Kan man använda en vinkelslip i trä?

vinkelslip i trä
3.9
(21)

Vinkelslipen är ett av de mest populära elverktygen på marknaden. Älskad både av proffs och hemmfixare, dels eftersom en högkvalitativ vinkelslip enkelt kan kapa allt från metall till tegel och betong. Men hur är det med trä? Kan vinkelslipen kapa trä? vinkelslip trä

Vinkelslipar är ett bra elverktyg som används av elektriker, rörmokare, VVS-tekniker och mekaniker, men har du någonsin sett en snickare använda en vinkelslip? Svaret är ganska komplicerat.

Faktum är att trä är ett mycket lättare material än metall, vilket innebär att användning av aggressiva verktyg som vinkelslipar kanske inte ger de resultat du förväntade dig. I själva verket kan felaktig användning av en vinkelslip för sågning av trä orsaka allvarliga skador, vilket du självklart vill undvika till varje pris.

Naturligtvis finns det några viktiga punkter att tänka på innan du bestämmer dig för att köra vinkelslipen i trä. Vi har studerat detta tvivelaktiga ämne på djupet.

Kan det vara farligt?

Det största problemet är att du måste hantera ett superkraftigt handverktyg på ett känsligt material. En vinkelslip kan rotera med upp till 15 000 varv per minut, vilket ökar risken för kickbaks och i slutändan en allvarlig handskada.

Om du inte vet vad ”kickback” är, låt oss förklara.

En kickback kan vara en liten lägesförändring på grund av en liten vridning i snittet och orsaka en plötslig och radikal förändring av vinkelslipens reaktionskraft på arbetsstycket.

När detta händer kommer din reaktionstid inte att vara tillräckligt snabb för att hantera en nästan omedelbar förändring och du riskerar nu en okontrollerad rotation på närmare 15 000 rpm som flyger över arbetsstycket. Dessutom har vinkelslipar vanligtvis inte elektriska bromsar, av den anledningen tror jag inte att du vill komma i vägen.

Som snickare finns det bättre alternativ, som till exempel en cirkelsåg.

Även om detta är ett faktum utesluter det inte möjligheten att vissa träslag är bättre lämpade än andra. Ett material som plywood är till exempel inte något du vill använda en vinkelslip till! Om du inte vill sluta med ett ansikte fullt av stygn eller en förlamad hand, bör du bättre använda andra, mer lämpliga verktyg när du sågar plywood.

Bortsett från riskerna

Ja, du kan både kapa och slipa i trä med en vinkelslip men det orsakar vissa säkerhetsproblem, men om du vidtar försiktighetsåtgärder och använder rätt klinga, har på dig säkerhetsutrustning och känner att du kommer hantera det, så kör på. Med skärhastigheter på upp till 15 000 rpm kommer trä inte vara någon match.

I själva verket måste alla elverktyg hanteras med försiktighet. Men när det gäller just vinkelslipen rapporteras det överlägset mest olyckor.

Under perioden 2009-2013 rapporterades 1044 arbetsolyckor vid sliparbeten med sjukfrånvaro som påföljd, 56% av dem var allvarliga (mer än 3 dagars sjukfrånvaro).

Välj rätt klinga för jobbet

Kan en skärskiva av metall användas på trä? Kort sagt är svaret ja. Men det här är inte optimalt, och de flesta experter skulle avråda dig. Varför är det så? Eftersom att använda en metallskiva för att skära lättantändliga material som trä kan leda till tragedi. Förutom denna uppenbara anledning finns det en annan potentiell fara förknippad med användning av en vinkelslip i trä, nämligen kickbacks.

Att välja rätt klinga för jobbet är oerhört viktigt, både för din säkerhet och dem runt omkring dig. Här är ett urval kapskivor som är rekommenderade för att kapa i trä.

Att tänka på..

Som ni kan se är diskussionen om huruvida man använder vinkelslipmaskiner för sågning av trä inte så enkel. Detta beror på att dessa verktyg är några av de kraftigaste på marknaden.

När du använder en vinkelslip har du dock valet, eftersom du enkelt kan byta kapskiva. Även om vi tror att användningen av en vinkelslip för kapning, formning och slipning har vissa fördelar, är det nödvändigt att koncentrera sig helt och förstå begränsningarna med att använda vinkelslipen jämfört med andra verktyg. Om du har andra lösningar, till exempel en cirkelsåg, bordssåg eller till och med en cirkelsåg, är det bäst att gå i den riktningen när du försöker göra exakta skär eller när du försöker kapa trä.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om vinkelslip trä. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.9 / 5. Röster: 21

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *