Kostnad för att ta bort och byta element

byta element
4.5
(19)

Allt du behöver veta om att ta bort och byta element, inklusive material- och arbetskostnader samt vanliga frågor och tips.

Vad är den genomsnittliga kostnaden för att ta bort ett element?

Beroende på komplexiteten i jobbet och elementtypen tar det vanligtvis cirka 2-3 timmar. Räkna med att betala mellan 1000 och 3000kr i genomsnitt.

Vad är den genomsnittliga kostnaden för att byta ut ett element?

Element är en viktig del av alla moderna hus. Ibland kan de dock sluta fungera och kan behöva bytas ut. Att byta ut ett element med ett liknande är ett enkelt jobb för en rörläggare. Beroende på konstruktion och elementtyp bör det ta någonstans mellan 2-4 timmar men kan ta längre tid. Räkna med att betala 3000-5000:- kr inklusive material.

Det viktigaste att komma ihåg för ett enkelt byte är att köpa nytt element som är av samma storlek och har samma rörbeslag som den du tar ut.

Ta bort och ersätta element – Priser

Priserna för rörmokaren kommer att variera beroende på mängden rörledning som krävs och arbetets komplexitet. Men att byta ut ett element är ett ganska rutinmässigt jobb och bör slutföras på bara några timmar. En annan mycket vanlig anledning till att byta ut ett element är vid dekorering. Att komma åt väggen bakom för kakel, måla eller tapetsera är mycket lättare när elementet är borttaget. När du väl har identifierat att du behöver ta bort ett element bör du notera vilken kostnad som kommer att vara involverad i hela jobbet.

Priserna från mindre lokala hantverkare varierar från 300 upp till 700kr per timme men du kan förvänta dig att betala allt från 500 till 1000kr för att anställa någon från ett större företag med nationell täckning.

Nedan följer en tabell som lyfter fram de olika kostnaderna för att ta bort och byta ut ett element och de priser som du kan förvänta dig att betala. Använd mätningarna nedan för att avgöra om din radiator är en liten, medelstor eller stor radiator:

Liten – (H) 40cm (B) 60cm
Medelstor– (H) 60cm (B) 100cm
Stort – (H) 80cm (B) 180cm

Ta bort ett litet element 1 timma800:-
Ta bort ett medelstort element1-2 timmar1000:-
Ta bort ett stort element1-2 timmar1200:-
Byta ut ett litet element2 timmar1500:-
Byta ut ett medelstort element2t immar1700:-
Byta ut ett sort element 2-3 timmar2000:-
Installera ytterliggare ett litet element2-3 timmar2500:-
Installera ytterliggare ett medelstort element3-4 timmar 3000:-
Installera ytterliggare ett stort element 3-4 timmar3500:-

Observera att det här endast ska ses som grova uppskattningar och att priserna kommer att variera, beroende på jobbets storlek, komplexitet vilken firma du väljer och vart du bor.

Hur mycket kostar ett element?

Du kanske funderar på att installera en nytt element själv. Eller köpa dem åt rörmokaren för att undvika onödiga kostnader. Om så är fallet kanske du letar efter priserna på enbart radiatorer. Det finns många olika typer av radiatorer, och var och en varierar i priser. Nedan är en lista över de olika typerna av radiatorer som du kan få och den genomsnittliga kostnaden för var och en.

Litet element – 500 -1000kr
Medelstort element- 1000-3000kr
Stort element – 3000-5000kr

Är du intresserad av att köpa element rekommenderar vi att du kikar på dessa prisvärda alternativen.

Installera nya element

För en enkel radiatorinstallation kan du förvänta dig att en professionell hantverkare tar ut under 5000 för hela jobbet. Priset varierar beroende på mängden ny rörledning som behövs och hur tillgängligt det befintliga rörsystemet är. Ett radiatorbyte bör bara ta ett par timmar. Rörmokaren ska lufta och testa elementet efter installationen. Det kan också vara nödvändigt för dem att fylla på systemet med vatten. Detta beror på hur mycket vatten du tappar när du tar bort det gamla elementet.

Antal element
Om du behöver ta bort och byta mer än en radiator, måste du ta med extra kostnader för extra radiatorer plus de extra kostnaderna för arbetet. Det kommer att ta mycket längre tid för näringsidkaren att installera mer än en radiator, och kostnaden kommer att öka beroende på hur lång tid hela jobbet tar. Till exempel; att byta ut en radiator kommer att kosta cirka 2000:- men att byta ut alla element i ditt hem kommer att kosta mer än 10 000:-

Rördragning

Om rörmokaren måste installera nya rörledningar i systemet för att passa dina nya element kommer detta också att medföra extra kostnader. Du måste tänka på priset på den extra rörledningen, liksom de extra arbetskostnaderna för montering av den nya rörledningen.

Behöver du en rörmokare?

Vill du få bästa möjliga pris rekommenderar vi att du skapar en offertförfrågan..

Anledningar att ta bort och byta element

Det finns flera anledningar till att du kanske vill ta bort och byta ut ett elemnt i ditt hem. Några av de främsta anledningarna till att du kan behöva byta listas nedan.

Ålder – Generellt rekommenderas att radiatorer byts ut var 15-20 år. Om dina radiatorer närmar sig det här åldersintervallet är det värt att titta på dem och utvärdera hur de presterar.

Rost – Rost kan ofta förekomma på utsidan av radiatorer på grund av deras värme- och kylningsegenskaper. Om rost inte behandlas direkt kan det bli ett problem och så småningom orsaka läckage.

Korrosion – Korrosion kan uppstå i dina element på grund av slam som kan byggas upp över tiden. Detta orsakar rost från insidan av dina element och kan så småningom leda till läckor.

Blockeringar – Blockeringar kan orsakas av igensättning av slam eller rost. Detta kan förhindra att elementet värms upp.

Brist på effektivitet – Ett mindre effektivt element leder till värmeförlust vilket kan leda till att det tar mycket längre tid att värma upp rummet.

Uppgradering – Du kanske vill uppgradera dina nuvarande radiatorer för nya modeller.

Läckage – Läckage kan uppstå av ett antal skäl och kan ofta vara svårt att fixa, utan att byta ut elementet.

Att tänka på när du installerar nya element

När du byter ut ett element bör du tänka på pannans kapacitet och effektivitet. Om pannan är mer än tio år gammal är det förmodligen värt att byta ut pannan också. Att byta ut din panna är en dyr investering och du kan behöva lite hjälp med att välja rätt panna, med så många alternativ där ute, alla med egna fördelar och nackdelar.

Ett annat relaterat jobb är att montera TRV-ventiler (Termostatventiler) för mer effektiv kontroll av rums- / radiatortemperaturen. Thermostatic Radiator Valves (TRV) styr temperaturen på elementet genom att känna av rumstemperaturen och automatiskt öppna och stänga vattenflödet till kylaren för att upprätthålla en förinställd temperatur. TRV är nu ett krav som en del av byggreglerna i bostäder, men många äldre fastigheter har dem fortfarande inte. Kontrollera med din installatör om du har rätt ventiler.

Dessutom är det ingen mening att ha effektiva radiatorer om ditt hus är dåligt isolerat. Isolera loftet till minst 150 mm modern isolering och kika på energisparande flerglaslösning på dina fönster om du inte redan har det


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att byta element. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 19

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *