Varför luktar min matta illa efter rengöring?

matta luktar illa
5
(1)

Det här inlägget är i sammarbete med SEmattor.

Mattor blir smutsiga med tiden och behöver rengöras. Uppsidan är dock att koppla av i ett hus som både ser ut och doftar fantastiskt. Men vad ska du göra om du märker en unken, sur eller illalukt från din matta?

Om det har hänt dig, oroa dig inte. Du är inte ensam. Dessutom finns det några saker du kan göra för att bli av med den otäcka lukten och fräscha upp hela huset.

I den här artikeln kommer vi att utforska vanliga orsaker till kvardröjande lukter, och vi kommer att dela våra hemligheter för hur man kan bli av med dem.

Den främsta orsaken till unken lukt efter rengöring

Den största anledningen till illaluktande mattor efter en rengöring är enkel. I din matta finns oftast flera lager. Om det understa lagret blir blött och inte torkas ordentligt, kan det avge en illalukt.

Den goda nyheten är att när underlaget eller vadderingen torkar ut, bör den sura lukten försvinna av sig själv. Den dåliga nyheten är att detta tar (bara lite) tid.

Om du vill påskynda processen kan du göra följande.

 • Ställ en fläkt på golvet och sätt på den högt
 • Öppna fönstren i rummet
 • Slå på en värmare – mattor torkar snabbare med varm, torr luft

Hos SE mattor hittar du högkvalitativa mattor till ett billigt pris

Matta luktar illa efter tvätt

Om din matta luktar illa efter tvätt, är problemet med största sannolikhet att bara behöver torka ordentligt. Men i andra fall är problemet förmodligen inte mögel. Det är mer troligt vad som fick dig att rengöra mattan i första hand. Saker som matspill, djururin och andra illaluktande smuts kan tränga in i materialet.

När mattan rengjordes, blöts fläcken igen och återaktiverade de överblivna partiklarna.

Vanligtvis kommer dessa lukter att försvinna inom två dagar efter mattrengöring. Om lukten sitter kvar längre kan du hjälpa till att neutralisera lukter med bakteriedödande eller antimikrobiella rengöringsmedel.

Tänk på att när mattan blir blöt igen ökar lukten tillfälligt. Försök därför att torka mattan så snabbt som möjligt.

Andra vanliga orsaker till dålig lukt

Andra vanliga orsaker till att din matta luktar illa efter tvätt:

 • Cigarettlukt har förmågan att snabbt penetrera alla typer av tyger och ytor, inklusive mattor, gardiner och även underlag. Det är därför om du röker regelbundet i ditt hem, kommer inte ens en professionell matt-/klädselrengöring att hjälpa till att ta bort lukten.
 • Om du äger ett husdjur som inte är ordentligt tränat och ofta gör oreda på mattan. Djururin har en mycket specifik struktur och är en mardröm att ta bort från tyger. Detsamma gäller lukten som den lämnar efter sig. Om det inte tas om hand om ordentligt direkt kommer lukten att fastna i mattan och underlaget, vilket gör den nästan omöjlig att ta bort.
 • Gamla eller ihållande fläckar är en av huvudorsakerna till dålig lukt. Varje fläck som du inte rengör noggrant och i tid kommer att sugas upp av mattans fibrer och börja lukta någon gång. Mjölk har till exempel en mycket specifik sur lukt och är en av de mest notoriskt svåra fläckarna att bli av med. Så lämna inget åt ödet och ta alltid hand om fläckar så snart som möjligt.
 • Det brann i det rummet innan du flyttade in. Precis som lukten av cigarett, etableras rök väldigt snabbt i alla typer av tyger. Om du vill locka ut den där obehagliga och inaktuella stanken ur din matta, låt din matta rengöras på djupet.

Ta bor dålig lukt från matta

I allmänhet är dålig lukt efter rengöring av mattor vanligtvis lätt att ta itu med. För det mesta behöver stoppningen under bara gott om tid att torka. Och om ditt tålamod håller på att ta slut, kan du använda tricken som anges i den här artikeln för att ta bort den dåliga lukten lite snabbare. Om det inte hjälper kan du prova ett alkaliskt rengöringsmedel exempelvis vinäger för att ta itu med lukten.

Rengör matta med vinäger

Här är en metod för att rengöra din matta med vinäger:

 • Gör en lösning av lika delar ljummet vatten och vit vinäger.
 • Applicera lösningen på hela området med en mjuk mattborste.
 • Blandningen kommer inte bara att döda eventuella mögelformationer utan också absorbera alla typer av lukt.
 • Låt mattan lufttorka. Hjälp den genom att öppna alla dörrar och fönster i huset. Om du har en fläkt, placera den pekar mot mattan för att påskynda processen

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om matta luktar illa efter tvätt. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *