Så mäter du ström med en multimeter

mäta ström med multimeter
0
(0)

Medan en digital multimeter kan vara en säkerhetsanordning och ett effektivt arbetsredskap i händerna på en utbildad tekniker, kan den också vara en källa till elektriska olyckor i händerna på en slarvig eller okunnig person. Att använda en multimeter effektivt och säkert är förmodligen den viktigaste färdigheten en tekniker eller elektriker kan behärska, både för kunskaper i sitt yrke och sin egen personliga säkerhet.

Slarv är den största faktorn som orsakar elolyckor. Oavsett om du är en professionell tekniker eller en elektronikhobbyist är det absolut nödvändigt att du följer säkerhetsåtgärderna för multimetern för att undvika att kasta dig själv i oönskade situationer.

Lär dig att mäta ström med multimeter (På ett säkert sätt)

I det här avsnittet kommer vi att diskutera hur man använder en multimeter för olika applikationer på ett säkert sätt. Här nedan följer våra bästa säkerhetspraxis:

  • Du måste förstå mängden du vill mäta och undvika att sätta testledningen i ett fel uttag för att undvika risken för elektrisk stöt.
  • Låt aldrig testledarna röra varandra när de fortfarande är anslutna till den elektriska kretsen. Detta för att undvika kortslutning av kretsen som kan skapa en gnista och skada dig.
  • Använd inte testkablarna om skyddsisoleringen på ledarna är spruckna eller slitna.

Tips 1: Välj rätt mätare


Det är mycket viktigt att välja den multimeter som kan hantera ditt jobb. Detta hjälper till att undvika fel, skada mätaren eller elektriska olyckor. Välj en mätare som är lämplig för din mätplats och har de högsta CAT-betyg där den potentiellt kan användas eller en med en högre betyg än vad du behöver.


Om du till exempel vill mäta en elektrisk distributionspanel med 500 V, använd en mätare med CAT IV-600 V, CAT-III-1000 V eller CAT III-600 V.


>>> Vilken är den bästa multimetern för nybörjaren? <<<

Spänningsprovare
Fluke T110

Troligen den enklaste och mest använda spänningsprovaren på marknaden..

En tvåpolig spänningsprovare för indikering av AC/DC-spänning mellan 12V-690V. Med en inbyggd elektrisk ficklampa och flera övriga funktioner..

Tips 2: Undersök mätaren innan du använder den


Börja med att leta efter tecken på fysisk skada. Se till att de inte är slitna, spruckna eller skadade. Använd inte en skadad mätare eller försök att reparera den. Skadade mätare och kablar måste bytas ut. Antag inte att multimetern är i gott skick. Du bör kontrollera om den fungerar ordentligt innan du arbetar med en elektrisk krets. Använd en provanordning eller en känd spänningskälla. Koppla loss testledarna efter användning och förvara enheten och dess tillbehör i ett skyddande fodral.

Tips 3: Undvik elektriska stötar


En elektrisk chock inträffar när operatörens kropp blir en del av en elektrisk krets. Av detta skäl bör du alltid anta att alla komponenter i en elektrisk krets är aktiverade. Du bör också vara medveten om placeringen av din kropp när du befinner dig i elektriska miljöer.

Allvarligheten hos en elektrisk chock beror på:

  • Mängden ström som strömmar genom kretsen
  • Hur länge kroppen utsätts för strömmen
  • Tillståndet för det exponerade området mot strömmen (till exempel torra händer har mer motstånd än våta händer).

Följ nedanstående tips för att undvika elektrisk stöt:

  • Använd ditt personliga skyddsmaterial. Använd handskar och huvudbonader och använd isolerade gummimattor när du arbetar i närheten av elektriska kretsar som är 50 V eller högre.
  • Undvik att använda mätaren i blöta eller fuktiga miljöer.
  • Se efter ljud- eller visuella varningar i din multimeterskärm.

Slutligen…


Att mäta ström med en multimeter är ett effektivt arbetsredskap, särskilt i händerna på en erfaren tekniker. Även om det här verktyget effektivt kan mäta vissa elektriska parametrar, upptäcka elektriska fel och förbättra din kompetens, kan det också vara en källa till elektriska olyckor om du är slarvig eller okunnig. Den här artikeln har visat dig några faktorer som orsakar elektriska olyckor. Varför inte följa dessa säkerhetsåtgärder och säga adjö till de potentiella faror som är förknippade med ditt verktyg?


Kom ihåg att du har mer att vinna än att förlora.

Lycka till!


Tack för att du läste. Vi hoppas att du lärde dig något om att mäta ström med multimeter. Kommentera gärna om du har några åsikter, vi svarar alltid. Vill du läsa mer, rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till stardsidan.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *