Hur mäter man hårdheten i vatten?

mäta hårdheten vatten
4.6
(5)

Efter att ha upplevt tecknen på hårt vatten i hemmet är det naturligt att du vill bestämma nästa steg för att lösa problemen – och snabbt. Och som en snabb påminnelse presenterar hårt vatten sig vanligtvis på följande sätt:

  • Fläckig och filmigt vatten
  • Svårt att rengöra badkar och duschar
  • Torr hud
  • Ackumulerad vita rester runt kranar, avlopp och duschhuvuden

Det första steget för att lösa problem med hårt vatten är att genomföra ett vattenhårdhetsprov så att du kan hitta den bästa lösningen. Här är några sätt att komma igång:

Enkelt ” Gör det själv” Hårdhetstest

Detta kit används för kontroll mängden kalk i vattnet. Testet visar vattnets hårdhet i tyska grader vilket är standard i Sverige. Testkittet mäter hårdheten på vattnet med en noggrannhet om 1 dH eller 0,5 dh beroende på om provröret fylls med 5ml eller 10ml vatten. Testkitet innehåller 600st droppar reaktions vätska. 1 droppe = 1°dH. Vid ett vatten med hårdheten 10°dH kan totalt 60st tester göras.


Testa vattnet snabbt hemma

Utan att behöva gå för långt ur din väg är ett av de enklaste alternativen för ett vattentest med en klar, ren, tom flaska med lock, ren flytande tvål och vatten direkt från kranen. Så här gör du: fyll flaskan en tredjedel full, tillsätt några droppar ren flytande tvål och skaka kraftigt i några sekunder. Om det finns en tydlig brist på fluffiga bubblor och vattnet verkar grumligt och / eller mjölktigt, är ditt vatten hårt. Mjukt vatten skulle ha stora bubblor och vattnet längst ner på flaskan skulle vara klart. Tänk på att eftersom de flesta tvålar är formulerade med tvättmedel, skumar de oavsett din vattentyp. För bästa resultat, använd en bastvål, såsom Castile, som är fri från färgämnen, parfymer och rengöringsmedel.

Vad blev ditt resultat?

Med mer än 85% av alla hushåll som upplever en viss grad av hårt vatten kan du veta var ditt hårdhet ligger när du känner till ditt ”resultat”.

Riktlinjer

  • 0-2 °dH: Mycket mjukt
  • 2-5 °dH: Mjukt
  • 5-10 °dH: Medelhårt
  • 10-20 °dH: Hårt
  • >20 °dH: Mycket hårt

När du väl har testat ditt vatten är nästa steg att jämföra ditt resultat för att se hur hårt ditt vatten är. Även om du inte bor i hårda vattenzoner börjar ett hushåll se effekterna av hårt vatten vid cirka 7 °dH. Om du känner till ditt vatten är det därför enkelt att ta nästa steg.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om att mäta hårdheten vatten. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.6 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *