Hur byter man en cirkulationspump?

byta cirkulationspump
4
(3)

En cirkulationspump är en kritisk del av ditt varmvattensystem och precis som hjärtat i våra kroppar är den kärnan för funktionen och utan den skulle värmen försvinna. Tiden kommer dock när den så småningom blir gammal eller av andra anledningar går sönder och du kanske måste byta ut den. I det här inlägget kommer vi att förklara hur du ska gå tillväga, vilka verktyg som behövs och vad som kan vara bra att tänka på när du måste byta cirkulationspump.

Bra att veta om cirkulationspumpar

Cirkulationspumpen förser varmvatten till dina radiatorer, från pannan, och håller dem varma. En bra indikation på att cirkulationspumpen slutat fungera är om dina radiatorer närmast värmepumpen är varma, men kalla längre bort. Om så är fallet kan det ibland övervinnas genom att höja varvtalet på pumpen. För att kontrollera att den slutat fungera kan du slå av och på strömmen till den, om du inte hör att pumpen startar har något hänt.

VIKTIGT: Elen måste stängas av och kopplas bort från pumpen innan du jobbar med den. Du måste också stänga av värmepumpen.

Behöver du en rörmokare?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja.

Köp en ersättningspump

Innan du köper en ny pump, titta på alla etiketter och skriv upp vad den gamla pumpen heter samt eventuella artikelnummer. Många av dessa kommer att innehålla pumpspecifikationer (pumpens hastighet, flödeshastighet etc) och kommer att göra det mycket lättare för dig att köpa rätt ersättningspump. Ta också (efter att ha sett till att strömmen är av) ta av det elektriska skyddet och ta ett fotografi (du kan använda din telefon) av anslutningarna inuti. Detta hjälper dig sedemera att sätta ihop det ordentligt. Det är mycket lättare att ha all denna information nu än att kämpa senare.

Innan du går vidare och köper din nya pump är det också en bra idé att fundera över vilken ersättningspump du ska köpa. Som nämnts ovan måste du se till att din nya pump är tillräckligt stark för att pumpa vatten runt ditt system. Det är också en bra idé att satsa på en modern energieffektiv pump som inte bara kommer att vara till nytta för dig i framtiden utan också kan spara pengar på dina uppvärmningskostnader. När det gäller tillverkare anser många värmetekniker och yrkesverksamma att Grundfos är det bästa du kan köpa, men om du är osäker, vänd dig till din lokala rörmokare eller kontakta en professionell värmetekniker för råd.

Föredrar du att handla online kan du hitta ett flertal nya cirkulationspumpar med upp till 40% rabbatt här..

Steg 1: Förberedelser

Stäng av strömmen till din cirkulationspump. Gå sedan till strömbrytaren och stäng av värmepumpen. Detta för att säkerställa att det inte går någon ström genom den. Det finns ett plastlock vid sidan av cirkulationspumpen med en kabel intryckt. Skruva ut plastlocket och ta sedan bort ledningarna som är anslutna till pumpen.

Steg 2: Koppla bort den gamla pumpen från rören

För att förhindra att allt vatten från din anläggning ska läcka ut kan det vara bra att stänga av vattnet vid lämpliga avstängningsventiler. När det är gjort kan du lossa kopplingarna där rören ansluter till cirkulationspumpen med en skiftnyckel. Det är 2 kopplingar, den ena är inloppet, där pumpen ansluter till värmepumpen och det andra är utloppsröret, där det fäster på röret som går in i huset. Ta bort pumpen från dessa rör. Vid borttagning kan en del instängt vatten rinna ut, trots att du stängt ventiler så var redo med några trasor och en hink.

Steg 3: Fäst ny pump

Montera den nya pumpen där den gamla var. Se till att använda de medpackade packningarna som följde med pumpen för att förhindra läckor. Montera inlopps- och utloppsrören på motsvarande ställen och se till att vända pumpen åt rätt håll! Fäst dem med bultarna som du tog bort tidigare. Du behöver inte dra åt dem för kung och fosterland med risk för att skada gängorna på bultarna.

Steg 4: Förbered den nya cirkulationspumpen

Med cirkulationspumpen på plats, öppna ventilerna du stängde av och låt vattnet flöda in i systemet igen. Vissa pumpar har hastighetsinställningar. Ställ in den på samma sätt som den gamla. Pumpen bör också ha en avluftningsventil på sidan eller under den. Öppna den för att driva ut all instängd luft i systemet för att undvika luft i systemet. Det kommer annars stiga till den högsta punkten och förhindra att värmen sprider sig. Öppna plastlocket på sidan av pumpen och anslut de elektriska ledningarna till terminalerna. Sätt tillbaka plastlocket så att ledningarna täcks.

Starta aldrig en cirkulationspump som inte är vattenfylld!

Steg 5: Testa pumpen

Testa pumpen genom att slå på brytaren och trycka på strömbrytaren på själva pumpen. Den bör slås på vid denna tidpunkt och du bör höra klart och tydligt att pumpen börjar pumpa och värmen kommer så småningom att pumpar runt hela ditt system.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om att byta cirkulationspump. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *