Jordfelsbrytare löser ut – En praktisk guide

jordfelsbrytare löser ut
4.1
(16)

Strömmen har gått. Säkringen har löst ut. Jordfelsbrytaren har utlösts. Kalla det vad du vill, men du befinner dig i mörkret. Ta det lugnt, få inte panik. Vi förklarar vad du ska göra.

Jag är säker på att du vet vad du behöver göra (i praktiken): gå till elskåpet, kontrollera om strömbrytaren har löst ut. Om så är fallet, skulle du sätta tillbaka den och elen skulle komma på igen, som om det vore magi.

Men tiderna har förändrats.

Ett jordfelsbrott kan liknas vid en kortslutning. Allt blir mörkt, allt slutar fungera. Och det ska vi vara glada över. Det är nämligen för min och din skull som den finns, som en säkerhet.

Varför jordfelsbrytare löser ut?

Det är viktigt att veta varför jordfelsbrytaren finns och vad den har för funktion. Jordfelsbrytaren skyddar oss mot felaktigheter som annars skulle innebära att vi får ström i oss eller som utgör en brandrisk.

Om du eller dina barn till exempel pillar i ett el-uttag och får ström i sig fungerar jordfelsbrytaren genom att lösa ut inom 0,3 sekunder. Så fort den känner av en felaktighet löser skyddskretsen ut och bryter strömmen. Brytaren måste därefter återställas (oftast manuellt) innan den börjar leda ström igen.

Vanligaste anledningen till att jordfelsbrytare löser ut

Den vanligaste anledningen till att jordfelsbrytaren löser ut är en elektrisk apparat. En dammsugare, en kaffekokare, en mobilladdare det kan vara vad som helst som blivit skadat, eller gammalt och dåligt.

Vad kopplade du sist in i el-uttaget?

Eftersom jordfelsbrytaren slår ifrån i samma sekund som den trasiga apparaten kopplas in. Kan du med stor säkerhet sedan kontrollera vilken apparat det är som ställer till det.

Så återställer du jordfelsbrytaren

Time needed: 30 minutes.

Återställ jordfelsbrytaren

 1. Gå till din elcentral

  Oftast belägen vid entren, i hallen, i ett förråd eller i källaren.

 2. Lokalisera jordfelsbrytaren

  Jordfelsbrytaren är en enskild säkring med en liten testknapp (Oftast blå) som sitter bredvid eller ovanför de vanliga dvärgbrytarna.

 3. Prova att återställa den

  Prova att återställa jordfelsbrytaren. Det är ingenting som kan hända, om felet kvarstår slår brytaren ifrån. Om inte, problemet löst!

 4. Påbörja felsökning

  Om brytaren slår ifrån har du ett fel någonstans i din anläggning. Det är dags att starta felsökningen.

 5. Slå av anläggning, samtliga säkringar skall vara av.

  Slå inte av huvudsäkringen utan varje enskild säkring skall vara av, alltså peka nedåt.

 6. Återställ jordfelsbrytaren

  Eftersom samtliga säkringar är avslagna. Ska jordfelsbrytaren kunna gå att återställa utan problem.

 7. Lokalisera vilken säkring som löser ut jordfelsbrytaren

  Slå på en säkring åt gången och notera om jordfelsbrytaren löser ut.

 8. Ta reda på vilken del av huset säkringen leder till

  När du hittat vilken säkring som utlöser jordfelsbrytaren. Ta reda på vilken del av huset säkringen betjänar. Oftast sitter det en ritning som förklarar vart de olika säkringar är kopplade.

 9. Koppla ur samtliga el-uttag

  Gå till den delen av huset dit säkringen betjänar och koppla ur samtliga elektriska apparater ifrån el-uttagen. Allt du kan hitta som är inkopplat till elen behöver dras ut.

 10. Återställ jordfelsbrytaren.

  Nu bör jordfelsbrytaren gå att återställa. Om den fotfarande inte återställer, ring en elektriker. Du har ett dolt el-fel i din anläggning som endast ska repareras av en certifierad elektriker.

Lycka till!


Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli vassare i hemmet. Då rekommenderar vi att du går hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 16

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Jordfelsbrytare löser ut – En praktisk guide”

 1. knappen, vipparmen på jordfelsbrytaren är liksom löst och och om man drar den nedåt eller uppåt så händer ingenting. Den är liksom ”lealös”. Hur skall man endera slå av, låsa vipparmen nedåt eller uppåt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *