Byta fönsterruta – Vad kostar det?

byta fönsterruta
4.3
(3)

Behöver du byta fönsterruta? I genomsnitt är kostnaden för att ersätta en fönsterruta mellan 700 till 3000kr, med de flesta reparationer i genomsnitt på 1500kr.

Priserna varierar beroende på fönsterstil, typ av glas, arbetskostnader och restid. Fönster är en viktig del av alla hem: de släpper in ljuset, håller ute elementen och ger dig en finare vy över landskapet. När glaset blir trasigt behöver det bytas ut förr snarare än senare. Det påverkar mer än bara utseendet på ditt hem, det kan göra det mindre energieffektivt, vilket kommer att höja din elräkning.

  • Typiskt intervall: 700- 3000kr
  • Som minst: 700kr
  • Som mest: 6000kr

Vad kostar det att byta fönsterruta?

Kostnaden för byte av fönsterglas kan variera beroende på ett dussintals olika faktorer. Att byta ut en vanlig glasruta kan vara lika billigt som att köpa en glasruta. Att byta ut allt fönsterglas i hemmet och uppgradera till en mer energisnål variant samt att anlita proffs för att sköta jobbet blir dock mycket dyrare. Storleken på glaset som byts ut kommer att spela roll för det totala priset, där de större glasen blir dyrare. Specialglas kommer också att bli betydligt dyrare. Typen av glas är också viktig. Designerfönster, låga-E glasfönster eller andra uppgraderingar kan höja den slutliga kostnaden för utbyte.

Slutligen är det viktigt att notera att en skadad ram som behöver repareras eller bytas ut kommer att medföra extra kostnader.

Vad kostar det att byta fönsterruta?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS, utan krav på att tacka ja

Vad påverkar priset?

De flesta husägare betalar mellan 700 till 300kr för nytt glas i ett dubbelglasfönster. Enkelhängda alternativ är billigast på 700 – 1500kr och dubbelhängda fönster kostar mest mellan 2000 -5000kr. Dessa fönster är tjockare och erbjuder bättre isolering än sina motsvarigheter.

  • Enkelt fönster 500 -1500kr
  • Dubbelruta 700-3000kr
  • 3-glas (3 rutor) 2000 – 6000kr

Göra det själv eller anlita proffs?

Om du har gott om hemreparation och gör-det-själv-erfarenhet under bältet, kommer du förmodligen att klara av att byta fönsterruta själv. Det är dock viktigt att inse dina begränsningar. Om du aldrig riktigt har varit den händige typen, kan det vara bäst att anlita en professionell som vet exakt hur man får jobbet gjort rätt. På samma sätt, om du bara har grundläggande kunskaper och uppgraderar till isolerat eller tonat glas som kan kräva speciell installation, bör du konsultera en expert först. Att installera en fönsterruta felaktigt kan leda till dålig tätning, drag och springor, eller till och med sprickor. Undvik att orsaka problem (och ännu fler utgifter) senare..

Varför ska man laga fönsterrutor?

Om glaset inte kan repareras, kommer det att behövas ett byte. De vanligaste anledningarna till att byta fönsterglas är för att rutan är sprucken, för att rutan inte längre är genomskinlig eller för att husägaren vill uppgradera till en mer effektiv typ av glas. De flesta glasbyten görs för att ett fönster har skadats på något sätt, vilket kan bero på en storm och kraftiga vindar, en fallande gren eller till och med en fotboll under en grannmatch. I vissa fall kommer glaset att se mjölkaktigt, dimmigt eller smutsigt ut och kan inte rengöras. Detta kan innebära att fönstertätningarna är sprängda. Detta tillstånd inträffar med dubbel- eller trippelglasfönster. Oavsett hur mycket glaset rengörs kvarstår ränder, kondens eller andra märken. Dessa brister kan försämra hemmets övergripande känsla och kan förstöra utsikten till utsidan.

Steg för att byta fönsterruta i hemmet

Att byta glas i ett fönster kräver inte alltid professionell hjälp, men det kan vara bäst om det finns flera fönster att fixa, om husägaren inte har rätt verktyg eller om fönstret är ovanligt format.

Det första steget i processen är att ta bort det gamla glaset. Ramens lister kan behöva tas bort för att underlätta. Detta arbete måste utföras säkert med handskar och en liten hammare samt en trasa för att plocka upp de glasbitar som faller ned. Efter det kan ramen rengöras och eventuellt gammalt kitt tas bort från kanterna. Om det sitter gammalt tätningsmaterial på ramen måste detta skrapas bort för att säkerställa en tät passform.

Därefter kan ersättningsglaset monteras i den befintliga ramen. Den måste passa perfekt, annars måste den skäras med en glasskärare för att få rätt storlek. Väl på plats kan glasmästarspetsar, eller små triangulära metallbitar, användas för att hålla glaset på rätt plats. Nästa steg är att lägga ett tunt lager glassilikon på kanten av ramen där det möter glaset. Silikonet ska skrapas så att det blir helt plant och jämnt. Det kan antingen målas eller täckas med befintligt lager av trim för att matcha resten av fönstren i hemmet. Om du känner dig osäker rekommenderar vi dock alltid att en professionell anlitas för att byta ut glaset.


Lycka till..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig mer om att byta fönsterruta. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.3 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *