Att mäta ljusstyrka har blivit en vanlig praxis i olika områden, allt från att se till att din anställd arbetar i säkra arbetsförhållanden till kontroll av belysningsnivåer för fotografering eller setdesign.
Men hur mäter man ljusstyrka? Den här artikeln ger en grundläggande introduktion till vad ljuset är och hur det mäts tillsammans med en guide för hur man använder en ljusmätare (Luxmeter).
Vad är ljus?
Hoppa gärna över det här avsnittet, om du känner dig bekväm inom ämnet.
Låt oss försöka hålla detta enkelt. Ljus är en form av elektromagnetisk energi som rör sig i vågor. Dessa vågor har både en våglängd och en frekvens. Människor har receptorer som kan avkänna särskilda våglängder och bearbeta den till bilder. Dessa våglängder finns mellan 400 och 700 nm. Enskilda färger finns runt vissa våglängder. Se nedan…
- Blå 420nm
- Grön 525nm
- Röd 635nm
Du kanske har hört termerna infraröd och ultraviolett? Infraröd är när våglängden är längre än vad vi kan se och ultraviolett när de är kortare. Båda har användning inom olika typer av teknik. När energi släpps ut över alla dessa 3 våglängder på en gång får vi det vi känner som vitt ljus.
Olika typer av ljus
Som en allmän regel kommer din arbetsplats att ha en av tre typer av ljusarmaturer, det här är ljuskällor baserade på värme som kallas glödlampor, lysrör och lysdioder. Var och en av dessa producerar ljus på ett annat sätt.
Glödlampor strålas ut som elektromagnetisk energi som släpps ut över alla våglängder, och upplevs vita eller varmgula . Olika temperaturer kommer att ändra mängden som varje våglängd används.
Lysrör är tekniskt sett utanför vårt synliga intervall, de är ultravioletta och under 400 nm. Men en interaktion med en beläggning på insidan av röret skapar ett synligt vitt ljus som vi kan använda.
LED-lampor är lite mer komplexa och uppnår vitt ljus genom en blandning av röda, gröna och blå lysdioder eller metoder som liknar fluorescerande.
Hur mäter man ljusstyrka?
Hur mäter man ljusstyrka? Det enklaste sättet att förstå hur man mäter ljus är genom att avbilda den typiska glödlampan med en glödtråd som värms upp och producerar ljus. Glödtråden är källan till ljuset och är i mitten av en sfär med ljus som släpps ut i alla riktningar. Den totala energimängden för allt producerat ljus kallas ”ljusflödet”.
Du är förmodligen bekant med Lumen; detta är måttet på ljusintensitet som folk generellt sett har hört talas om. Basenheten med ljusintensitet är candela (ett ljus med ett tänt ljus avger ungefär 1 candela). En candela per steradian (ett område i en konform med utgångspunkt från ljuskällan) kallas en lumen.
När vi mäter ljus är vi intresserade av hur många Lumen som faller på en yta; detta är vad vi känner till som lux. En lux är en lumen per kvadratmeter.
Här är ett fungerande exempel. Vi har en ljuskälla vars totala ljus (producerat ljus) är 1000 lumen. Om vi kunde fokusera detta på ytan av 1 kvadratmeter skulle vi ha en belysning på 1000 lux. Men om samma ljus sprids över 10 kvadratmeter skulle vi bara ha en belysning på 100 lux.
Exempel på ljusstyrka:
Väldigt ljus sommardag | 100,000 Lux |
Fullt dagsljus | 10,000 Lux |
Molnig sommardag | 1,000 Lux |
Väldigt mörk dag | 100 Lux |
Skymning | 10 Lux |
Natt/Månljus | < 1 Lux |
Instrument för att mäta ljusstyrka
Det enklaste sättet att mäta ljus är att köpa en ljusmätare / lux meter, de två fraserna är ofta utbytbara. Ljusmätare innehåller en sensor som omvandlar ljusenergin till en elektrisk laddning som kan ge användaren en avläsning. De är vanligtvis små nog för att kunna handhållas och lätt kan tas med.
Beha-Amprobe LM-120
En smidig ljusmätare som mäter ljusintensitet upp till 200 000 Lux med upplösning på 0,01 Lux.
Laserliner LuxTest-Master
Professionell ljusmätare för belysningsstyrka på arbetsplatser, på kontor, i offentliga byggnader och inom industrin.
Kimo LX50
Ljusmätare i kompakt format med mätområde från 0 till 10.000 lux, samt min-, max- och medelberäkning.
Att använda ljusmätaren är enkelt. När du har tagit av locket från sensorn placerar du det helt enkelt på en yta där en uppgift utförs, till exempel mitt på ett skrivbord. Det är viktigt att sensorn placeras på ytan eftersom det är där ljuset reflekteras i användarögat och representerar den verkliga ljusnivån de får. Att hålla ljusmätaren ovanför ytan skulle ge potentiellt felaktiga avläsningar. Lux-avläsningen ska sedan visas på displayen.
När du använder en ljusmätare
(Om du hoppade över den, kanske du vill läsa avsnitt 1 i den här guiden)
Det är några saker du bör vara medveten om när du använder en lux-mätare. Det har främst att göra med att olika våglängder av ljus inte avkänns lika av det mänskliga ögat. Om alla våglängder innehöll samma ljusintensitet, skulle luxavläsningen vara densamma men den mänskliga användaren kan se mer ljus av en viss färg och ljuset kan verka ljusare.
För att bättre korrelera lux-mätare med den mänskliga uppfattningen av ljus, är de konfigurerade till CIE-standardbelysningsmedlet A. Detta justerar ljusmätaren för att förvänta sig ljus fördelat över våglängder för ett inhemskt volfram-glödtrådsljus.
På grund av dessa justeringar är en vanlig lux- eller ljusmätare idealisk för användning i områden som använder glödlampor. De kan också användas för fluorescerande belysningsområden men utsätts för ett litet mätfel. Detta gör dem till idealiska verktyg för att kontrollera belysning i de flesta arbetsplatsmiljöer.
Om din arbetsplats är fylld med LED-belysning kan du behöva en annan lösning. Kontrollera att modellen du väljer är lämplig.
Lycka till!
Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om hur man mäter ljusstyrka. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.