Bygg din egen (superenkla) kompostbehållare

bygga kompost
4.7
(3)

Kompostering blir mer och mer populärt hela tiden – och av goda skäl. Det är hälsosamt både för jorden och din trädgård.

Framgångsrika trädgårdsmästare förlitar sig på kompost för att förbättra jordens fertilitet och fukthantering, ge näring till hjälpsamma mikrober och bekämpa destruktiva.

Det bästa av allt är att du kan bygga den på bara några timmar. Faktum är att själva behållaren inte alls behöver vara särskilt komplicerad. Så här gör du:

  • Stapla 3-4 pallkragar på varandra, gärna på en plats som är lite skuggig så att komposten inte torkar.
  • Lägg ris i botten så att det kan komma in syre underifrån.
  • Har du en kompost sedan förut lägg i lite jord från den. …
  • Fyll på med kvistar, blad, gräsklipp och annat trädgårdsavfall från en säsong.
  • Kapa valfria brädor som lock ovanpå och montera gångjärn.

Färdiga kompostbehållare

Enkla att montera ihop, inte farligt dyra och väldigt snygga. Bara kolla in dessa! Vill du få mer tips och ideer kan du klicka här.

Kompost Horizont 60X60X95 JABO

Kompostbehållare Master 375 l Svart

Vad som bör komposteras:

  • Grönt växtmaterial (kväveförsörjning) samt bruna material som fallblad (kolförsörjning).
  • Växtmaterial (utom ogräs med frön och giftiga växter som giftig murgröna), halm, äggskal (inte hela ägget) och rå frukt- och grönsakskrot. Komposter INTE kött, mejeriprodukter eller avföring från husdjur

Underhåll av komposthögen

Medan kompostunderhållet är minimalt, är optimal fukt för sönderdelning avgörande för din framgång. Om cirka en till sex månader bör du ha användbar kompost. En gång i veckan bör du arbeta på högen med en trädgaffel eller spade och se till att det organiska materialet från botten täcker nya tillägg på toppen. Tillsätt vatten i din hög om det behövs för att bibehålla fukt och snabb nedbrytning. Om ditt klimat är varmt och torrt kan du behöva vattna lika mycket som varannan dag. Regnar det regelbundet, kanske det inte behövs. Faktum är att du kanske till och med vill täcka din hög med en presenning, så att den inte blir för våt.

Om din hög är för våt, lägg till strimlad tidning eller torra löv. Detta material kommer att suga upp överskottsfuktigheten och förhindra att mögel bildas. Avstå från att lägga till organiska rester tills högen återgår till sin normala fuktighetsnivå.

Komposteringstips

I allmänhet kan endast växtmaterial komposteras. Kött, ben och mejeri kan innehålla skadliga bakterier och bör aldrig läggas till en komposthög. Av samma anledning bör husdjuravfall i allmänhet inte komposteras. Nedbrytningen av organiskt material kommer att ske oavsett vad. Men att regelbundet ta hand om och röra om komposten kommer att påskynda processen.

Oavsett om du bygger en själv eller väljer att köpa en, bör du placera din kompost i ett område som är lätt för dig att komma åt, helst i delvis sol. Värmen hjälper innehållet att bryta ner. Färdigt kompost ser ut och luktar som mörk, rik jord. Använd den i trädgårdsbäddar, på din gräsmatta, i behållarplantor och till och med som en ingrediens i frön-startblandning. Det är nästan omöjligt att lägga till för mycket kompost till din trädgård.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om att bygga kompost. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.7 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *