Byta kolfilter i köksfläkt. När, var och hur.

byta kolfilter
4.2
(12)

Kolfilter / kolfilterfläktar minskar både lukten och matoset i köket. De används för att recirkulera luft i köket istället för att ledas ut genom ett rör utanför hemmet.

Kolfilter har onekligen många fördelar och köksfläktar med kolfilter är det perfekta valet om det inte finns möjlighet för luftströmmen att ledas ut från bostaden genom ett ventilationsystem.

Hur ofta ska man byta kolfilter

De bör bytas ut 1-2 gånger per år, beroende på användning.

Hur byter man kolfilter?

Läs igenom din bruksanvisning för att lära dig mer om hur du byter kolfilter i din köksfläkt.

Går det att rengöra kolfilter?

Ja det går att rengöra dem.

Hur ofta bör man byta kolfilter?

Hur länge ett kolfilter håller beror på typen av filter och hur ofta du använder din fläkt. I vanliga fall bör du byta kolfilter 1-2 gånger per år beroende på hur ofta du använder spisen. Filtret behöver bytas ut när du känner överdriven matos och matlukt i ditt kök efter matlagning . Vissa fläktar är utrustade med en elektronisk rengöringsindikator. D.v.s. en lampa som tänds när dina filter ska bytas ut.

byta kolfilter
byta kolfilter

Inte alla kolfilter är lämpliga för din fläkt. Detta skiljer sig ofta åt efter varumärke, modell och typ. Se manualen för att se vilka kolfilter du behöver enligt leverantören. Det bör även anges vilka kombinationer som är möjliga. Det finns också universella kolfilter som du skär i storlek. Var uppmärksam på huvens bredd så att du är säker på att filtren är lämpliga.

byta kolfilter i köksfläkt
byta kolfilter i köksfläkt

Aktivt kolfilter för köksfläkt 250 g/m²

Effektivt kolfilter som avlägsnar fett- och doftpartiklar ur luften. Perfekt för återcirkulerande köksfläktar. Tillverkat av högkvalitativt filtermaterial. Klipps till önskad storlek och passar de flesta köksfläktar. Filtret är flamskyddat och därför helt säkert att använda. För optimal funktion bör filtret bytas ca var fjärde månad. Filtervikt: 250 g/m². Tjocklek: 14 mm. Mått: 57×47 cm.

Hur byter man kolfilter?

Vi rekommenderar att du konsulterar leverantören och manualen för att se exakt hur du gör detta. Det skiljer sig mycket åt per typ och modell. Se till att kontakten inte sitter i uttaget innan du påbörjar något. Ett kolfilter finns alltid på motorns sugsida. I de flesta fall måste du ta bort fettfiltret och eventuellt gallret för att komma till motorn. Ta bort de gamla kolfiltren och installera de nya. Vissa filter klickar på plats, medan andra kräver en skruvmejsel.

Kan man rengöra kolfilter?

Kolfilter kan tvättas och återställas. Under normala omständigheter måste filtren bytas 1-2 gånger per år eller till och med oftare vid intensiv användning. Observera att du endast bör tvätta ett kolfiltret högst 5 gånger innan det är dags att byta ut dem. Eftersom filtren är gjorda av aktivt kol som inte längre kommer ta upp lukten från matlagningen.

Rengöra kolfilter:

  • Lägg filtret i diskmaskinen och använd en intensiv tvättcykel på max. 70 ° C utan diskmedel.
  • Filtret kan också sköljas under varmt kranvatten och skrubba med en svamp.
  • Sist men inte minst kan du tappa upp ett bad med vinäger och vatten för att lösa upp alla gamla fettrester.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att byta kolfilter . Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.2 / 5. Röster: 12

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *