Hur vet man om väggen är bärande?

hur vet man att en vägg är bärande
4.6
(11)

När ett hus byggs skapas bärande och icke-bärande väggar. Skillnaden mellan dessa väggar är vad du förmodligen skulle föreställa dig – Bärande väggar stödjer vikten av ett golv eller takkonstruktion och benämns så eftersom de har en belastning. Däremot är en icke-bärande vägg, ibland kallad en skiljevägg, endast ansvarig för att hålla upp sig själv.

Om du har renoveringsplaner som inkluderar borttagning eller ändring av en vägg, behöver du kunna avgöra om väggen är bärande eller icke-bärande. Varje del av en bärande vägg som tas bort måste ersättas med ett lämpligt konstruktionsstöd, såsom en balk för att bära samma last som stöds av väggen. Borttagning eller modifiering av en bärande vägg kan äventyra ditt hems strukturella stabilitet med potentiellt katastrofala konsekvenser.

Låt oss nu ta reda på hur man ser skillnaden på dessa 2 typer av vägger. Det finns flera ledtrådar du kan kontrollera för att få ett svar. Och du kan göra detta utan att öppna upp väggen eller andra invasiva åtgärder.

(Du bör alltid rådfråga ett byggnadsföretag, till exempel en snickare, arkitekt eller byggnadsingenjör om du är det minsta osäker)

hur vet man att en vägg är bärande
hur vet man att en vägg är bärande

1. Börja med bottenvåningen

För att börja undersöka vilka väggar i ditt hus som är bärande är det bäst att börja med den mest grundläggande bärande funktionen i alla hem – grunden. Om ditt hus har en källare, börja där. Om inte, försök att börja var du befinner dig på första våningen där du hittar husets nedre betongplatta.
När du har nått husets lägsta punkt, leta efter väggar vars balkar går direkt in i betongfundamentet. Ditt hus bärande väggar överför deras strukturella belastning till ett robust betongfundament, så alla väggar som gränsar direkt mot fundamentet bör antas vara bärande väggar och bör inte tas bort.

Dessutom är de flesta hems ytterväggar bärande. Du bör se detta på grundnivå – vare sig det är trä, sten eller tegel.

2. Leta upp balkarna.

Börja leta efter tjocka, robusta trä- eller metallstycken som kallas balkar. Dessa står för huvuddelen av ditt hus last, som de överför till grunden. Balkar sträcker sig ofta genom flera golv och kan således vara delar av flera väggar. Om din balk sträcker sig från grunden genom någon vägg ovanför är väggen bärande och bör inte tas bort. De flesta balkar kommer att ligga bakom en gipsvägg, så var redo att konsultera byggnadsdokument eller kontakta byggaren om du inte hittar dem. Balkar är ofta lättast att hitta i en källare (eller vind) där delar av strukturen är exponerade.

3. Följ inre väggar genom din struktur.

Börja vid källaren (eller om du inte har en, första våningen), leta upp dina inre väggar, som, som du antagligen kan gissa, är väggarna i dina fyra ytterväggar. Följ varje inre vägg upp genom golven i ditt hem – med andra ord, hitta exakt var en vägg är på en nedre våning, gå sedan till golvet ovanför denna plats för att se om väggen sträcker sig genom två våningar. Var uppmärksam på vad som är direkt ovanför väggen. Om det finns en annan vägg, ett golv med vinkelräta balkar eller annan tung konstruktion ovanför är det förmodligen en bärande vägg.
Men om det finns ett oavslutat utrymme som en tom vind utan ett helt golv, har väggarna förmodligen inte en belastning.

4. Är väggen nära mitten av huset?

Ju större ett hus är, desto längre ifrån kommer dess bärande ytterväggar att vara, och ju mer bärande innerväggar måste det vara att stödja golvet. Ofta är dessa bärande väggar ungefär nära husets centrum eftersom husets centrum är den längsta punkten från ytterväggarna. Leta efter en inre vägg som ligger nära ditt relativa centrum. Det finns en god chans att denna vägg är bärande, särskilt om den går parallellt med en central källarstödbalk. [1]

5. Leta efter innerväggar med stora ändar.

Inre bärande väggar kan integrera husets viktigaste stödbalkar i själva väggen. Eftersom dessa stödbalkar emellertid är relativt stora jämfört med icke-bärande tappar, kommer ofta själva väggen att utformas för att rymma balkens extra storlek. Om en inre vägg har en stor boxig sektion eller en förstorad kolonn i änden kan det dölja en huvudstrukturbalk, vilket är ett tecken på att väggen är bärande.
Vissa av dessa strukturella egenskaper kan verka dekorativa, men vara skeptiska – ofta kan målade kolumner eller smala, dekorerade träkonstruktioner dölja balkar som är mycket viktiga för en byggnads strukturella integritet. [2]

6. Leta efter stålbalkar eller stolpar och balkkonstruktion.

Ibland, snarare än att förlita sig på bärande innerväggar, använder byggare speciella bärande strukturer som stålstödbjälkar och och stolpar och balkkonstruktioner för att överföra en del av eller hela byggnadens vikt till ytterväggarna. I dessa fall finns det en chans (men inte en garanti) för att närliggande innerväggar inte kan vara bärande. Leta efter tecknen på stora, robusta trä- eller metallkonstruktioner som korsar ett rum i taket och korsar en vägg som du vet är bärande eller en yttervägg, som boxy horisontella utsprång som korsar taket. Om du ser dessa kan det hända att närliggande innerväggar inte är bärande.
Den här metoden kan ge dig en ledtråd om var icke-bärande väggar kan vara, men du kan inte vara säker utan att kontrollera själva väggarna. Om du är osäker, kontakta byggaren för att vara säker på att det här var den typ av konstruktion som användes.

7. Leta efter bevis för att huset har ändrats.

Många hus, särskilt gamla, har modifierats, utvidgats och ombyggts flera gånger. Om detta är fallet med ditt hus, kan en tidigare yttervägg nu vara en inre vägg. Det betyder att denna oskadliga inre vägg kan vara bärande för den ursprungliga strukturen. Om du har någon anledning att tro att ditt hus har ändrats avsevärt, är det bäst att kontakta den ursprungliga byggaren, bara för att vara säker på att dina ytterväggar är dina verkliga ytterväggar.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig hur vet man att en vägg är bärande. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.6 / 5. Röster: 11

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *