När ska man grundmåla?

när ska man grundmåla
4.3
(3)

Frågan om när ska man grundmåla är svår eftersom alla verkar ha olika syn på saken. Färgtillverkare rekommenderar nästan alltid att du målar, rullar eller sprejar ett eller två lager primer eftersom detta i sin tur kommer ge en bättre grund för färgen. Gör-det-själv-målare vill vanligtvis hoppa över grundning, men när är det är möjligt?

Ofta är svaret mindre baserat på objektiva faktorer än på subjektiva sådana som kostnad, tid och ens tålamod när det gäller målning. När allt kommer omkring kan grundning kännas som bortkastad tid och ta minst lika mycket tid som en vanlig påstrykning.

Varför ska man grundmåla?

Grundfärg är utformad för att ge en stabil yta som efterföljande färgskikt kan låsa fast vid. Grundfärg hjälper också till att dölja ytfläckar och färgskiftningar.

Primer ger en stabil basyta

En ytas porösitet är det tillstånd som oftast motiverar användningen av en grundfärg. När ytan är för porös kommer för mycket av färgen att dra in i ytan. Flera lager färg krävs innan färgen kan utveckla ett tjockt, skyddande skal. Motsatsen kan också vara ett problem. När ytan är för blank är färgbeläggningen svår att vidhäfta eftersom färgen inte kan låsa sig fast på ytan. Grundfärg, som är något grov, ger en utmärkt struktur för färgen att ta tag i.

Primer täcker fläckar

Grundfärg är också värdefull för att täcka nedre fläckar. Med fläckarna täckta är färgbeläggningen fri att göra sitt jobb med att ge vackra färger istället för att täcka över fläckar. Dessutom, eftersom primer vanligtvis är billigare än färg, är det ekonomiskt vettigt att använda primer för basskikt snarare än färg. Du kan aldrig gå fel med priming. Om du har lite förtroende för väggens skick före målning är standardvalet att grunda den.

Måste du grundmåla innan du målar?

Alla förutsättningar behöver inte vara närvarande för att du ska bestämma dig för att grunda ytan först. Du kanske vill använda grundfärg om du stöter på någon av nedanstående situationer under ditt målningsprojekt.

Om ytan är porös

En mycket porös yta innebär vanligtvis att primer behövs. Nyinstallerade gipsskivor är mycket porösa på två sätt: det nakna beläggningspappret på gipsskivan och den torkade fogmassan som täcker sömmarna. Bart trä är ännu mer poröst och kräver alltid en primer. Murverk som stödmursblock och tegel behöver grundfärg.

Om gipsväggen är skumbelagd

En skim coat är ett tunt svep av gipsmassa som läggs över nakna gipsväggar. Betraktad som en nivå fem finish, högsta möjliga kvalitet, är en skumrock inte något man stöter på ofta. Men som med bart trä eller gipspapper är det mycket poröst och kräver därför minst ett lager grundfärg innan målning.

Om den föregående pälsen är blank

Blanka baslacker håller inte färgen bra. En lätt skavning med sandpapper och ett eller två lager primer hjälper färgen att fästa. Även om du bestämmer dig för att inte skava den glansiga glansen, kommer efterföljande skikt att fästa med en primer. Plast och blanka färger kräver nästan alltid någon typ av uppruggning av strukturen innan målning.

Om du byter färg från mörk till ljus

Undvik problemen som kommer med att upprepade gånger lägga ner dyr ljus färg över mörkare färger. Behandla istället först ytan med två lager vit primer om den befintliga färgen är extremt mörk. När du går från en ljus färg till en mörk färg, observera att de flesta färgåterförsäljare har möjlighet att tona din primer. Detta för primerns färg närmare färgen på väggens ytbehandling, vilket minskar antalet primer- och färgskikt du lägger ner.

Om ytan är fläckig

Prickiga eller fläckiga ytor drar nytta av ett eller två lager av grundning före målning. Överväg att använda tjockare primers vid detta ändamål.

när ska man grundmåla
När ska man grundmåla

När du kanske inte behöver grundfärg

Även om priming vanligtvis är det bästa alternativet, kan du ofta klara dig utan priming under något av följande förhållanden.

Om väggarna är mycket rena

Om dina väggar är helt rena och i gott skick, kanske du kan eliminera behovet av primer. Ett sätt att rengöra väggar innan målning är att skapa en tunn blandning of tri-natriumfosfat (TSP) och vatten och torka av väggarna med en mjuk trasa. Om du väljer att inte använda TSP, fäst ett rent borsttillbehör i slutet av en butiksdammsugare och rengör bort större skräp som spindelväv och damm.

Om du målar från en färg till en liknande färg

Ett behov av primer är att justera grundfärgen för att din nya färg ska synas briljant och exakt. Om tidigare och nya färger är samma, eller även om de är lika, minskar behovet av primer men inte helt elimineras.

Använda självgrundande färger

Självgrundande färg är i grunden en färg som är tjockare än vanlig färg. Eftersom den är tjockare byggs den upp högre och bildar en tjockare päls. Det är att föredra att använda en separat primer och färg. Men om väggarna i grunden är i gott skick kan du använda en kombinationsfärg och primer. Självgrundande färg är inte det mirakelmedel som många husägare tror att det är. Att lägga ner en tjockare färg ger en svagare päls som tar längre tid att torka. Dessutom innebär den högre kostnaden per enhet, och det eventuella behovet av mer än det annonserade enstaka skiktet, att det kanske inte kommer att spara pengar eller tid.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om när ska man grundmåla. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.3 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *