Varmt inomhus? Håll huset svalt med 10 enkla tips!

varmt inomhus sänk innetemperaturen
3
(2)

Varmt inomhus? Sommartid kan medföra många underbara saker, men den extrema värmen är inte en av dem. För många är luftkonditionering för dyrt eller inte ens tillgängligt. Här är några tips för att hålla ditt hus eller lägenhet svalt i sommarvärmen, med eller utan AC.

# 1 – Avfuktare

Om du bor i ett område med mycket fuktighet (vilket vi gör i mellan Sverige) svettas du och det förångas inte. Istället suger det i dina kläder vilket gör att du känner dig varm, våt, klibbig och eländig. En avfuktare hjälper till att ta bort överflödig fukt från luften, vilket gör att du känner dig kallare även i heta temperaturer. Du kan hitta avfuktare i de flesta stora affärer eller på nätet. Här finns ett antal modeller att välja bland

Förutom det bör du använda lös bomull eller annat naturligt tyg som andas. Välj andningsbara lakan som håller dig sval, som bomull eller bambu.

# 2 – Koppla ur eluttagen

Allt du pluggar i ett uttag ger upphov till värme. Dra ur alla onödiga apparater eller elektronik när de inte används. Även de små röda glödlamporna som stirrar på dig i mitten av natten, som indikerar att produkten är avstängd, dränerar energi och producerar värme. Att vrida av något är inte tillräckligt – koppla ur kontakten.

# 3 – Använd naturlig belysning och LED

Dra nytta av dagsbelysning eller använd energieffektiva glödlampor. En traditionell 1OO watt glödlampa kan öka värmen med 11 grader per timme i ett litet rum. LED-lampor lever också längre vilket gör dem billigare. Du kan hitta led-lampor i nästan alla stora butiker. Även på ICA! Eller här via denna länken.

Överväg även att använda lättare färg eller ljusare färger i ditt hem. Ljusa färger återspeglar mer ljus och minskar behovet av extra arbetsbelysning (minskar värmegenerering).

# 4 – Laga mat utomhus

Under sommarmånaderna, försök att förplanera måltider så att du inte behöver använda ugnen under dagen. Eller… laga mat på grillen, i en mikrovågsugn eller i en krukgryta. Om du behöver använda ugnen, försök att laga din måltid före middagstid eller efter dagens värme.

Varmt inomhus? Så kan du sänka inomhustemperaturen
Varmt inomhus? Så kan du sänka inomhustemperaturen

# 5 – Dra för dina persienner

Dra för dina persienner från tidig morgon till sen kväll. Har du varmt inomhus kommer mestadels av värmen ifrån fönstren. Denna enkla handling kan hålla ett rum 10-15 grader kallare. Du kan även köpa fönsterfärgfilm att sätta på dina fönster (lätt att installera) eller bra persienner. Om du täcker för dina fönster under dagen kommer du uppleva ett mycket svalare inomhusklimat.

# 6 – Använd takfläktar – På rätt sätt!

Visste du att det finns ett rätt och ett felaktigt sätt att använda din takfläkt? Jo, det finns en liten strömbrytare som ändrar luftflödesriktningen på fläkten. Under sommarmånaderna ska din takfläkt blåsa luften neråt (moturs), vilket tvingar luften ner och får dig att känna dig kallare. Under vintermånaderna ska din takfläkt blåsa uppåt (moturs) och cirkulera luften genom rummet utan att blåsa direkt på dig. Detta kyler inte nödvändigtvis ett rum, men det ökar förångningskylningen från din hud vilket gör att du känner dig kallare. Nyare bostäder är mycket snäva, så takfläktar kan också hålla hemluftflödet utan större kostnad.

# 7 – Skugga utsidan av dina fönster

Ett helt mörkt hus under sommaren med alla persienner fördragna gör mig deprimerad och driver mig galen. Men istället kan du skugga solinstrålningen ifrån fönstrena med antingen en markis eller något slags överhäng. Du kan också sätta upp ett paraply utanför ditt fönster för att blockera eftermiddagsolen och låtsas att du är på stranden!

# 8 – Ventilera huset

Använd spishällsventiler, badrums- och tvättluftsventiler för att cirkulera varm fuktig luft från matlagning och dusch ute. Öppna fönster håll dörren öppen.

# 9 – Fläktar

Stäng dörren till rum som inte används, och fokusera dina kylansträngningar där du behöver dem. Kallluftsfläktar riktar sig mot ett litet område och använder mycket lite energi. Ofta räcker det med en liten bärbar fläkt för att ge kylning i ditt hem.

# 10 – Investera i bättre dörrar, fönster och isolering

Överväg mer energieffektiva alternativ för fönster, dörrar och isolering. Bättre isolering och tätare tätningar hjälper dig att hålla din hem svalare i extrem värme och varmare på vintern med mindre energi.

Det var alla tips för ett svalare inomhusklimat, hoppas att du fick lite information, kanske inspiration. Tack för att du läste. Gå till startsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *