sammansättningen av din gräsmatta. Det bästa sättet att lösa detta är att gräva de drabbade områdena för att bryta upp spillrorna under.

Dags att jämna ut din gräsmatta

Om din gräsmatta ser ojämn ut är hjälp nära till hands. Innan du börjar måste gräsmattan kontrolleras noggrant i förväg för att bestämma hur mycket som kräver utjämning och om det finns några befintliga dräneringsproblem. Ibland kan ojämn mark orsakas av dräneringsproblem eller till och med skadade vattenledningar.

Till att börja med bör du kontrollera om det finns låga fläckar och dräneringsproblem på platser runt vattenledningar. Om det är fallet rekommenderar vi att du kontaktar professionell rådgivning innan du fortsätter.

Det finns två huvudmetoder för att jämna ut en gräsmatta beroende på skadans omfattning. Alla låga platser i trädgården bör kontrolleras för djup för att avgöra vilken metod som fungerar bäst. Båda metoderna kommer att kräva samma blandning som används vid toppklädsel av en gräsmatta.

Det kommer att bestå av:

  • Två delar sand
  • Två delar matjord
  • En del kompost.

Dessa kombinerade jordblandningen kommer att fylla i de önskade områdena medan de förbättrar dräneringen, samtidigt som komposten gör det möjligt att bilda en näringsrik jord

Förbered gräsmattan

Flera dagar innan du planerar att jämna gräsmattan måste den vattnas för att säkerställa att jorden inte är för hård, torr eller pulveraktig när du gör justeringarna. Var noga med att inte övervattna eftersom våt jord kan vara lika svårt att arbeta med som alltför torr jord.

När ska du jämna ut gräsmattan?

Den bästa tiden på året att börja reparera är runt våren, eftersom det gör att gräsfrön får tid att växa in samtidigt som tillräckligt med fukt för att jorden kan bosätta sig. Som tidigare nämnts finns det två huvudmetoder för utjämning; en för grunda lågfläckar och en för lågfläckar djupare än 2-3 cm.

Jämna ut låga fläckar

För områden som bara är 1-2 cm lägre än resten av jorden kan blandningen appliceras direkt. Skaka ut ett tunt lager över problemområdet och sprid jämnt tills den är helt fylld och plan.

Tampa ner och komprimera marken med dina fötter och den plana. Vattna jorden lätt för att hjälpa till att packa och låt den sätta sig. Upprepa denna process för alla grunda områden som behöver uppmärksamhet.

När jorden har lämnats att sätta sig i några dagar kan gräsfrön fördelas, följt av ytterligare jordjordblandning. Under de första 48 timmarna behöver jorden en lätt spray med vatten 4 gånger per dag för att hjälpa till att gro frön.

Vattna sedan regelbundet och ge tid för gräsfrön att växa.

Jämna ut djupa fläckar

För de områden som har sjunkit mer än 2 cm djup krävs en annan metod för att jämna ut din gräsmatta. För detta behöver du en spade. Gräv längs kanterna och i mitten. Lyft sedan spaden under jorden och försök att hålla snittet så jämnt som möjligt för att göra det lättare att lyfta utan att gå sönder.

Skär till ca 4-5 cm djup, och skjut sedan spade under, håll spaden så platt som möjligt för att upprätthålla en jämn jordtjocklek. Det är här det är viktigt att jorden inte är för torr, eftersom den kommer att sönderfalla när den flyttas.

Fyll sedan hålet med din jordblandning tills den ligger i nivå med det omgivande området och kratta sedan över för att bryta ner jorden innan du fäller tillbaka torvklaffarna.

I detta skede måste du tampa torven ner igen, börja vid ytterkanten på tvärsnittet och arbeta mot mitten. Fyll eventuella återstående mellanrum mellan snitten med mer jordblandning för att hindra kanterna från att torka ut. Vattna regelbundet och låt gräsfrön växa.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om ojämn gräsmatta efter vintern. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *