Hur ska man laga plast? 6 sätt att reparera trasig plast

laga plast
4.2
(6)

Hur ska man laga plast? Att reparera plastföremål kan vara förvirrande för någon som aldrig har gjort det förut. Det finns ingen del att byta ut, ingen mutter att dra åt, bara något… missformat eller sprucket. Det finns inget att reparera förutom själva materialet.

Plast kan vara lättare att arbeta med än man kan föreställa sig. Med lite värme och lite tryck kan många saker repareras ganska enkelt. Så innan du övergår till att slänga en trasig plastbit i ditt återvinningskärl, här är några tekniker du kan använda för att laga plast.

Varmvatten, kallvatten

Det här tipset kommer från en värld av actionfigurinsamling. Plast (särskilt små eller tunna bitar) behöver inte extrem värme för att bli tillräckligt mjuk för att kunna hanteras. Värm helt enkelt upp lite vatten på spisen eller i mikrovågsugnen tills det är strax under kokningspunkt, och förbered en skål med kallt vatten vid sidan av. Lägg plastbiten i vattnet för att värma upp den. Ta upp föremålet ur varmvattenbadet med jämna mellanrum och testa dess formbarhet. Så småningom blir den tillräckligt mjuk för att räta ut med fingrarna. När du har den i den form du vill ha, lägg plastföremålet i det kalla vattnet för att svalna.

Denna teknik är inte bara för actionfigurer. Jag använde den här metoden nyligen för att fixa lite skev plast på min mixer som hindrade mitt knivfäste från att haka på motorn. Det tog cirka 15 minuter och räddade mig besväret att byta ut en annars fungerande apparat.

Plastsvetsning med värme

Om du har två separata plastbitar som behöver sammanfogas eller om du har en spricka, måste du svetsa. Grundidén är att applicera värme på kanterna som ska fogas för att smälta plasten tills den är tillräckligt flytande för att blanda ihop kanterna. Ytterligare plast kan smältas in i spåret för att skapa en starkare bindning, men beroende på situationen är detta inte alltid nödvändigt.

Det finns verktyg som är speciellt gjorda för att utföra plastsvetsjobb, men för små eller engångsreparationer räcker det med en billig lödkolv med låg effekt.

laga plast

Startpaket från Luxorparts

Startpaket från Luxorparts för att enkelt komma igång med lödning. Levereras med lödstation (48 W) med ställbar temperatur från 160 – 480 °C

  • Startpaket för lödning
  • Kraftfull lödstation (48 W)
  • Justerbar temperatur

OBS: Smältande plast kan vara giftigt, så gör detta i ett välventilerat utrymme.

Plastsvetsning med friktion

Friktionssvetsning är ett annat sätt att foga ihop plast. En liten bit plast (ett kort segment av 3D-utskriftsfilament, till exempel) snurras vid ett högt varv per minut och pressas mot den avsedda fogen mellan två separata plastbitar. Friktionen smälter plasten i de två delarna som förenas, vilket skapar en stadig bindning.

I mitten av 1970-talet sålde Mattel en ”Spin Welder”-leksak som fungerade på denna princip, och 2012 återvände Fran Blanche från Frantone Electronics idén att skapa sin egen friktionssvets med hjälp av ett billigt roterande verktyg. Detta är en särskilt bra teknik för att reparera 3D-skrivarfel, eftersom du kan matcha plasten exakt genom att använda samma filament.

Lappa ihop plast

Om du har ett tillräckligt stort hål, måste du skapa en plastlapp för det. Svaret på just detta problem tycks ha angripits bäst av kajakpaddlare. Använd en värmekälla (helst en värmepistol), mjuka upp kanterna på hålet och den plastdel som du ska använda som en lapp och placera den försiktigt för att säkerställa att hålet är helt täckt. Det här blir ganska varmt, så du behöver handskar. När plåstret är på plats kan du använda en het metallsked eller murslev för att jämna ut kanterna.

Viktigt: Använd samma typ av plast för ditt plåster.

Aceton för ABS-plast

Aceton är ett lösningsmedel som är ganska effektivt för att smälta ABS-plast. 3D-utskriftsälskare har använt aceton för att jämna ut 3D-utskrivna ytor, binda samman bitar och felsöka tryckfel. Ett hopkok av aceton och ABS känd som ABS-slam kan användas som ett lim eller som ett fyllmedel för att jämna ut spår eller fylla i luckor.

Viktigt: Den här metoden fungerar inte med PLA.

Snabblim

Naturligtvis finns det alltid möjlighet att limma ihop saker. För plast är det bäst att använda superlim (cyanoakrylat) eller plastmodelllim


Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.2 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *