Läckande blandare i köket eller badrummet – En praktisk guide

Läckande blandare
4
(14)

En av de absolut vanligaste arbetsuppgifterna jag hade som rörmakare var att täppa läckande blandare. Och man möts alltid av samma frustration. De tror självklart att hela blandaren läcker och att de behöver köpa en ny…

Varpå jag förklarar;

Nej,nej. Du behöver inte byta ut heela blandaren.

Det är inte hela blandaren som har slutat fungera. Eller på grund av att du gjort något fel. Alla blandare har ett bäst före datum, innan de smått börjar läcka. Och det är helt naturligt. Vanligtvis håller en blandare i upp till 10år. Men ibland kan det börja sippra innan dess och det kan bero på många saker, för högt vattentryck, påfrestande av och påstängningar, bristande kvalitet etc. Men innan det blir en stråle i taket tycker jag att vi bör åtgärda de.

Hur lagar man en läckande blandare?

I varje kökskran och badrumsblandare finns packningar vars syfte är att hålla vattnet instängt och täppt. Dessa är gjorda av gummi, och betraktras som en ”förbrukningsvara”. De slits nämligen ut, inuti rören finns ett konstant tryck och speciellt när vi öppnar och stänger kranar så påfrestas packningarna. De slits ut, pga trycket och vattnet som över tid slipar ned gummit tills det inte finns något kvar. Det händer såklart inte över natten eller ens över månader men ibland har vi stött på kranar där vi överhuvudtaget undrat varför det inte stog en stråle i taket när vi kom.

Vi behöver alltså byta ut de gamla packingarna till nya och det är inte raketforskning. Det är faktiskt enklare än man kan tro. Här är våran steg för steg guide till packningsbyte;

Steg 1

Konstatera vilket fabrikat du har på din blandare. Det kan vara Gustavsberg, Mora, A-collection osv.. (Ikea?)

Steg 2

Åk till din butik för byggvaror eller beställ över nätet. Det du behöver är alltså en komplett ny insats till din blandare. Eller enbart nya packningar. Om du berättar för personalen i butiken vilken kran du har hjälper de dig att hitta rätt om du är osäker.

Här är exempelvis ett ”servicepaket” för FM Matsson blandare.

https://www.byggvaror24.se/produkt/manoverdel-fm-mattsson-reservdel-5930-3000/

Steg 3.

Stäng av inkommande vatten. Det finns oftast en ventil även kallat en ”ballofix” installerat i anslutning till blandaren. Om det inte finns. Behöver du stänga av vattnet för hela huset och den hittar du vid vattenmätaren.

Steg 4.

Vattnet är avstängt och det är dags att montera de nya packningarna. På de allra flesta blandarna är det själva manöverdelen (Handtaget för kallt och varmt) som ska av först. Inuti den finns det 2 skruv som håller fast instatsen. De behöver du skruva loss.

Nu, när du fått låss manöverdelan och insatsen behöver du haka av halsen, oftast är det ett ryck rakt uppåt som behövs och sedan bör du se packningarna, de kramar oftast runt roten av blandaren.

De ska bort, och de nya packningarna ska dit.

Steg 5.

Med nya packningar på plats är det dags att återmontera. Kom du ihåg hur det satt? Det kan vara bra att försöka komma ihåg hur det satt från början innan man plockar isär för mycket. Jag vet inte hur många gånger jag har stått, som ett frågetecken och kliat mig själv i huvudet med kunden över axeln och varit eftertänksam… Men man lär sig!

Till sist..

Jag hoppas att min lilla guide var till någon nytta och att du nu känner dig ha någorlunda koll på hur enkelt det kan vara att byta packningar blandaren. Så innan du ringer rörläggaren, kan du åtminstonde försöka själv.

Gå till startsidan eller besök vår avdelning för nya fina blandare 🙂

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 14

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *