Hur fungerar en termostat?

Hur fungerar en termostat
4.2
(5)

Känner du dig varm? Då vill du svalka dig. Känner du dig kall? Då vill du värma dig. Våra kroppar är fantastiska, självreglerande mekanismer som ständigt anpassar sig för att hålla rätt temperatur. Men resten av världen är inte lika bra.

Om vi ​​vill att våra hem ska hålla en behaglig temperatur måste vi fortsätta slå på och stänga av värmare – eller alternativt lita på smarta prylar som kallas termostater för att göra jobbet åt oss.

Vad är en termostat?

En termostat är ett slags instrument som används för att reglera temperaturer. Termostatens jobb är att hålla värmen/kylan densamma: när vårt hem är för kallt, slår termostaten på värmen så att saker snabbt värms upp; när temperaturen når den nivå som vi har ställt in stänger termostaten så att det inte blir för varmt.

Hur fungerar en termostat?

En vanlig termostat i en radiator ökar och sänker temperaturen genom att strypa flödet av varmvatten. Mindre flöde = ett kallare element och tvärtom. På så vis, kan termostaten reglera inomhustemperaturen.

Smart termostat med Wifi

Reglera värmen i ditt hus genom telefonen

Vad är en termostat?

Du har med all säkerhet en termostat hemma som styr ditt värmesystem, men även om det är markerat i grader är det inte att förväxla med en termometer. Det kallas en termostat, ett modernt ord baserat på två forntida grekiska ord: termo (som betyder värme) och statos (vilket betyder att stå och är relaterat till ord som stasis, status quo och statisk – vilket betyder att förbli densamma). Vi kan bara säga från sitt namn att en termostat är något som ”håller värmen densamma”.

Låt oss bara vara tydliga på skillnaden: en termometer är något som mäter temperaturen; en termostat är något som försöker hålla temperaturen (hålla den ungefär densamma).

Hur fungerar en termostat?

De mesta blir större när det värms upp och mindre när de svalnar. Vatten är ett anmärkningsvärt undantag. Det expanderar när det värms upp och när det fryser också. Mekaniska termostater använder denna idé (som kallas termisk expansion) för att slå på och stänga av en elektrisk krets. De två vanligaste typerna använder bimetallremsor och gasfyllda bälgar.

Temperaturventiler monterade på radiatorer använder vanligtvis en annan typ av termostat kallad flödestermostat. När radiatorerna värms upp till den nivå du har ställt in expanderar ventilerna och minskar vattenflödet genom radiatorn tills temperaturen faller tillbaka. Tillsammans med rumstermostater kan ventiler som dessa hindra ditt hem från värmeslag – och det är ett bra sätt för att både spara energi och pengar.

Tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om termostater. Om du är intresserad av att läsa mer och bli ännu vassare i hemmet. Då rekommenderar vi att du går hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.2 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

2 reaktioner på ”Hur fungerar en termostat?”

  1. Hej! Vad är det termostaten visar på displayen? Är det den faktiska temperaturen i rummet? Eller vad exakt betyder det när termostaten visar 21,8 grader?

    1. Det beror på vilken termostat vi pratar om.. Det är skillnad på ”ärvärdet” och ”börvärdet”

      Ärvärdet är vad temperaturen är i rummet just nu.

      Börvärdet är vad temperaturen bör vara i rummet just nu.

      Gå in på inställningar och ta reda på vilket värde som visas, eller läs instruktioner till termostaten.

      /Rasmus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *