Bäst i test: Jordfräs: Vilken är det bästa valet?

jordfräs test
4.8
(5)

Oavsett om man planerar ett nytt trädgårdsland eller behöver fixa rabatten så är en jordfräs ett verktyg som både minskar ansträngning och ser till att allt blir rätt gjort. Vi har jämfört några av årets bästa jordfräsar.

Jordfräsen har på många sätt blivit en viktig maskin när det kommer till att luckra upp jorden. Denna sorts bearbetning är väldigt viktig om man vill att jorden ska bli brukbar i ett odlingshänseende då allt för tätpackad jord motverkar syresättning och i slutändan tillväxt. Många har på egen hand fått uppleva jordfräsen som den pusselbiten som saknas för att få bra resultat. Men viken modell ska man egentligen välja?

Vi listar de 3 bästa jordfräsarna:

Stiga SRC 775 RB

AL-KO MH 4005

Honda FF 300

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Stiga SRC 775RB – Bäst i test.

jordfräs test
jordfräs test

Svenska Stiga har en särskild ställning i det svenska folkhemmet. Deras jordfräs SRC 550 RB är en pålitlig modell som alltid ger bra resultat.

Med SRC 775 RB har Stiga satt en hög ribba för vad man har att förvänta sig av jordfräsar. Den är minst lika lämplig för hemmabruk som den är för mer krävande storskaligt arbete. Den kraftfulla motorn ser till att även riktigt hård jord hanteras utan problem.

Arbetsdjupet på 20 cm och tanken på 0,8 liter ser till att den går att använda för de flesta ändamål och även för längre arbetspass. De många justeringsmöjligheterna gör att den även är väldigt ergonomisk och bekväm.

Fördelar:

 • Går att köra i framåt- och bakåtriktning.
 • Bra arbetsbredd på 50 cm.
 • Sidotallrikar som bearbetar jorden bättre.

Nackdelar:

 • Enväxlad.

2. AL-KO MH 4005 – Mest prisvärd.

jordfräs test
jordfräs test

Tyska AL-KO har lång erfarenhet när det kommer till robusta trädgårdsmaskiner. Med MH 4005 kombinerar den hög prisvärdhet med motsvarande funktionalitet.

Det är väldigt många som vill att trädgårdsverktygen helt enkelt ska fungera. Utan krångel och utan besvär. Detta har AL-KO tagit tillvara på och MH 4005 är en jordfräs särskilt utformad för den som vill fokusera mer på resultatet än på själva arbetet. Kraftfull motor och bra arbetsdjup gör att den hanterar den allra mest kompakta lerjord.

Då detta är en enväxlad maskin är den främst lämpad för konsekvent och målmedveten bearbetning av jorden. Vill man vara säker på att få arbetet gjort med minimal ansträngning på kortast möjliga tid så är det här förmodligen en av de bästa modellerna på marknaden.

Fördelar:

 • Väldigt kraftfull motor.
 • Fyra fristående knivar som bearbetar jorden.

Nackdelar:

 • Förhållandevis hög ljudvolym.

3. AL-KO MH 350-4 – Bästa budgetvalet.

jordfräs test
jordfräs test

Med MH 350-4 visar AL-KO att kvalitet inte behöver kosta. Tack vare bra arbetsdjup och stark motor kan den mäta sig med många av de dyrare modellerna.

När man planerar att köpa en jordfräs så är det väldigt lätt att kostnaderna skenar. Men dyrare är faktiskt inte alltid bättre. MH 350-4 är en oerhört kapabel maskin som har mycket gemensamt med det dyrare segmentet. Genom att fokusera på det väsentliga så har AL-KO lanserat en budgetmodell som utan problem luckrar upp den mest kompakta jorden.

Då den är utrustad med fyra fristående knivar och en märkesmotor från välkända Briggs & Stratton så behöver man knappast oroa sig för att få problem. Det justerbara styret är även en garanti för hög bekvämlighet. Men vad är det som möjliggjort det låga priset? Genom att bortprioritera funktioner så som växlar har de bibehållit kvalitet utan att låta priset skena.

Fördelar:

 • Stark märkesmotor.
 • Bearbetar kompakt jord utan problem.

Nackdelar:

 • Saknar växlar.
 • Inte lämpad för precisionsarbete.

4. Stihl MH 445 – Utmanare.

jordfräs test
jordfräs test

Stihl lever upp till sina egna traditioner med kompakta och pålitliga MH 445. Tack vare låg vikt, smidigt utförande och effektiv motor så tar den hand om såväl svårhanterlig jord som trånga utrymmen.

På en marknad där de flesta tillverkare fokuserar på ren och skär styrka så har Stihl förstått vikten av precision och finess. Genom att på ingenjörsmässig nivå skala bort allt onödigt har de gjort MH 445 till en jordfräs som är lika smidig som den är funktionell. Därför är den intressant nog ett bra val både för den lilla rabatten och större odlingsutrymmen.

Tack vare stark motor, kompakt chassi och särskilt utformade knivar så kan man utan problem bearbeta även de mest svåråtkomliga platserna. Vad som gör modellen unik är att den på så sätt kan ta hand om svårarbetad jord där andra maskiner helt enkelt inte får plats.

Fördelar:

 • Unikt kompakt utförande
 • Hanterar hård jord på svåråtkomliga ställen.
 • Oerhört bekväm att använda.

Nackdelar:

 • Ej lämplig för de allra största ytorna.

5. Honda FF 300 – För proffset.

jordfräs test
jordfräs test

När det kommer till jordfräsar så är kanske Honda inte det första varumärke man tänker på. Men FF 300 är en unikt kraftfull maskin som helt enkelt tar sig fram överallt.

Det här är en jordfräs så unik på många sätt. Den är utrustad med extra stora bakhjul, tre framväxlar, en bakväxel och en av marknadens mest kraftfulla motorer. Vad detta innebär är att den hanterar jordar och områden där andra modeller inte ens går att använda. Därför är den en favorit bland såväl privatpersoner med stora behov som på storskaliga odlingar.

Utan att bli otymplig eller svårstyrd så säkerställer FF 300 att arbetet blir gjort på snabb, enklast och mest effektiva sätt. Stora justeringsmöjligheter och kraftfull bearbetning är en garanti för att man får tid över till det mer väsentliga, och att man aldrig behöver oroa sig för tätpackad jord igen.

Fördelar:

 • Stora bakhjul säkerställer smidig drift.
 • Justerbar drivhastighet för högsta möjliga komfort.
 • Unikt stort antal växlar.

Nackdelar:

 • Högre ljudvolym och mer vibrationsbenägen än övriga modeller.

Att tänka på inför ditt köp

När insikten att man behöver en jordfräs flyger på så blir det ofta inledningsvis en hel del att fundera på. Inte bara måste man etablera en budget, utan man behöver även fundera noggrant på exakt vad det är för behov man har. Det är nämligen ofta stor skillnad mellan maskiner för professionella ändamål och de som är mest lämpade för rabatten i den egna trädgården. Låt oss därför ta en titt på några saker som är bra att tänka på inför inköp.

1.Identifiera dina behov.

Pratar man om behov i kontexten av en jordfräs så handlar det ofta om maskinens bredd. Det är nämligen så att detta kan användas som en markör för huruvida jordfräsen är ämnad för hemmabruk eller mer storskalig användning. Om man planerar att fräsen för att ordna rabatten och odlingsplätten så kommer man snabbt att inse att en allt för bred maskin helt enkel inte får plats. Motsatt förhållande gäller så klart om man har ett större odlingsland. Se därför till att välja en maskin som utformad för den sorts arbete du har i åtanke.

2.Bestäm din budget.

Viktigt att poängtera är att det inte nödvändigtvis är priset som avgör huruvida man får en bra maskin. I många fall så representerar däremot prissättningen jordfräsarnas kapacitet. Detta betyder att de dyrare alternativen kommer att bearbeta stora jordmängder mycket snabbare än billigare alternativ. Men intressant nog betyder det även att man kommer få problem med småodlingar om man köper en allt för stor maskin. Därför bör du vänta med att sätta budget innan du fått en känsla för både behov och utbud.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

I stort sett samtliga tillverkare använder sig av beprövade komponenter. Detta gäller så väl motor som chassi och knivar. Därför är det inte så överdrivet viktigt att stirra sig blind på vilka som ligger bakom fräsen. Man vinner mer i längden på att se till att maskinen täcker de behov som man faktiskt har.

4.Jämför marknaden.

Då det finns så oerhört många jordfräsar att välja mellan så är det av största vikt att man får en känsla över vad man har att välja mellan. Först då kan man skaffa en produkt vars utförande motsvarar ens egna tilltänkta användningsområde. Så ta en förutsättningslös titt på de olika alternativen och välj helt enkelt bort de som är för dyra eller storskaliga.

5.Dags att köpa!

Nu när du har fått en känsla för dina egna behov och utbudet i stort så är det dags att slutföra köpet. Vi är övertygade om att du vid det är laget är redo att göra ett val som kommer att vara bra även på lång sikt. Då de flesta produkter på marknaden för jordfräsar är riktigt kvalitativa så är det faktiskt svårt att göra ett dåligt val. Men genom att spendera extra tid på sitt val så ökar chanserna att man blir nöjd.

Jordfräs test

Jordfräsar är kraftfulla maskiner som tillverkas för att klara hårda tag. Därför kan man i de flesta fall vara säker på att det blir bra oavsett vad man köper. Men en särskild sak att hålla i åtanke är att hitta en bra balans mellan åtkomlighet och kapacitet. Vi hoppas att vi hjälpt dig göra ett bättre val.

Lycka till!

Vi uppskattar att du följde med oss på denna resa i jordfräsarnas värld. Och med lite tur så har du fått mer kött på benen inför ditt kommande inköp. Hur som helst är vi övertygade om att du kommer bli nöjd med ditt val. Vill du läsa mer kan du gå till startsidan här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *