Luktar det avlopp i badrummet?

luktar avlopp i badrummet
4.1
(15)

Att det luktar avlopp i badrummet är självklart ingen trevlig nyhet. Lukten är inte bara svår att hantera, utan det finns uppenbarligen en anledning till att det händer, det är något som vi ska ta reda på..

För att ta reda på vad som kan orsaka den fruktansvärda lukten, hjälper det att ha en grundläggande förståelse över hur avloppen i ditt badrum fungerar.

avloppssystem som hindrar att det luktar avlopp i badrummet

(Oroa dig inte – det här går snabbt!)

Vid någon tidpunkt har du förmodligen tittat under handfatet i badrummet och lagt märke till det U-formade röret som går från ditt handfat (B) ner i marken eller in i väggen. Detta kallas vattenlåset. Vattenlåsets huvudsakliga uppgift är att förhindra lukten från avloppet att infinna sig. Och även om du inte kan se det, är det samma grundläggande princip bakom eller under ditt badkar och dusch (C).

vatenlåsets funktion i ditt badrum

Det U-formade vattenlåset tillåter alltså inte lukten från avloppet att transporteras igenom vattnet och upp i rummet. Vattensamlingen fungerar likt en barriär mot avloppslukt. Och när allt fungerar som det ska, stannar lukten bakom eller under vattenlåset.

”Det finns dom som säger att vattenlåset endast är till för att fånga föremål som tappas i avloppet, det stämmer inte!. Vattenlåset finns där för att förhindra avloppsgaser från att komma ut i hemmet”

3 Vanliga anledningar till att det luktar avlopp i badrummet

Om ditt badrum luktar avlopp, finns det en anledning till varför. Har du bestämt dig för att lösa det själv utan att behöva ringa till någon. Läs vidare;

Här är de 3 vanligaste anledningarna:

1. Vattnet i vattenlåset har förångats

Om badrummet inte används så ofta, kan vattnet i vattenlåset ha förångats. Det betyder att gaser kan komma upp från avloppet och upp ur ditt handfat, dusch eller golvbrunn.

Lösning: Du behöver spola vatten och fylla på vattenlåsen. Kom ihåg att göra detta med jämna mellanrum om badrummet inte används regelbundet.

2. Du har en avloppsläcka

En läcka i vattenlåset kan göra att det luktar avlopp. Det kan vara problem med tätningen runt avloppet (där det går ner i golvet). Eller så kan tätningen under toaletten vara bristfällig eller trasig.

Lösning: Lukta dig fram till problemområdet. Kommer det ifrån toalettstolen, handfatet eller badkaret? Kontrollera om du har några läckor, om det är tätat eller om något är trasigt.

3. Vattenlåset i golvbrunnen är inte korrekt monterat

vattenlåset i en golvbrunn

Vattenlåset i golvbrunnen ser annorlunda ut. Men principen är densamma. Problemet som kan uppstå är att vattenlåset inte är ordentligt nedtryckt. Den tätar alltså inte och släpper obehindrat upp avloppslukt.

Lösning: Lyft bort gallret ifrån golvbrunnen och lyft sedan upp vattenlåset med hjälp av handtaget enligt bilden. Rengör sedan vattenlåset och tryck tillbaka den ordentligt så att det tätar runt kanterna.

Överlåt jobbet till proffsen

För det mesta är det bäst att lämna jobbet till proffsen. Din säkerhet är inte värd att spara några kronor på eller kunna säga att du gjorde det på egen hand. I vissa fall kräver avloppslukten i ditt badrum en snabb åtgärd, men som ”lekman” vet man inte om det är en ”lätt fix” eller en mer allvarlig situation.

Lycka till!


Tack för att du läste. Om du är intresserad av att läsa mer och bli ännu vassare i hemmet. Gå hit

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 15

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *