Hur installerar man en diskmaskin?

installera diskmaskin
3.7
(3)

Att lära sig hur man kopplar in en diskmaskin är inte svårt, jag är övertygad, om du bara visste hur, så skulle du klara det på egen hand utan några som helst förukunskaper eller fina verktyg. Låt oss förklara hur det går till.

För att installera en ny diskmaskin krävs rätt förutsättningar. Du behöver ha möjlighet att ansluta ström, vatten och avlopp. Har du en gammal diskmaskin, vet du att alla förutsättningar finns. Ska du installera en ny diskmaskin, bör du först undersöka om det är möjligt. Själva installationen däremot kräver inga avancerade VVS- eller elektriska färdigheter. Att installera en diskmaskin kräver enbart kunskap, ett fåtal verktyg och en bra rygg.

Utrustningen du behöver inkluderar:

 • Skruvmejsel / Skruvdragare
 • Skiftnyckel x2
 • Kniv (för att skära av plast)
 • Vattenpass
 • Bits

Har du otur kan du också behöva en hålsåg, för att göra ett hål genom köksinredningen till avloppet eller strömkälla. Om du behöver köpa något utav dom här verktygen kan du klicka dig igenom länken här.

1. Ta bort den gamla diskmaskinen

Innan du börjar ta bort den gamla diskmaskinen, läs tillverkarens instruktioner för hur du installerar din nya diskmaskin. Det kan nämligen innehålla information som är specifik för din nya apparat, till exempel ytterligare delar som kan behövas för modellen.

Nedanför förklarar vi hur du går tillväga när du plockar bort din gamla diskmaskin. Punkt 1 och 2 är absolut viktigast, att jobba i ett område med electricitet och vatten bör undvikas i högsta möjliga mån.

 1. Stäng av elen till diskmaskinen. Dra ut proppen eller slå ifrån brytaren.
 2. Stäng av vattentillförseln. Har du inte ventiler under tvättstället behöver du stänga av vattnet till fastigheten vid vattenmätaren.
 3. Dra ut diskmaskinen från vägguttaget.
 4. Koppla bort vattenslangen (Se till att vattnet är avstängt) var beredd på att det kommer finnas vatten kvar i ledningen. Du kan vara förberedd med en hink att samla upp det kvarvarande vattnet med. Använd 2 skiftnycklar för att hålla emot medans du skruvar.
 5. Koppla bort avloppsslangen. (Du kan stoppa en hög papper som en blockering i avloppet för att undvika illalukten)
 6. Nu när allt är bortkopplat kan du ta bort skruvarna som förankrar diskmaskinen till intilliggande skåp. När du öppnar luckan på diskmaskien sitter de runtom ramen och vanligtvis är det små plastlock som du behöver pilla upp för att komma åt skruven.
 7. Placera en bit kartong på golvet framför apparaten för att undvika att golvet skadas.
 8. Dra sedan ut den gamla diskmaskinen och flytta den från området.

2. Installera den nya diskmaskinen

Det här är jätteviktigt! Innan du installerar en ny diskmaskin bör du först placera en droppskyddsbrick. Det är en slags plastbricka du placerar under diskmaskinen som berättar för dig om diskmaskinen skulle börja läcka. I andra fall, om brickan inte finns där kan diskmaskinen börja droppa och i takt med att det droppar suger golvet, lister och köksskåpen upp vattnet. Det blir vattenskador och mögel bildas. Det är alltså en jättebillig försäkring om diskmaskinen mot förmodan skulle börja läcka.

Droppskyddsbricka

En vanlig diskmaskin är 60cm bred, det betyder att du behöver en lika stor droppskyddsbricka. Här hittar du en transparent droppskyddsbricka för disk-/tvättmaskin som leder ut vattnet på diskmaskinens framsida och berättar när det finns ett läckage.

Vi går vidare, du har packat upp din nya diskmaskin och vill installera den. Nedan förklarar vi hur du enklast installerar din diskmaskin återigen, punkt 1 och 2 är absolut viktigast, vi vill inte befinna oss i en miljö med elektricitet och vatten.

 1. Se till att strömmen är avstängd.
 2. Se till att vattnet är frånkoppla.
 3. Placera en droppskyddsbricka i utrymmet där diskmaskinen ska stå.
 4. Vänd diskmaskinen upprätt och skjut in den en bit in i dess utrymme.
 5. Börja med att koppla in avloppet, där du kopplade bort den gamla. I hushållsavloppet från tvättstället ovanför vattenlåset finns det en pip som sticker upp. Denna kan du kapa av en bit och trycka på avloppsslangen. Sedan spänner du en slangklämma över.
 6. Koppla in vattenslangen. Du bör ha fått med nya kopplingar som kommer att passa de flesta anslutningar.
 7. Slutför genom att trycka in kontakten i vägguttaget.
 8. Tryck in diskmaskinen helt i sitt utrymme. Se till att diskmaskinens framsida är i jämnhöjd med skåpets fronter.
 9. Använd ett vattenpass för att säkerställa att diskmaskinen står plant och i lod. Justera utjämningsbenen efter behov och dra åt låsmuttrarna.
 10. Använd de medföljande skruvarna för att fästa diskmaskinen på bänkskivans undersida och intilliggande skåp. Öppna luckan så finner du ett par hål runt ramen. Skruva fast skruvarna och tryck fast de medföljande plast-bitarna efteråt.

När diskmaskinen står på plats och vatten, ström och avlopp är inkopplat kan du börja med att koppla på vattnet för att kontrollera eventuella läckor innan du slår på strömmen. Provkör sedan maskinen och se så att avloppet inte läcker när diskmaskinen tömmer.


Lycka till

Som alltid, stort tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att installera diskmaskin. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Hur installerar man en diskmaskin?”

 1. Linnéa Johansen

  Hej!
  Vi är en grupp på 5 personer från Chalmers som läser maskinteknik. Vi har just nu ett projekt i kursen integrerad konstruktion och tillverkning. Projektet handlar om installationen för fullintegrerade diskmaskiner, främst fjädern som justeras efter vikten i diskmaskinsluckan. Vi har några få frågor som enbart kräver korta svar angående diskmaskiner som vi gärna hade velat ha svar på innan veckans slut😊:

  1. Vad är jobbigast med installation av fullintegrerad diskmaskin?

  2. Vad tar mest tid för montering av en fullintegrerad diskmaskin i nuläget?

  3. Hur lång tid tar det att ställa in fjädern?

  4. Är det lätt att justera fjädrarna som påverkar luckans förmåga att öppnas och stängas?

  5. Skulle det vara relevant med en lösning där fjädrarna ställer in sig själv så man slipper göra det?

  6. Är det många som behöver hjälp med installation av diskmaskin?

  7. Brukar kunderna uppleva ett problem med fjädern efter ett tag?

  8. Har du en förslag på hur lösning ska vara?(frivillig)

  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning
  //Chalmersgruppen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *