Byt propp som ett proffs, steg för steg.

byta propp byta proppar
3.3
(4)

I det här inlägget tänkte jag skriva hur vi byter proppar som ett proffs! Men innan vi gör det är bra att veta lite om hur det fungerar. Vad är proppar, hur fungerar elskåpet och vad kan vara bra att veta?

Läs vidare..

Elskåpet, vad behöver jag veta?

El-skåpet är huvudcentralen för elen i ditt hus. Den är som en billig försäkring. Den ser till att din el inte spårar ur och fungerar som den ska. Varje propp har sitt ansvarsområde i huset. Och tillsammans fungerar det som ett slags säkerhetssystem.

Varje propp har en beteckning som antyder hur mycket anträngning den klarar av exempelvis 10 eller 16 ampere. Det betyder hur mycket du kan belasta proppen utan att den går. Det vanligaste är 10 ampere men för att till exempel kunna köra diskmaskinen, brödrosten och våffelgärnet samtidigt är det oftast 16 ampere i både kök och tvättstuga.

Varför har man dem?

Propparna fungerar som en säkerhet i ditt hus. Låt oss leka med tanken att de inte fanns och att vi belastar ett uttag alldeles för mycket? Vad tror du händer?

Om vi har tur kanske det kommer fungera. Till en början, men efter en liten stund kommer plasten runt kablarna smälta, uttaget kommer knastra och plinten i elskåpet är antagligen på bristningsgränsen.

Det kommer att sluta med att ditt hus står i lågor.

Den höga belastning innebär att det färdas mer elektroner inuti kablarna. Och i högre hastigheter. Det i sin tur alstrar värme och är inte kabeln dimensionerad eller uttaget dimensionerat för att klara av belastningen kommer de att smälta. Och värmen kommer spridas.

Det är alltså bra att propparna finns. När proppen går, vet du således att du har överbelastat den delen av huset dit proppen är kopplad. Och att du behöver koppla ur något.

Är det farligt att byta proppar?

Nej. Det är inte farligt. I elskåpet är det visserligen tillräckligt med ström för att det ska vara farligt. Så man bör ha respekt för det. Men det måste alltid sitta en skyddsplåt som innesluter plintarna och endast visar toppen på huvarna. Att skruva in en vanlig propp, utsätter oss inte för någon fara, även om det skulle innebära att du skruvar in fel propp. Om du nu lyckas med det!

(Det går inte att skruva in en 16 propp i en 10amperes plats och tvärtom)

Lär dig att Byta propp som ett proffs!

Steg1.

Ta reda på vilken propp som har gått. Oftast finns det en beteckning som beskriver att köket är propp nummer 4 eller att badrummet är nummer 5. Har det varit en lat elektriker kanske det inte finns? Att utesluta vilken propp som har gått är inte alltid uppenbart.

Byta propp
Byta propp

I vanliga fall är den en metallbit som skjutits bort från proppen. Men ibland kan de hänga kvar. Det bästa och absolut säkraste är att införskaffa en voltmätare. Då håller vi ena pinnen mot metall och andra änden i hålet på huven.

Fungerar proppen, ska det vara 230volt. Fungerar den inte kommer det att stå 0.

Steg 2.

Byt ut proppen till en ny.

Vi rekommenderar att köper pålitlig proppar, då livslängden oftast är nästintill dubbel så lång.

Steg 3.

Klart. Nu kan du njuta av färdiglagad mat i micron igen. Och nattlampan lyser precis som den ska! Om du fotfarande är osäker eller om vill att en elektriker ska kika på elcentralen. Så är det viktigt att personen i fråga har alla intyg som krävs.

Vill du komma i kontakt med en elektriker så kan du använda dorunner´s onlinetjänst. Du beskriver ditt problem, därefter kontaktar dom lokala elektriker i ditt område. Inom 24h har du fått ett par prisförslag från certifierade Elektriker i ditt område. Självklart är du inte bunden att acceptera någon, men då har du också fått en uppfattning om vad det kommer att kosta.

Trycker du här så transporter vi dig till rätt sida direkt


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att byta propp. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.3 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *