Borra i kakel – På rätt sätt, utan sprickbildning.

borra i kakel steg för steg
3.8
(4)

Ska du borra i kakel? Se då till att göra det på rätt sätt, det finns nämligen en stor risk att kakelplattan spricker.

Fruktar du att potentiellt förstöra kakelplattan genom att borra för att installera badrumstillbehör, hyllor eller andra beslag. Var inte orolig, vi har sammanställt den här steg-för-steg-guiden för hur man borrar igenom kakelplattor som säkerställer att du gör ett bra jobb och förhindrar att dina plattor spricker under processen …

Är du säker på att det är kakel?

Innan du ens tänker på att borra, se till att du vet exakt vad det är du ska borra igenom. Porslin och natursten är mycket hårdare än keramiska plattor, vilket innebär att du måste anstränga dig lite mer. Inte bara det, du behöver också en specialborr som är utformad för att tränga in i både den hårda glasyren och porslinsmaterialet. Och det för mig till nästa punkt.

Se till att du har rätt verktyg för jobbet

Det är självklart att en borrmaskin krävs när du utför denna uppgift, men det viktigaste elementet i framgångsrik och effektiv borrning genom kakel är själva borrkronan. Du bör aldrig använda en gammal eller sliten borr – de är inte lika effektiva som helt nya. Om du använder en gammal, är du mer benägen att skada ytan eller orsaka sprickor under borrning.

Det är också en bra idé att investera i vissa skyddsglasögon och en dammmask innan du borrar genom plattor. Eftersom beroende på densiteten hos materialet som borras kan en hel del damm sparkas upp i luften.

Som tidigare nämnts kräver borrning genom plattor en specialborr – vanliga borr klarar helt enkelt inte jobbet eftersom de inte är tillräckligt starka för att tränga igenom plattornas hårda ytor. Istället bör du välja antingen hårdmetall- eller diamantspetsborr. (I bilden nedan ser du en typisk hårdmetallborr)

Borra i kakel - Kakelborr
Borra i kakel – Kakelborr

Diamantspetsiga borrkronor är de dyrare av de två alternativen, men kommer att stå emot även de hårdaste plattorna och kommer inte att slitas ut lika snabbt som vanliga murborr.

Hårdmetallborrkronor är de vanligaste av de två och även om de kommer att göra kort arbetet av alla typer av glaserade plattor, rekommenderas de inte för användning på porslinstengods. Hårdare material som porslin, fylligt porslin, förglasat porslin och sten kräver inte bara lite mer armbågsfett; de behöver också en borr med diamantspets.

Här är en utmärkt hårdmetallborr för att borra i kakel. Klicka på länken för att gå till produkten och riskera inte att förstöra dina kakelplattor.

Mät, mät igen, markera sedan

Alla som har försökt att borra igenom en kakel vet att glasyren gör det svårt att hålla borren stadig på ytan när du börjar. För att göra det lite enlare, överväg att använda maskeringstejp över området där du borrar. Mät (och mät sedan om!) det område du behöver borra och markera med ett X över maskeringstejpen. Maskeringstejpen ger en yta som gör att borren kan ta grepp när du börjar borra ditt hål.

Specialtillbehör som kallas borrguider kan också användas för att öka noggrannheten vid borrning genom plattor. En mängd olika kakelverktygstillverkare tillverkar dessa och de kommer vanligtvis i form av ett plasthölje som fästs på plattan och sedan borras igenom.

Andra typer involverar en stålplatta med styrhål som är fäst vid ytan för att borras via en sugkopp, vilket gör att både horisontella och vertikala hål med specifika diametrar kan borras exakt. Även om denna typ av tillbehör kan innebära lite pengar, kan de användas gång på gång och det är en bra investering om du är en ivrig gör det självare.

Börja borra genom kakel.

Du har gjort alla dina förberedelser. Du har mätt upp och du har rätt utrustning – det är dags att börja borra! Som vi redan har antydt är plattor (särskilt porslin och natursten) verkligen ganska hårda och är utformade för att motstå allt som hushållsbruk och kommersiell användning kan kasta på dem. Även om det här är en bra sak i allmänhet, gör det också att borra genom kakel till en ganska ansträngande uppgift om du inte närmar dig det med tålamod.

Svanströms EL & VVS AB visar hur man ska borra i kakel.

Det kan vara frestande att trycka för fulla muggar innan du väl bryter igenom glasyren, men det här är ett säkert sätt att överhetta borrkronan och skapa vibrationer som sannolikt kommer att spricka och förstöra plattan. Tryck inte överdrivet, låt saker ske långsamt och börja på låg hastighet, tryck jämnt på tills du har kommit igenom det första lagret. När du väl har trängt igenom kakelplattan, riskerar du inte att förstöra något mer.


Lycka till!

Vi är som alltid väldigt glada över att du faktiskt tog dig tiden att läsa. Hoppas du lärde dig något om att borra i kakel. Om du har haft nytta av det så känner vi att vi har lyckas. Och vi uppskattar verkligen om du klickar på någon av länkarna. I samband med köp så får vi nämligen en blygsam provision som hjälper oss att utveckla och förfina sajten! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.8 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *