Byta varmvattenberedare, vad kostar det?

vad kostar det att byta varmvattenberedare
4.3
(4)

Att installera en varmvattenberedare kostar mellan 5 000 och 25 000kr, eller i genomsnitt 12 000kr, inklusive varmvattenberedare och arbete.

Att kostnaden varierar så mycket beror till stor del på storleken av varmvattenberedaren, det finns små beredare som inte kostar mer än 3000kr och det finns varianter som kostar närmare 20 000kr. Det finns de som kommer med en stickpropp som bara behöver pluggas in och det finns de som måste kopplas in av behörig elektriker.

 • Som mest 30 000kr
 • Som minst 5000kr
 • Typiskt intervall 7 000 – 12000kr

Vad kostar det att installera en varmvattenberedare

Arbetskostnader för att installera en vanlig varmvattenberedare varierar från 1500kr upp till 8000kr. De flesta rörmokare citerar ett schablonbelopp som inkluderar material och arbete, men om du redan har köpt din egen varmvattenberedare kan du betala ett timpris. Att anlita en rörmokare kostar 400-600 per timme och elektriker kostar 400 till 550 kr per timme. Räkna med att installationen kommer ta åtminstone 2 timmar för en mindre varmvattenberedare och upp till 1 arbetsdag för större.

Vad kostar det att installera din varmvattenberedare?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja.

Tecken på att du behöver en ny varmvattenberedare

Se upp för följande varningstecken på att din varmvattenberedare närmar sig slutet av sin livslängd:

 • den genomsnittliga livslängden för en tankvattenberedare är 8 till 12 år
 • Vattnet är rostigt eller missfärgat eller det finns en konstig metallisk smak. Detta betyder att anoden inuti beredaren har gått sönder och att värmaren korroderar.
 • Vattnet värms inte upp tillräckligt. Troligtvis ett problem med huvudvärmeelementet. Även om detta kan indikera att kontrollampan är släckt eller att strömbrytaren har löst ut, kan det också indikera ett fel i värmesystemet.
 • Missljud. Missljud indikerar att värmeelementet går sönder.
 • Läckor. Detta tyder på att ett stort fel pågår internt. Stäng av elektriciteten eller gasen till systemet och låt det svalna innan du byter ut det.
 • Över 10 år gammal. Det närmar sig slutet av sin förväntade livslängd. När det är dags att byta ut din enhet är det bäst att ringa en professionell. På så sätt kan du vara säker på att allt har gjorts enligt regler.

Vilken varmvattenberedare ska jag köpa?

Det kan vara bra att veta att alla hushåll inte behöver en VVB (varmvattenberade). Det beror helt enkelt på vilken typ av uppvärmningssytem du har. När det kommer till ved och pellets-villor kan det vara en otrolig lättnad eftersom vattenet håller sig varmt även dom gångerna dom inte eldar. Varmvattenberedaren investerar då minimalt med energi för att bibehålla vattnets temperatur.

Vilken VVB passar ditt vatten?

Det här är viktigt att ta på allvar eftersom en varmvattenberedare med fel material lätt kan rosta i olika typer av vatten.

Vid lågt pH-värde är rostfritt eller emalj att föredra, medan koppar är bra vid höga pH-värden. Om du har kommunalt vatten kan du få information om vilken vattenkvalitet som gäller för just din ort.

Storlek på varmvattenberedaren

En av de stora frågorna vad gäller valet av varmvattenberedare är vilken storlek som krävs. En större varmvattenberedare drar mer energi, men varmvattnet ska också räcka till alla i huset.

Här är en lista över ungefärliga storlekar för olika behov:

 • 30 liter passar hushåll med med 1 person
 • 50-100 liter passar hushåll med med 1-2 personer
 • 100-200 liter passar hushåll med med 3-4 personer
 • 200-300 liter passar hushåll med 4-6 personer

Gör det själv kontra att anlita en rörmokare

En varmvattenberedare är ett måste i ditt hem. I takt med att tekniken går framåt kommer effektiviteten i dessa system att öka. Det är frestande att spara några hundra genom att installera en själv. Men du måste ta itu med rör, gasledningar och el. Du behöver också tillstånd och inspektion. Om något misslyckas, kan kostnaden för reparationer, städning eller uppdatering av en felaktig installation sluta med att kosta mer än att anställa ett proffs i första hand. Om du vill spara pengar på detta projekt, leta efter flera företag. Jämför priser, recensioner och få flera offerter innan du anställer.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om att byta varmvattenberedare kostnad. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.3 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *