Betsa trä med kaffe och ge nytt liv!

4.1
(255)

Förutom att väcka våra själar och göra oss redo att fånga dagen, vet vi alla att det finns massor av andra användningsområden för kaffe. En av de nyare sakerna vi har snubblat över är att betsa trä med kaffe – om kaffe kan fläcka dina tänder, kan det säkert fläcka trä.

Observera att olika träslag absorberar olika mängder kaffe och resulterar i olika nyanser. För bästa resultat, använd ek, ask, kastanj eller tall (endast för ljusa fläckar).

Så istället för att gå till hårdvarubutiken, gå till ditt skafferi.

Här är vad du behöver:

 • En stor kopp kaffe
 • Sandpapper
 • Handduk, trasa eller pensel
 • Trästycke du vill färga
betsa trä med kaffe

Betsa trä med kaffe – Steg för steg

Steg 1: Brygg och svalka kaffet

Brygg en hel kanna kaffe (eller starkt snabbkaffe) och gör det beroende på hur mörk du vill att ditt resultat ska bli. Ju starkare kaffe, desto mörkare resultat. Lägg kaffet åt sidan och låt det svalna (det tar ungefär en halvtimme eller så). Häll kaffet i behållaren du vill använda. En stor plastbehållare fungerar utmärkt. (Obs! Du kan behöva brygga mer kaffe beroende på vad du vill färga.)

Steg 2: Slipa trästycket

Medans ditt kaffe svalnar, slipar du det trästycke du vill färga. Detta är särskilt viktigt om träet du använder tidigare hade en annan bets eller färg. Se till att du tar bort dammet så att det inte klumpar sig eller fastnar. Använd ett grovt sandpapper följt av ett fint sandpapper för bästa resultat.

Steg 3: Börja färga!

Doppa en svamp, trasa, målarpensel, stålull eller trasa i kaffet och täck över alla delar av träet. Se till att slutföra detta steg i jämna lager så att färgen inte blir ojämn.

Steg 4: Låt träet vila

När träet är helt täckt, låt det vila i cirka 15 minuter. Om du önskar en mörkare nyans, vänta ytterligare 10 minuter och upprepa ovanstående steg igen. När din önskade färg har uppnåtts, torka av träet och låt det torka helt.

Slipa innan du betsar

För bästa resultatet kan det vara bra att slipa bort den hårda ytan på trädet så att betsen kan tränga in i fibrerna. Starta med ett grovt sandpapper och avsluta med ett mjukt.

Fördelarna med kaffebets

Först och främst är det naturligt. Många andra medel är fulla av kemikalier och kan vara mycket aggressiva både för kroppen och miljön. Denna metod använder bara naturliga ingredienser och tar bara lite armbågsfett och kreativitet.

Finishen är exceptionell och helt i dina händer. Ett proffstips är att låta träet mogna mellan appliceringarna, eftersom den blir mörkare när den blir äldre.

Har vi ditt intresse ännu? Jag slår vad om att det kliar att komma igång och börja arbeta med ditt -projekt. Du har antagligen redan börjat tänka på alla saker du kan färga, och hur mycket bättre de kommer att se ut när de är klara.

Det bästa du kan göra är att börja experimentera. Ta en bit och behandla först för att se hur det visar sig. Använd lite mer eller lite mindre kaffe och lek. Världen är ditt ostron.

Lycka till!


Tack för att du läste.

Hoppas att du lärde dig något om att betsa trä med kaffe. Och dela gärna artikeln. Vem av dina vänner skulle bli inspirerad att börja färga sina möbler med kaffe? Och kommentera gärna med ditt resultat. Vill du läsa mer kan du gå till startsidan.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 255

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

3 reaktioner på ”Betsa trä med kaffe och ge nytt liv!”

 1. Ni har glömt något viktigt. Om man ska använda ytan till något där vatten kan förekomma, hur efterbehandlar man /ytbehandlar man den betsade ytan? Olja, vattenbaserad lack, oljebaserad lack……
  F ö har jag själv gjort just detta tidigare och det fungerade utmärkt men den gången behövde jag inte en vattentålig yta. Blev jättenyggt. Nu vill jag göra det igen men bara om jag kan behandla ytan så att den tål vatten. Tack på förhand. /Jane

 2. Jan-Olof (Janne) Härnvall

  Fantastiskt tips!
  Bygger en cykelkärra i plywood och vill göra den lite mörkare (snyggare) men behålla träkänslan, så ingen täckande färg. Med bets och klarlack får jag den finish jag tänkt mig. Var ute på nätet och letade bets och lack och detta dyker upp. Kaffe har jag och (hyfsat) bra lack finns på Jula.
  PS: har strukit ett par provbitar med kaffe (Ica Basic brygg/mellanrost). En fick ligga i ca 10-minuter innan jag torkade av med en blöt trasa. Den andra fick ligga över natten och fick två strykningar kaffe och det är en markant skillnad. Nu ska jag till Jula och köpa lack.

  Åter igen, tack för tippset/Janne

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *