Glödlampa fungerar inte – En felsökningsguide

glödlampa fungerar inte
4.5
(2)

Tack vare deras underbara tillförlitlighet tar vi alla glödlampor för givet och förlitar oss utan att tänka på deras tröstande glöd när vi behöver det. Men vad händer när en pålitlig glödlampa plötsligt inte lyser upp vår väg? Är det en dålig glödlampa? Kan det ett ledningsproblem? Är det trots? Oavsett vad det är så är jag övertygad om att det är något du kan åtgärda utan att behöva ringa en elektriker.

Kontrollera följande punkter i den ordning som anges här. (Det är 90 % chans att du inte behöver gå förbi punkt 4.)

Vill du ha hjälp av en elektriker?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja.

1. Kontakt eller väggbrytare

Kontrollera att det finns ström, är armaturen är ansluten och/eller att strömbrytaren är på?

2. Kontrollera säkringar/proppar?

Kontrollera ditt elskåp (brytare/säkringsbox) för en utlöst propp eller utlöst brytare.

3. Fel glödlampa

Innan du byter ut den befintliga glödlampan, ge den en vridning – ibland fungerar det. Annars, prova en ny. Spendera inte mycket tid på att tänka: ”Det kan inte vara glödlampan, de ska hålla i 10 år.” Vissa av dem håller inte 10 månader.

Tänk också på att använda en glödlampa med lika stort wattantal som den som satt tidigare. Ibland kommer en glödlampa med mindre watt att gå sönder omedelbart och en lampa med mycket större watt göra likadant. Det beror på armaturen och villken lampa den var tillverkad för. Ibland står det på själva armaturen vilken lampa du behöver. Har du kvar instruktionsboken kommer det även stå där.

4. Glödkontakt

glödlampa fungerar inte
Glödlampa fungerar inte

Om en ny glödlampa inte fungerar, stäng av strömbrytaren eller dra ur kontakten (stäng av strömmen, alltså), och försök böja upp den lilla metallfliken inuti glödlampssockeln. Dessa kan pressas in så långt att de inte längre rör vid glödlampans elektriska kontakt.

Kom ihåg att stänga av strömmen till uttaget innan du sticker fingret i det. Vi kan inte betona elsäkerhet tillräckligt.]

5. Armaturbrytare

Nu när de enklaste testerna har misslyckats är det dags att fokusera på kablarna. Om armaturen är en lampa med en strömbrytare, pilla runt med strömbrytaren och lyssna efter eventuellt surrande eller annat onormalt ljud när du trycker av och på. Om du hör att något är fel, byt ut strömbrytaren mot en matchande del (följ bara tillverkarens anvisningar). Du kan behöva byta ut sladden också om kopparledningarna är skadade.

6. Sladden

Både lampsladdar och sladdar som knyter ihop hängande armaturer kan lossna från uttagsterminalerna, den interna armaturens kablar eller pluggterminalerna. Flytta sladden och/eller armaturen (var kreativ!) för att se om ljuset glappar ens för ett ögonblick. Om så är fallet, kontrollera sladdanslutningarna. Om de ser ok ut, byt ut sladden.

7. Vägguttag

Du kan testa en lamparmatur för ström med en voltmätare. Med strömmen till armaturen på, använd ena testpinnen mot metalluttagetfliken och den andra mot den gängade metallhylsan som glödlampan skruvas in i. Om testaren lyser är uttaget ok; om inte kan det vara ett dåligt uttag, en lös (eller stekt) tråd på väg till uttaget eller en dålig väggbrytare.

Om glödlampan flimrar, följ denna felsökningsprocedur

1. Om glödlampan flimrar betyder det oftast att kontakterna blivit dåliga. Vanligtvis kommer du att kunna höra ett fräsande eller sprakande ljud om kontakterna är dåliga. Byt i så fall ut strömbrytaren.

2. Det kan också vara så att trådanslutningarna är lösa. Det kan vara på själva strömbrytaren, vid strömbrytaren eller i en genomgående ledningsanslutning i väggdosan eller takboxen. Det i särklass vanligaste problemet är en lös trådanslutning vid själva strömbrytaren, som är föremål för konstant av- och på-användning.

3. Mindre vanligt är att ett glödlampsuttag bli dåligt. Om så är fallet måste du byta ut uttaget.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig mer om glödlampa fungerar inte. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *