Går det att öka trycket i duschen?

öka trycket i duschen
4.1
(35)

Har du märkt att trycket har blivit sämre den senaste tiden? Har det aldrig varit riktigt bra? Finns det ett sätt att öka trycket i duschen?

Den vanligaste anledning till lågt vattentryck är korroderade vattenledningar. Men det kan finnas ett antal andra orsaker som är lättare att ågärda och som garanterat kommer öka trycket i din dusch.

Kontrollera ditt vattentryck

Innan du vidtar några drastiska åtgärder bör du kontrollera att du verkligen har lågt duschvattentryck. Utför detta enkla test för att mäta vattentrycket. Det är enkelt och förutom en klocka, behöver du bara en stor hink.

  1. Börja med att skruva loss duschmikrofonen / duschmunstycket. Detta gör att en stadig ström av vatten kommer att forceras och ger dig en mer exakt avläsning. Om duschmikrofonen inte ger sig för hand, lägg en handduk över hylsdelen och lossa med en tång.
  2. Slå på vattnet till full kapacitet.
  3. Placera hinken under vattenflödet.
  4. Ställ klockan på 1 minut och Starta klockan.
  5. Mät sedan hur mycket vatten hinken innehåller
1-3 Liter/minutMycket dåligt vattentryck
3-6 Liter/minutUndermåligt vattentryck
6-8 Liter/minutOkej vattentryck
8-10 Liter/minutBra vattentryck
10-12 Liter/minutMycket bra vattentryck

Förbättra ditt vattentryck

Ditt duschflöde minimeras om du har ett duschfilter eller ett vattenbegränsande duschmunstycke installerad. Det finns till och med särskilda duschblandare med vattenbegränsande funktioner. Det kallas för ”Miljöspar” och fungerar genom att spara på vattenförbrukningen. Många nya blandare, kommer med Miljöspar som standard. Du kan fråga din rörmokare om din duschblandare har en sådan funktion eller jämföra med en annorlunda modell.

Om du någonsin besökt ett hotell med dåligt tryck i duschen, vet du vad jag menar. De har förmodligen installerat duschblandare med vattenspar.

Energisnåla blandare minskar varmvattenanvändningen med över 25%. Det blev slutsatsen av ett forskningsprojekt “Vattenanvändning med energieffektiva blandare”, där forskare på RISE studerat hur mycket varmvatten som egentligen sparas med energiklassade blandare, och hur funktionerna påverkar vardagen för den som diskar eller duschar. 

Läs hela pressmeddelandet från RISE.

Rengör från kalk

Med tiden stoppar mineralavlagringar effektivt trycket i duschen. Och det handlar inte om ”om” utan ”när”, eftersom allt vatten (såvida det inte är destillerat vatten i behållare) innehåller mineraler.

Skruva loss duschhuvudet och låt det dra i en skål med vinäger i minst åtta timmar. Tryck ut återstående partiklar med en tandpetare.

Byt duschmunstycke

I en del duschmunstycken finns en flödesreglerare / sparinsats. Vissa tycker det är bra, vissa tycker det är mindre bra, men det kan vara bra att veta om. Dessa går att ta bort, men alla munstycken är olika och det är svårt att ge några slags generella tips för detta.

Med sparinsats ca: 7,3L/Min. Utan sparinsats ca: 15,1L/Min. Vid 3 bar

Det kan också vara så trycket minskats tack vare mineralavlagringar inuti munstycket. Prova att byta ut till nytt högpresterande duschmunstycke.

Handdusch HansGrohe

HansGrohe är en stilren handdusch med maximal flödesmängd (vid 3 bar): 16 l/minut. Munstycket är 100 mm i diameter och har funktionen QuickClean som underlättar rengöring. LÄS MER…

Vill du se fler duschmunstycken? Kika på Golvpoolen, deras otroligt stora utbud i alla olika prisklasser har allt från exklusiva massage-handduschar till enkla prisvärda duschmikrofoner.


Kolla avstängningsventiler

I vissa fall kan du ha levt med lågt vattentryck i hela huset eftersom en ventil inte är helt påslagen. Det kan ha stängts av på grund av större byggnationer i hemmet och sedan inte helt tillkopplats.

Där din vattenledning kommer in i din fastighet är en vattenmätare och avstängningsventil. Kontrollera att ventilen är påslagen hela vägen (moturs).

Men du kan också ha fler avstängningsventiler.

Dessa ventiler finns på enskilda grenledningar och fungerar som nödstopp. De är praktiska om du arbetar i ett lokalt område (dusch, toalett, handfat etc.) och inte vill stänga av vattnet i hela hemmet.

Dessa avstängningsventiler skulle vara belägna i i anslutning till tillförselpunkten. För en dusch skulle denna avstängning vara placerad på rören som leder fram till duschen.

Vrid ventilen moturs för fullt tryck.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att öka trycket i duschen. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 35

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

1 reaktion på ”Går det att öka trycket i duschen?”

  1. Tack för bra inlägg. Har en ny lägenhet och ny dusch, bra med tryck när jag skruva bort munstycket. Tack vore inlägget så gick jag igenom mitt nya duschmunstycke och det satt en grön onödig krans lättillgänglig, så väck med den och bra flöde …..:-).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *