Våra tips för att förhindra och lösa avloppsstopp

förhindra avloppsstopp
0
(0)

Att förhindra avloppsstopp bör vara något vi tänker på. Det finns inget mer frustrerande än när diskhon är full av vatten och det rinner ner långsamt eller när det är totalstopp och ingenting går ner.. Och till råga på det så kan det ibland stiga upp avloppsvatten i brunnen eller rinna över toastolen.

Nej, innan det händer finns det ett par schyssta lösningar för dig med stopp eller som vill förhindra avloppsstopp ens sker.

Att förhindra avloppsstopp

Det är enkelt att vara efterklok. Och det är man ofta när man kommer på sig själv efter att ha spolat ner alldeles för mycket matrester eller toalettpapper i toan. Man behöver helt enkelt vara lite försiktigare med hur mycket man spolar ner åt gången.

Rengör vattenlåsen. Vattenlåsen är dem som förhindrar att det luktar avlopp i hela huset. De är även det tuffaste stället för skräp att ta sig igenom och därför ett ypperliggt ställe där stopp ofta framkommer..

Förhindra avloppsstopp genom att rensa vattenlåsen
Förhindra avloppsstopp. Vattenlåsen är den vanligaste anledningen till stopp i avloppen.

En annan sak, kan vara vilken typ av papper man använder. Jag vet exempelvis att handdukspapper inte bryts ner i avloppen på samma vis som toalettpapper. Det blir lättare stopp och det är antagligen en av anledningarna till att många offentliga toaletter hellre väljer en handdukstork.

När det är totalstopp…

Vid totalstopp är det att ta fram gummihandskarna och leendet! För dig med hus har detta säkert hänt dig mer än ett par gånger. Du vet att ingen annan kommer fixa det om inte du gör det.

Fram med den hederliga gamla smocken. Vanligtvis löser den problemet, ungefär 8 av 10 gånger. Fyll på med relativt mycket vatten och kör!

lufthål för avloppen
Här sitter det ett lufthål för avloppen

*TIPS Om det är stopp i handfatet eller vid diskbänken så finns det alltid lufthål. De sitter oftast nedanför kranen i sinken och fungerar även som överflödesskydd. Om du tejpar för dessa förhindrar du luft från att försvinna och trycket ökar inuti rören när du fortsätter smocka.

*TIPS Oavsett var det är stopp, i köket eller badrummet så förgrenar sig ofta avloppsröret. Det vill säga att avloppen går till samma stam. Om du misstänker att stoppet är längre bort i rören kan du prova att spola dels i toan och i köket, eller överallt. För att öka trycket och få stoppet att lossa.

*TIPS Om det inte lossar med smocken och du bestämt inte vill beställa en spolbil. Kan det vara bra att införskaffa ett rensband. Ett rensband är egentligen ett långt band som man försiktigt trär in i avloppet så långt det går tills man förhoppningsvis lyckas penetrera stoppet.

Varning!

Använd aldrig frätande medel t ex sådana som innehåller saltsyra när du ska lösa en propp i toaletten eller i handfatet. Det är inte bara farligt för oss människor utan också för rören, speciellt om du har gammla gjutjärnsrör. Och jag tror inte du är speciellt intresserad av en stamrenovering?

Tack för att du läste

Gå till starsidan

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 0 / 5. Röster: 0

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *