Test av Husqvarna automower 310 & 315

husqvarna automower test
4
(15)

Robotgräsklippare är mer populära än någonsin tidigare. Samtidigt blir utbudet ständigt större. Klassiska Husqvarna har lanserat några av de mest efterfraktade robotgräsklipparna och deras Automower-serie är mångas förstahandsval. Här tittar vi närmare på modellerna 310 och 315.

Svenska Husqvarna har många sätt kommit att representera både svensk traditionell pålitlighet och modern uppfinningsrikedom. Trots att företagets anor sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet så är de i vår tid marknadsledande när det kommer till innovation. På senare tid har de breddat sitt utbud av gräsklippare och har särskilt uppmärksammats för att de lanserat ett flertal avancerade robotgräsklippare. I denna genomgång kommer vi att fokusera på två produkter i Automower-serien, nämligen Husqvarna Automower 310 och Husqvarna Automower 315.

Husqvarna Automower serien

När Husqvarna lanserade sin Automower serie så skedde det utan särskilt mycket buller och brak. Under lång tid ansågs det vara ett av flera varumärken på den växande marknaden för robotgräsklippare. Men för varje enskilt år så blev det uppenbart att Husqvarna hade minst sagt storslagna planer för denna produktserie. Från att ha varit ganska barskrapade traditionella robotgräsklippare är de nu en av världens populäraste robotgräsklippare som kännetecknas av hög kapacitet, tyst drift och moderna konfigurations- och kommunikationsmöjligheter.

Enligt dem själva är Automower numera världens bästa säljande robotgräsklippare och har blivit favorit runt om i världen mycket tack vare en enligt utsago unik kombination av pålitliga lösningar och modern teknik. I det nuvarande utbudet så finner vi både Automower 310 och Automower 315 som trots snarlika beteckningar har en del avgörande skillnader när det kommer till områdeskapacitet och hur de interagerar med omgivningen. Men vad är det som skiljer dem åt? Och vilken bör man egentligen välja?

Husqvarna Automower 310

husqvarna automower test
husqvarna automower test

När Husqvarna Automower 310 lanserades under våren 2019 blev den snabbt en favorit hos svenska folket. Och det behövs knappast hymla med att den placerat sig i toppen på ett flertal oberoende tester och undersökningar. Men nu ska vi inte bara upprepa vad andra har sagt, utan ta oss en närmare titt på vad Automower 310 har att erbjuda.

Det första man lägger märke till när det kommer till Automower 310 är att den har tydligt stora bakhjul vilket vittnar om att den utan problem tar sig fram även på de svåraste ställena. Det gör att den är väl lämpad för områden präglade av högt gräs, ojämn mark och många sluttningar.

Husqvarna Automower® kan vara ute dygnet runt och är konstruerad att fungera korrekt oavsett väderlek och kräver ingen uppsikt. Automower är utformad för att tåla det tuffa nordiska klimatet.

Förutom det har den också ett stort antal anslutningsmöjligheter. Den som vill ha full koll på saker och ting kan med fördel sammanlänka gräsklipparen med sin smartphone via Bluetooth. På så sätt kan man ta del av statistik, ändra inställningar, få notiser och mycket mer. Vill man ha full koll på gräsmattans utveckling, men slippa jobbet är det här en perfekt kombination av automatisering och manuell kontroll.

 • Arbetsområde upp till 1000 kvadratmeter.
 • Guidekabel
 • Bluetooth-stöd via Automower® Connect at HOME.
 • Klarar marksluttningar på upp till 40%.
 • 60 minuters laddtid innebär 70 minuter drift.
 • Justerbar klipphöjd mellan 20 och 60 mm.
 • Flerfaldig prisvinnare.

Vill du läsa recensioner från användare kan du klika här

Bästa pris hittar du hos:

Husqvarna Automower 315

husqvarna automower test
husqvarna automower test

Det är ingen hemlighet att Automower 315 är efterföljaren till Automower 310. Och i detta hänseende så delar de många egenskaper. Men samtidigt så skiljer de sig åt i två väldigt väsentliga hänseenden.

Precis som 310 har 315 kommit att bli många personers givna favorit, och den figurerar ständigt som vinnare i många tester. Men vad är det som får den att sticka ut?

Mycket av det som kännetecknar Automower 310 gäller även 315. Konstruktionen är det samma, och man känner direkt igen de särpräglade större bakhjulen. Man kan även förvänta sig samma unika och praktiska anslutningsmöjligheter. Men det finns ett antal saker där de skiljer sig åt. Det är nämligen så att 315 har avsevärt större kapacitet och har hela 50% större arbetskapacitet än 310. Utöver det har den även en inbyggd vädertimer som gör att den kan arbeta smartare och ohindrad av den rådande väderleken.

 • Arbetsområde på 1500 kvadratmeter (Med 20% felmarginal).
 • Guidekabel
 • Bluetooth-stöd via Automower® Connect at HOME.
 • Klarar marksluttningar på upp till 40%.
 • 60 minuters laddtid innebär 70 minuter drift.
 • Justerbar klipphöjd mellan 20 och 60 mm.
 • Inbyggd vädertimer.

Vill du läsa recensioner från användare kan du klika här

Bästa pris hittar du hos:

Vilken bör man välja? 310 vs 315

Automower-serien består av riktigt bra produkter. Så mycket är sant. Men gällande de två modeller vi har tittat närmare på så är den främsta frågan egentligen huruvida man ska välja 310 eller 315. Då de på många sätt är identiska i sin konstruktion så kan man vara säker på att man får en bra maskin oavsett vilken modell man väljer. Vad som istället blir vägledande är hur stora områden som robotgräsklipparen behöver arbeta på.

 • Automower 310 för mindre gräsmattor.
 • Automower 315 för större gräsmattor.

Utöver detta får man med 315 bättre automatisk hantering av väderförutsättningarna. Men då båda modeller kommer med samma utrustning, har samma konstruktion och dimensioner samt klippaggregat så är det dina egna behov som i slutändan kommer att bestämma vilken modell som är bäst.

husqvarna automower test
husqvarna automower test

Vårat omdöme:

Om du vill ha en robotgräsklippare som erbjuder den senaste tekniken är Automower-serien ett av de bästa val du kan göra. Utan att kompromissa med byggkvalitet och pålitlighet så har Husqvarna säkerställt att deras senaste Automower-modeller är unikt enkla att använda och konfigurera. Eftersom de kan styras direkt från mobiltelefonen eller surfplattan så behöver man aldrig bekymra sig över tidskrävande och krånglig justering.

Om du vill ha fullständig automatisering med dygns- och väderanpassning så rekommenderar vi att du väljer 315. Och detta gäller även om du har en lite större gräsmatta. Annars så ger 310 oerhört mycket valuta för pengarna. Oavsett vilken modell du väljer så kommer du att få en riktigt bra maskin som kommer att göra stor nytta och vara under många år framöver.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om husqvarna automower test. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 15

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Test av Husqvarna automower 310 & 315”

 1. Har aldrig haft så mycket problem med en robotklippare. Hade en Landroid Worx som funkade utan problem i 10+ år. När den gav upp så köpte vi en Husqvarna 310, som visserligen funkade första två åren.
  Året därpå så hade kretskortet i laddstationen gått sönder, givetvis utanför garantin. Därefter så klagar den på att krocksensorerna är ur funktion, en rengöring fixade det. Den hittar inte guidekabeln trots att jag mätt den med ohm-meter. det sista nu är att den vägrar starta, inga felmeddelanden eller något. Appen säger att roboten måste startas om manuellt. Varför ska man då ha en app?
  Inga av dessa problem hade jag med Worx:en.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *