Lär dig att byta termostat på dina element i 5 enkla steg.

byta termostat
4
(6)

Oavsett om din nuvarande termostat är felaktig eller behöver bytas ut med en ny ventil eller termostatventil, är chansen stor att du är osäker på hur du byter dem. Det är dock bra, vi ska visa dig hur det görs!

Hur fungerar en termostat?

Så temperaturen har sjunkit utanför och det är dags att slå på elementen i huset, men rummen blir inte varmare. Efter lite lurande inser du att dina element har slutat fungera. Problemet är dock inte nödvändigtvis dina element, utan snarare att radiatorventilen inte fungerar.

Radiatorventilen reglerar värmen på dina element genom att ”strypa” flödet av varmvatten igenom dem. När du vrider på elementet – vrider du upp flödet igenom dem. När du vrider ner – stryper du flödet igenom dem osv..

Varför vill du byta termostat?

Oavsett om dem har slutat fungera, eller om du vill byta ut en manuell ventil till en termostat. Kanske är det bara så att dina gamla ventiler börjat se lite föråldrade ut och behöver uppdateras eller att de läcker, denna enkla guide visar dig steg för steg hur du byter radiatorventil.

Oavsett anledning guidar vi dig genom processen i 6 enkla steg.

byta termostat

Som med alla typer av vvs-utrustning bör du ha lite kunskap eller erfarenhet redan innan du försöker. Vi rekommenderar att du använder en professionell om du har mycket liten erfarenhet, eller om du inte känner dig säker på att utföra ett jobb som detta.

Vad du kommer att behöva

  • Handduk
  • Behållare för uppsamling av vatten
  • Insex-nycklar
  • Justerbar skiftnyckel x2

Byte av termostat

Att byta termostat är enkelt när du följer dessa 6 enkla steg. Om du inte behöver ta bort den gamla ventilen utan kan montera ett nytt huvud på ett befintligt ventilhus och radiator, hoppa till steg 4.

Steg 1. Stäng av värmesystemet och stäng av vattnet

Innan vi byter radiatorventil måste vi först stänga av vattenförsörjningen. När vi stänger av vattnet kommer det inte längre att gå in i pannan och det kan leda till att vattnet som finns kvar överhettas och bränner ut pumparna så stäng av värmesystemet också!

  • Stäng av vattenförsörjningen
  • Stäng av värmesystemet
  • Se till att det inte startar igen
  • Stäng av alla rumstermostater
Steg 2. Hitta tappventilen

För att slippa att vattnet sprutar när du byter ventil, behöver du tappa ur systemet på vatten. Denna avtappnings-ventil ligger vanligtvis på husets lägsta punkt. Öppna avtappningskranen och vänta tills värmesystemet är helt tömt. En slang kan användas för att leda vattnet till avloppet.

Vänta nu på att vattnet har tömts helt; detta kan ta cirka 10 minuter men kan vara snabbare eller långsammare.

Steg 3. Ta bort den gamla termostaten

Lossa muttern på ovansidan av termostatventilen och lossa sedan muttern på nedersidan så att du kan ta av ventilen helt. Du kan behöva skiftnyckeln vid denna tidpunkt för att hålla i ventilhuset samtidigt som du vrider muttern. Det kommer att finnas lite vatten som rinner ut så se till att du håller handduken under för att förhindra vätning av golvet – eftersom vattnet kan vara lite smutsigt.

Använd en insexnyckel (sexkantig radiatornyckel) för att ta bort kromvalsen som ansluter ventilen till elementet. Det kan vara svårt att vända så försök att skapa lite hävstång för att få den att svänga.

Steg 4. Montera den nya termostaten

Montera den nya valsen där den gamla togs bort och kom ihåg att använda gäng-tejp om du vill minimera risken för läckor. Skjut sedan på muttern och fäst ordentligt. Ta din nya radiatorventilkropp och anslut den till vattenledningen medan sätter in den i radiatorns vals. Det här kan vara lite pilligt så ha tålamod.

När kroppen är på plats, dra åt muttrarna ovan och nedanför ventilen.

Väl täta kan du fortsätta med att bort skyddslocket från ventilkroppens överkant – Ta nu huvudet av ventilen och anslut den till ventilhuset. När den är på så vill du bara dra åt muttern lite försiktigt, se till att inte dra åt den för hårt. Om du använder verktyg för att dra åt muttrar kan du använda en trasa för att ventilens finish inte skadas i alla fall.

Steg 5. Slå på vatten och värmepump igen

När du har fått alla nya ventiler på plats är det dags för sanningens ögonblick.

Det är dags att sätta på vattnet igen. Nu är det viktigt att hålla ett öga på de nya ventilerna för eventuella läckor. När systemet är fullt och expansionkärlet är uppe i tryck. Kan det vara bra att gå över efter läckor ytterliggare en gång eftersom, trycket kan göra att vatten långsamt sipprar ut igenom små håligheter.

Steg 6. Lufta radiatorn

När du väl konstaterat att det inte läcker öppnar du avluftningsventilen för att släppa ut luft som kan ha fångats inne i radiatorn. Denna luft förhindrar att vattnet fyller hela radiatorn.

Det kan vara bra att gå över alla element för att säkerställa både att systemet är intrimmat men också för systemets-hållbarhets skull.

Du kan nu ansluta strömmen till pannan och få liv i den igen. När värmen har körts i en timme eller två kan det vara bra att gå runt radiatorn en sista gång för att säkerställa att allt fungerar perfekt.

Din radiator bör nu värmas upp och fungera perfekt om den inte gjorde det förut. Om du bytte ut radiatorventilen eftersom den gamla var föråldrad eller sliten så är jag säker på att du kommer att vara nöjd med dina nya, glänsande ventiler.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att byta termostat. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *