Minska vattenförbrukningen 7 enkla tips

minska vattenförbrukning
0
(0)

Vi svenskar har välsignats med en stadig tillförsel av rent vatten, och det är ett privilegium som vi ofta tar för givet. Men med stora delar av världen i allvarlig torka, vänder vi uppmärksamheten åt vattenanvändning – och hur vi kan minska den.

 

 

 

 

 

Även om jordbruk och företag står för en stor del av den totala vattenförbrukningen, är bostadsanvändningen betydande. Miljödepartementet rapporterar att den genomsnittliga familjen på fyra använder cirka 500 liter vatten varje dag!

Effektiva apparater och fixturer kan hjälpa, men lite vård och sunt förnuft går långt mot att minimera. Här är 11 tips för att minska vattenförbrukningen hemma.

1. Stäng av kranarna.

Börja genom att bryta en dålig vana: Låt aldrig kranvatten rinna onödigt när du tvättar eller sköljer disk, tvätter händerna eller ansiktet, borstar tänderna eller rakar dig. Badrumskranar förbrukar cirka 2 liter vatten per minut. Stäng av kranen medan du borstar tänderna och rakar dig, och spara hundratals liter per månad.

 

2. Använd varje droppe.

Lär dig att återanvända vatten. Ett enkelt sätt är att fånga dricksvatten du använder för att skölja frukt och grönsaker under ett durkslag och deponera det i trädgården. Gör samma sak medan du väntar på att varmvatten kommer in.

3. Använd diskmaskinen

Dagens moderna, effektiva diskmaskiner kan spara mycket vatten. En full maskin kan spara upp emot 10 liter. Jämfört med handdiskning.

4. Köp en högeffektiv tvättmaskin

Den genomsnittliga familjen tvättar cirka 300 maskiner varje år. Klädtvätt står för mer än 20 procent av vattenförbrukningen.

Som regel använder frontlastade maskiner mindre vatten än topplastade. Men oavsett vilken du väljer letar du efter en Energy Star-certifierad maskin för att spara mest vatten. Dessa maskiner använder cirka 40 procent mindre vatten än vanliga maskiner. Nyckeln till deras besparingar är att maskinen inte fylls. kläder vänds och snurras genom vattendrag och upprepade högtryckssprutor.

4. Byt till en nyare toalett

Badrummet är den största boven i dramat och speciellt toaletter. De står till exempel för nästan 30 procent av den genomsnittliga vattenförbrukning. Äldre toaletter använder så mycket som 12 liter per spolning. Medans de nyare använder 4-6 liter vatten per spolning. Toaletter med dubbelspolning använder ännu mindre vatten.

 

5. Korta ner dina duschar.

Duschning står för nästan 17 procent av vattenförbrukningen med – 40 liter per dag för den genomsnittliga familjen. För att spara vatten , byt ut ett vanligt duschhuvud, med ett WaterSense-certifierat duschhuvud och spara upp emot 2 liter i minuten samtidigt som du har samma eller bättre duschprestanda.

6. Använd poolöverdrag

Poolöverdrag kan vara en poolägares bästa vän. Ett hölje bibehåller inte bara en uppvärmd pool´s temperatur utan det minskar även förångningen. Energidepartementet rapporterar att ett poolöverdrag minskar mängden ersättningsvatten som behövs med 30 till 50 procent.

7. Ta vara på regnvatten.

Hitta sätt att spara och lagra regnvatten för användning i trädgården. Att använda en likt nedan, som fångar takvatten från rännor och nedlopp, är ett enkelt sätt. Kom ihåg att täcka dina vattenkällor för att hålla myggor i fjärd.

En regnvattenssamlare som kan anslutas till husets takränna, vattnet kan sedan användas vid ett senare tillfälle för att vattna blommer och växter. Tanken rymmer 100 liter och har en praktisk kran om du t.ex. vill fylla på en vattenkanna.

 

LÄS MER…

Tack för att du läste. Om du vill bli ännu vassare i hemmet rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *