Byta lås, kostnad för material och hantverkare

byta lås kostnad
4.1
(14)

Att byta lås kostar mellan 1000 och 2000 kr plus material. Låssmeden tar betalt per timma och själva jobbet tar cirka 1-2 timmar. Beroende på avståndet kan du även behöva betala en reseavgift. Priser varierar också självklart beroende på firma, var i landet du bor och vilken typ av lås du vill byta.

Vad kostar det att byta lås?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS. Utan krav på att tacka ja.

Genomsnittlig kostnad för att byta lås

Att byta lås till ditt hem kostar i genomsnitt mellan 2 000-20 000:- Det är ett stort spann och det beror på många faktorer. Exempelvis hur många lås du har, vilken säkerhetsnivå du försöker uppnå och om du använder mekaniska, elektroniska eller biometriska. Några ytterligare överväganden inkluderar:

  • Kvälls-, helg- eller semestertjänster kostar mer. Exempelvis jourkostnader.
  • Nyckelkopior: 100-200kr per nyckel. Nycklar med elektroniska komponenter kan kosta upp till 1500:-
  • Om du planerar att köpa ett nytt låt kan låssmeden vara tvungen att fräsa ur dörren.
  • Att lägga till smarta elektroniska system kostar allt från 1500:- upp till 8000:-, plus låssmedens pris. Enstaka lås kan gå så lite som 500:-, med hela system som kostar från 5000:- upp till 20 000:- eller mer. Om du ofta tappar bort din nyckel, överväg ett smart låssystem.

Några anteckningar att komma ihåg:

De flesta elektroniska system använder en kombination av knappsatser, Bluetooth, Wi-Fi och biometriska funktioner. Vissa system interagerar med smarta hemfunktioner, som Google Home och Alexa

Renovera befintliga lås

Att renovera ett lås kallas även för att stifta om ett lås och det betyder att du använder samma låscylinder. De ordnar om stiften i cylindern så att en gammal nyckel inte fungerar och tillverkar nya nycklar. Det är billigare än att byta ut låset.

När bör ett lås bytas ut

Det finns ett par scenarrion när ett låsbyte är extra viktigt:

  • Varje gång du flyttar in i ett nytt hem.
  • Efter ett inbrott eller misstänkt inbrottsförsök.
  • Om du tappat en nyckel eller efter att du gett ut din dörrkod.

Vad kostar en låssmed?

Låssmeder tar betalt per timma och kostar i genomsnitt 400-800kr per timma. Reseavgifter kan tillkomma och varierar från 500-1000kr. Efter arbetstid och akuta besök kostar mer. Jourkostnader kostar mellan 1000-2000kr extra. Att öppna en låst bil kostar 500 – 1000kr, beroende på reseavstånd.

Kom ihåg att du betalar för en tjänst. Det priset täcker omkostnader, försäkringar, restid och expertis för de proffs du ringde.

Gör det själv innan du ringer?

Om du byter låscylindrarna själv, så behöver du bara betala för låscylindrarna. Låscylindrar kan du köpa för från 500 kr till 2000 kr. Men om du inte är en erfaren gör det självare med rätt utrustning är chansen god att du bara kommer göra problemet värre. Några alternativ att undersöka först:

Har du en vän eller granne med reservnyckel? Har du en uppsättning nycklar hos en granne eller hos någon annan. Undvik metoder som använder klädhängare, kreditkort eller andra apparater. De fungerar inte och orsakar nästan alltid skador. Ring en låssmed nära dig för att komma in i ditt hem eller din bil.

Vad kostar det att byta lås?

Få upp till 5 prisförslag GRATIS. Utan krav på att tacka ja.

Tips för att välja låssmed

Du kan få en låssmed ut till ditt hem eller din bil dygnet runt. Men se alltid till att de är en legitim professionell. Här är några sätt att hitta en kvalificerad låssmed:

Detaljera problemet och vad du tycker måste göras. Ärliga låssmeder ger prissättning på förhand. Intervjua dem. Fråga om om de är försäkrade och eventuella extra kostnader. Om du är låst utanför bilen, ring först vägassistans om du har det. Det är vanligtvis snabbt och gratis beroende på vilken vägförsäkring du har.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att byta lås kostnad. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 14

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *