Dags att skotta snö? Spara på ryggen.

Är det dags att skotta snö
5
(1)

Dags att skotta snö? Snöskottning är inte kul, men det är ofta oundvikligt. Det går att spara mycket tid och muskelkraft genom att vara rätt utrustad. Även om du är en av dom som hellre kör en snöslunga kommer du inte helt ifrån snön i entreer och trappor. Här är våra bästa tips för att undvika skador och göra arbetet lite enklare:

Att skotta snö snabbt och säkert är två saker som inte går hand i hand. Ofta är det just när det ska göras i all hast som skador sker och ben bryts. Därför är just säkerhet prioritet nr 1 följt av komfort och effektivitet.

Överväg att göra följande innan du ens går ut:

 • Sträck dina muskler för att förhindra skador.
 • Klä dig i lager för att hålla dig varm.
 • Ta pauser
 • ”Vaxa” din skyffel, vilket gör den hal och därmed förhindrar att snö fastnar på det. (Vikten du behöver bära på minskar)

Skotta ordentligt med bra teknik

Den sträckning du hade gjort kanske kunde undvikits genom att stretcha innan du gick ut eller åtminstonde blivit varm i kroppen? När du kliver ut och börjar skotta, kom ihåg följande:

 • Böj knäna och lyft med benen.
 • När du lyfter snön ska du hålla skyffeln nära kroppen för att minska belastningen på ryggen.
 • Växla mellan höger och vänster hand, så att du arbetar med olika muskler.
 • Ändra med jämna mellanrum handgreppet som håller stången (Handflatan nedåt – handflatan uppåt).
 • När det bildats snö (låt oss säga över 20cm i djupet), försök inte att rensa ner till marken med ett enda drag. Skumma istället de övre lagret och skopa sedan upp de nedre. Undvik att skada dig själv genom att lyfta för mycket.
 Skotta snö med bra teknik
Skotta snö med bra teknik

Ska du byta till en ergonomisk snöspade?

Ergonomisk snöskyffel

Ett riktigt bra allround snö skyffel med ett ergonomiskt-format skaft som underlättar snöjobbet. Fungerar lika bra att skjuta snön som att skotta.

Just nu.. extrapris

Snöskottingstips för dem som parkerar i uppfarten

Spara dig själv tid och problem genom att först rensa en väg till förarens dörr. När du är inne, starta din bil och slå på avfrostningsmekanismerna (fram och bak). Skruva upp värmen till max, även om bara kallt luft som kommer ut från början (det kommer att ge en chans att värma upp medan du skottar).

Genom att avfrosta dina fönster gör du det lättare att rengöra snön (och isen) ifrån dem. Dessutom, när du är klar med snön ovanpå din bil, vill du inte komma in till en varm och skön bil?

Genom att rensa en väg till din bil först undviker du att trampa ner snö på vägen. Trampad snö måste tas bort senare, och det är tuffare att ta bort än lös snö.

Ha en plan innan du börjar skotta

 • Skotta inte snön runt bilen ännu. Mer snö kommer att samlas när du rengör bilen, så du kan lika gärna vänta tills bilen är färdig.
 • Där din uppfart möter gatan kommer plogarna attt barrikera området med mer snö. Spara därför detta område eller undvik att skotta där i onödan.
 • Försök att rensa din uppfart i etapper. Om snöfallet är över ska du dela upp arbetsbelastningen i sektioner. Om snöfallet fortfarande pågår, gör ett preliminärt svep, och kom tillbaka senare.

Skulle det vara bättre med en snöslunga?

En tanke som blir alltmer populär: ”Ska jag köpa en snöslunga?

Kom inte till några hastiga slutsatser. Det kalla vädret, mörket och dom korta dagarna kanske får dig att bli deprimerad just nu medan du håller på att städa upp efter vinterskyfallen.

Tänk på följande invändningar:

 • Du kanske inte får tillräckligt med snöfall för att garantera investeringen.
 • Om du har en liten uppfart kanske en snöslunga inte är värt besväret.
 • Tar upp lagringsutrymme året runt.
 • Snöslungor är bullriga och kräver underhåll och bränsle.

Väger du fortfarande för- och nackdelarna med att köpa en snöblåsare?

Skotta snö med en snöslunga
Snöslunga
AL-KO SnowLine 48 Li

Snöslunga AL-KO

Batteridriven snöslunga från AL-KO som befriar trottoarer och uppfarter från snö på några minuter. Klarar en yta på 200 m² på en laddning.

Höga resultat i tester utförda av oberoende svenska och europeiska testorganisationer som t.ex. Råd & Rön, Testfakta, Smartson och Ica-kuriren.

5 av 5 i betyg

Spara 42% jämfört med andra återförsäljare. Ordninarie pris 3 119:-

Lycka till!


Tack för att du läste. Hoppas du lärde dig något om att skotta snö på ett säkert, ergonomiskt och effektivt sätt. Om du vill läsa mer, rekommenderar vi:

Och dela gärna artikeln. Det hjälper oss att synas för fler. Tack så mycket. Gå till startsidan.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 5 / 5. Röster: 1

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *