Varför väljer många att filtrera sitt kranvatten?

filtrera vatten hemma
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med Callidus.

Det bästa sättet att ta reda på mer om ditt lokala vatten är att läsa din kommuns vattenkvalitetsrapport, ett dokument som varje år berättar om ditt vatten har någon förorening. Den här guiden hjälper dig att förstå hur du tolkar vad din rapport säger.

Utöver grundläggande säkerhet föredrar många människor att filtrera kranvattnet för att själva ta bort mineraler och partiklar, vilket kan påverka smaken till att bli bättre. Vi går igenom de olika typerna av kranvattenfilter och hjälper dig att välja det bästa för dina behov.

Är ditt vatten säkert?

Årliga vattenkvalitetsrapporter, även kallade konsumentförtroenderapporter, är avsedda att hjälpa konsumenter att göra informerade val om deras dricksvatten. De meddelar dig vilka eventuella föroreningar som finns i ditt dricksvatten och hur dessa föroreningar kan påverka din hälsa. De listar alla reglerade toxiner som upptäcktes i ditt vatten under föregående kalenderår. Den här guiden hjälper dig att förstå vad som finns i din vattenkvalitetsrapport och hur du tolkar vad den säger dig.

Vill du hellre göra ditt eget oberoende test kan du skicka in ditt vatten till Callidus för en fullständig vattenanalys.

Vem får en vattenkvalitetsrapport?
En vattenkvalitetsrapport är tillgänglig för alla kunder i ett samhällsvattensystem, som är en som erbjuder service året runt till mer än 15 hushåll eller mer än 25 personer.

När utfärdas en vattenkvalitetsrapport?
Du bör finnas en ny rapport varje år.

Vad säger en vattenkvalitetsrapport dig?
Varje vattenkvalitetsrapport måste innehålla:

  • Källan till dricksvattnet, vare sig det är en flod, sjö, grundvattensvatten eller någon annan vattenmassa;
  • En lista över alla upptäckta reglerade föroreningar och deras nivåer;
  • Potentiella hälsoeffekter av föroreningar som upptäcks på en nivå som bryter mot hälsostandard;
  • Ett pedagogiskt uttalande för människor med försvagat immunsystem om kryptosporidium och andra mikrobiella föroreningar;
  • Kontaktinformation för vattensystemet.

Vad du bör tänka på när du köper ett vattenfilter

Vilka föroreningar vill du ta bort från ditt vatten? Är du orolig för hälsorisker eller helt enkelt oaptitlig smak och lukt? Olika filter är utformade för att ta bort olika föroreningar, så se till att filtret du köper kommer att göra jobbet.

När du har läst din vattenkvalitetsrapport, bestäm vad du, om något, vill filtrera ur ditt vatten. Beroende på vattenkvaliteten där du bor kanske du inte behöver filtrera ditt vatten alls. Filter finns också i ett brett utbud. De flesta filter kostar mellan 250 och 700kr, medan större och mer effektiva filter kan variera från 500 upp till 5 000kr.

När du överväger priset på ett vattenfilter, kom ihåg att den totala kostnaden exkluderar eventuella installations-, underhålls- eller utbytesavgifter. Filterdelar måste bytas regelbundet för att förhindra igensättning, så tänk på hur mycket reservdelar kostar, samt tillverkarens beräknade livslängd för produkten. Tänk också på mängden vatten du använder. Vissa filtertyper har större vattenkapacitet än andra. En del kan till exempel filtrera några koppar eller liter åt gången, medan filter för kranmonterade eller under diskbänkar fungerar direkt genom en kran.

Viktigast, se till att den enskilda produkten minskar de specifika föroreningarna som du vill ta bort från ditt vatten. I allmänhet kommer produkter att innehålla krav på deras förpackning eller reklam angående vilka föroreningar de minskar och procentsatsen för minskning. Se tabellen nedan för mer information om vanliga föroreningar som är oroande och vilken typ av filter som kommer att minska föroreningarna.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste  Hoppas att du lärde dig något om att filtrera vatten hemma. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *