Kostnad riva hus. Vad kostar det att riva ett hus?

riva hus kostnad
4.3
(37)

Att riva ett hus kostar i genomsnitt 180 000 tusen kronor, även om priset kan vara så lågt som 30 000 eller så högt som 300 000, varierande på många faktorer. Det är viktigt att planera för kostnadseffektivitet och se till att din rivare är beredd och organiserad för att göra jobbet korrekt, säkert och i rätt tid. riva hus kostnad

Vad kostar det att riva ett hus?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja.

Vad kostar det att riva ett hus?

Kostnaden för att riva ett hus beror på en mängd faktorer, och kan vara ett omfattande arbete, det beror dels på var ditt hus är placerat och materialen det är byggt av.

  • I genomsnitt 180 000 kr
  • Högt pris 300 000 kr
  • Lågt 30 000 kr

För en fullständig rivning av ett hem kan priserna variera från 30 000 kr på landsbygden till 180 000 kr i en tätbefolkad stad. En fullständig demolation av ett hus och dess grund eller källare kan också kosta så mycket som 300 000 kr. Priset baseras på flera faktorer, inklusive storleken och huruvida den har tillsatser, miljöfarliga material som asbest, nödvändiga tillstånd och inspektioner samt bortforsling av avfall.

Men eftersom de flesta rivningsproffs debiterar efter kvm kan du få en övergripande uppfattning om kostnaden om du får en korrekt mätning av fastigheten. Din slutliga projektkostnad varierar också beroende på om processen är manuell eller kräver tung utrustning.

Ansöka om rivningslov

För att riva ett hus krävs ofta ett rivningslov, det beror på om ditt hus finns inom ett så kallat detaljplanerat område. I städer med tätare bebyggelse finns det bestämt i en detaljplan vad marken ska användas till och vad som får byggas där. Du behöver därför kolla upp i första hand om det är möjligt att både riva och bygga hur som helst.

Exempel när rivningslov inte blir godkänt:

  • byggnaden eller byggnadsdelen omfattas av rivningsförbud i detaljplan eller områdesbestämmelser,
  • den behövs för bostadsförsörjningen,
  • den bör bevaras av dess historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde.

För att veta vad som gäller i ditt speciella fall och undvika böter är det bra att alltid kolla med stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden innan du påbörjar ett rivningsarbete. Tänk på att rivningslovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från beslutsdagen.

Blanketter för rivningslov, rivningsanmälan och rivningsplan hittar du hos din kommun, oftast på deras hemsida.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att se till att gas, vatten, värme och el stängs av före start. Dessutom måste ett proffs ta itu med rörledningar, VVS-enheter och elektriska ledningar och uttag. Om en bulldoser förstör en hel struktur är det viktigt dessa för att undvika merkostnader. Om du bara slår ner några väggar måste du fortfarande stänga av dessa verktyg så att din entreprenör kan ta bort, omdirigera eller byta ut ledningar, rör eller VVS-ledningar. Kostnaden för att att riva ditt hus måste därför inkludera både ackrediterade rörmokare samt elektriker.

”Många kommuner kräver att du kopplar bort avlopp och vattensystemet innan rivning.”

Dessutom bör du, om du planerar att riva en del av huset själv investera i säkerheten. Skyddsmask, handskar, hjälm, stege samt belysning är några exempel på produkter du bör inneha.

Kostnader för att riva ett hus med asbest

Farligt avfall kan i hög grad påverka kostnaden. Många äldre hem innehåller asbest, och det tas särskilda avgifter och överväganden i samband med borttagning och bortskaffande. När det åldras blir materialets struktur flagnande, vilket gör det mottagligt för att bli ett luftburet toxin som utgör risker för både människor och miljön. Av detta skäl kan ett hus som är förorenat med asbest inte rivas utan korrekt hantering.

Det är viktigt att all asbest avlägsnas före ett rivningsprojekt av vilken storlek som helst. Ett proffs måste extrahera asbest från hemmet och också kasseras på rätt sätt. Eftersom det finns stela riktlinjer som fastställts av lokala och statliga regelverk för att arbeta med detta material, är det viktigt att du anlitar en professionell för att utföra denna typ av arbete.

Rivning kontra dekonstruktion

Att riva innebär att man tar bort konstruktionen så säkert och effektivt som möjligt, ofta med en mängd olika maskiner som truckar och släggor.
Väljer du istället dekonstruktion kommer du att rädda återanvändbara material och strukturella element i hemmet innan de planas ut. Ofta lämnar dessa proffs grunden intakt eftersom den kan återanvändas.

Fördelarna inkluderar att kunna behålla utvalda material för en ombyggnad, sälja dem för vinst eller återvinna dem. Detta kan bidra till att mildra den negativa inverkan som ett hem har på miljön.

Avfallshantering och sanering

Avfallshanteringen och bortskaffandet av materialet är en stor del av det totala rivningsarbetet. Din entreprenör meddelar dig om bortskaffande och sanering är en del av deras tjänster. Om så är fallet bör denna avgift anges i ditt kontrakt. Alternativt kan vissa entreprenörer hyra professionell transporttjänst eller låta dig veta att det är ditt ansvar.

Vad kostar det att riva ditt hus?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja.

Gör det själv eller leja bort?

Det bästa sättet att få en uppfattning om prislappen är att en låta dem göra en uppskattning åt dig. En granskning före projektet ger en uppfattning om byggmaterialet som används i huset och avgifterna för borttagning och / eller återvinning. Dessutom är det viktigt att veta vad ditt försäkringsbolag täcker i alla situationer som kan uppstå under och efter jobbet. Överväg att anställa professionella som har ansvarsförsäkring om din nuvarande plan inte täcker tillräckligt.

När du väljer rivning finns det dussintals alternativ som påverkar kostnader och budget. Men innan du pratar med en proffs för att få en offert, se till att du känner till följande:

  • Ditt hems kvadratmeter.
  • Materialet som det är tillverkat av.
  • Vad du planerar att göra på marken efter.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om riva hus kostnad. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.3 / 5. Röster: 37

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Summary
Review Date
Author Rating
51star1star1star1star1star

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *