7 saker att tänka på innan du köper en robotgräsklippare

robotgräsklippare vad ska man tänka på
5
(1)

Marknaden för robotgräsklippare har ökat betydligt de senaste åren och prognoserna tyder på att det kommer att fortsätta växa starkt under många år.

Både tekniken förbättras och priserna sjunker. Innovationerna fortsätter i snabb takt, och det finns många funktioner som utvecklas och integreras i varje ny modell. Men det finns ett antal funktioner som kan vara bra att veta om och som behöver beaktas innan du fattar ett beslut om vilken robotgräsklippare som är bäst för dig och din trädgård.

Läs vidare för att lära dig om de viktigaste faktorer du bör ta hänsyn till innan du köper din nya robotgräsklippare.

1. Storlek på gräsmatta och batteristorlek

Storleken på din gräsmatta är viktigt att tänka på när du köper en robotgräsklippare. Gräsmattor finns i alla former och storlekar, och hänsyn till detta faktum är avgörande när du bestämmer dig. Många av de billigare modellerna levereras med mindre batterier som endast är konstruerade för att skära små och medelstora gräsmattor. Större modeller kan skära betydligt större gräsmattor, upp till 3000 kvadratmeter eller mer. Självklart kräver gräsklipparna som kan klippa större gräsmattor större batterier, kraftfullare motorer, ofta större skärblad och mer sofistikerad mjukvara. Resultat av detta tenderar att vara betydligt dyrare än för den mindre trädgården.

2. Lutning i trädgården

Robotgräsklipparen kan hantera lutning i trädgården till en viss grad. Motorns kraft i din robotgräsklippare bedömmer hur stor lutning den klarar. En kraftigare motor krävs för brantare lutningar. Jag har i allmänhet funnit att även de billigare modellerna kommer att klara ganska branta sluttningar, men för alla med en särskilt kuperad trädgård så kan det vara smart att välja en modell som klarar av att ta sig runt.

att tänk på innan köp av robotgräsklippare

3. Säkerhet

Robotgräsklippare är otroligt säkra! Trots att ha sålt mer än en miljon enheter sedan introduktionen, så har de inte orsakat några skador som kräver närvaro vid en akutavdelning. Säkerhetsfunktioner skiljer sig åt mellan enskilda modeller och mellan tillverkare, så det här är ett område som du kanske vill titta på mer detaljerat.

Alla robotgräsklippare har ett antal säkerhetsfunktioner för att förhindra att människor, husdjur eller oväntade föremål blir skadade. Robotgräsklipparen kan till exempel vara programmerad att stoppa knivarna när de slår i ett hinder, vanligtvis vänder, vrider eller flyttar de sig från hinderet som ett resultat. Alla robotgräsklippare har även lutningssensorer monterade, vilket gör att knivarna stannar automatiskt om de lyfts eller lutas tillräckligt. Det innebär att om ett nyfiket husdjur eller litet barn ska försöka interagera med gräsklipparen, stoppar knivarna omedelbart och risken för skada elimineras.

4. Kontrollfunktioner

De flesta robotgräsklippare har en kontrollpanel som låter dig justera variabler som klippdagar och timmar samt gräsets höjd. Fler avancerade modeller är tillgängliga med inbyggd Wi-Fi och smarta funktioner som gör att du kan övervaka och styra robotgräsklipparen från din smartphone eller surfplatta. Vissa modeller har väderavkännare, så att de kommer att undvika att klippa gräset i regniga eller våta förhållanden. Vissa modeller kan också informera dig om gräsklipparen sitter fast.

5. Hinder i trädgården

Robotgräsklippare är utformade för att klara alla olika former och storlekar på gräsmattor, och till och med gräsmattor med flera hinder, som träd eller blomsterbäddar. Ju mer komplex din trädgård är och desto fler hinder som ligger inom det område som ska klippas, desto mer tid och ansträngning krävs det för att installera omkretsledaren innan din robotgräsklippare fungerar. Och även om det är mycket jobb så behövs det bara göras en gång och kommer att se till att din gräsklippare fungerar felfritt under grässäsongen. Överväg om ni har en komplex trädgård att be någon proffesionell göra jobbet.

6. Stöldskydd

När man letar efter en robotgräsklippare är det viktigt att överväga säkerhetsfunktionerna. Nästan alla har PIN-kodlås, och många har också larmfunktioner. Nyare och premiummodeller har också en GPS-tracker ombord. Dessa funktioner är särskilt viktiga om du är rädd att din robotgräsklippare blir stulen. De flesta tillverkare kan också svartlista din klippare, vilket gör det omöjligt för tjuven att använda klipparen i framtiden.

7. Väderskydd

De flesta robotgräsklippare är lämpliga för användning vid alla normala väderförhållanden. Tillverkare rekommenderar normalt att du sätter in din gräsklippare under extrema väderförhållanden, som kraftigt regn, åska och storm. Robotgräsklippare bör i allmänhet inte utsättas för frysande väderförhållanden, så på vintern eller i särskilt kalla förhållanden är det lämpligt att ta med din gräsklippare in i en varmare miljö.

Med dessa faktorer i åtanke hoppas vi ditt beslut kommer att bli mycket enklare. Förhoppningsvis gav vi även dig lite inspiration att fortsätta att undersöka vad som passar dig och din trädgård.

Om du har några frågor om robotgräsklippare eller försöker välja den bästa för din trädgård, lämna en kommentar och så gör jag mitt bästa för att hjälpa till. Vill du läsa mer, klicka här

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *