Vad är mögel? Och hur tar jag bort det?

mögel som växer på väggen.1jpg
0
(0)

Vi hör mycket idag om farorna med mögel, men vad är mögel exakt? Det är inte en växt eller ett djur. Det är en svamp och alla typer av mögel är inte nödvändigtvis dåliga. Vissa typer används till exempel för att göra medicin, som den typ av mögel som används för att göra penicillin, ett livräddande antibiotikum. Medans andra typer kan vara skadliga för vår hälsa.

Vad är mögel?

Möge är en sorts svamp som växer och reproducerar sig genom att bilda sporer och finns naturligt utomhus och även i vissa fall inomhus. Det upkommer när levande material påbörjar sin nedbrytningsfas och sprider sig sedan med hjälp av sporer.

Vart finns det oftast? Det växer i fuktiga, svagt upplysta områden både Inomhus och utomhus. Du kan hitta det på vinden, i källaren, krypgrundar och badrum. Det är också vanligt i andra områden om det finns läckage, läckande fönster, läckande rör eller översvämningar.

Olika typer av mögel

Människor är inte helt säkra på hur många mögelarter det finns, men uppskattningar varierar var som helst mellan tiotusentals och över några hundra tusen. Några av dessa olika typer är inte farliga för människors hälsa, medan andra leder till kroniska och allvarliga hälsoförhållanden. När man tar itu med någon form av tillväxt i ditt hem är det viktigt att förstå vilken typ av mögel du har att göra med. Var och en har sina egna egenskaper, tillväxtmönster och hälsoeffekter att vara medvetna om

  1. Allergena: Denna typen orsakar och producerar allergier och allergiska reaktioner som astmaattacker.
  2. Patogen: Denna typen orsakar hälsoproblem hos dem som lider av akut sjukdom.
  3. Toxigenic: Denna typen producerar giftiga ämnen som kan leda till farliga eller till och med dödliga hälsoförhållanden. Detta kallas ibland ”giftig form”.
Svart mögel
Svart mögel

Är mögel farligt?

Både ja och nej. Det finns mögel som är skadliga för oss och det finns typer som inte är det. Men grundregeln lyder att ta hand om all eventuell mögeltillväxt du hittar.

Ta bort mögel

Vad gör du om mögeltillväxt redan är ett problem? Så länge som angreppen inte är särskilt stora kan du själv vidta åtgärder för att ta itu med problemet. Hur ska man gå tillväga då? Följ åtgärdslistan nedan:

  1. Ta bort angripet material och byt ut till nytt.
  2. Rengör med mögel-dödande produkter, såsom blekmedel, ättika eller väteperoxid. Öppna fönster och dörrar under rengöring för att ge frisk luft och hjälp till att torka ut mögel.
  3. Ring en firma som jobbar med mögel-sanering. Exempelvis Anticimex

Det viktigaste är att ta reda på varför du har en mögeltillväxt till att börja med. Det kan börja i badrummet men faktiskt bildas i ett annat rum. Och det kan bero på dålig ventilation, fukt problem, läckande rör, läckande tak eller dött material. Ta reda på varför det har bildats tillväxt och åtgärda sedan det problemet, innan du sanerar!

Mögeldödande medel

Här listar vi de produkter som fungerar bäst:

  1. Jape Mögelfri Pris 85:- För användning i t ex vindar, krypgrunder, källare, badrum, väggar och bjälklag. Tar även bort lukt av mikrobiell påväxt. Långtidsverkande, kan med fördel användas i förebyggande syfte. Användas på alla sorters ytor. Påverkar inga byggnadsmaterial negativt. Etsar ej mineraliska material. Effektivt mot alla typer av mögel, ytliga blånadssvampar samt skyddar mot svampgrodd i och på byggnader.
  2. Cuprinol Mögeltvätt Pris 80:- Mögeltvätt är ett rengöringsmedel mot mögel. Starkt nedsmutsade ytor tvättas med fettlösande rengöringsmedel och sköljes noga. För bästa resultat låt verka i 24 timmar. En behandlad yta skall eftersköljas noga med vatten ifall den skall ommålas. Ytan skall vara väl torr före målning.

Tack för att du läste. Vi hoppas att du får bukt med dina eventuella mögelproblem. Om inte är det bäst att kontakta någon proffesionell. Lycka till!

Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *