Bästa sågklingan – Bäst i test sågklinga

bästa sågklingan
4.5
(2)

Du behöver sågklingor av hög kvalitet för att slutföra dina projekt. Men tänk på att välja den sågklinga som är utformad för att skära trä, metall, tegel eller vilket material du kommer jobba med. Dessutom om du vill ha en produkt som presterar bra över lång tid, förvänta dig att investera lite pengar. 

Här hittar du tre utmärkta alternativ för vad vi anser vara den bästa sågklingan.

  1. BOSCH Optiline Wood
  2. DeWalt Extreme DT4340
  3. HM Makita Z-40

Är det värt det att investera i en bra sågklinga?

Sågklingor är något som oftast är värt att investera i genom att köpa en högkvalitativ produkt. Genom att betala mer i förskott kommer du att betala mindre på vägen.

Det beror på att bra blad har stora karbidtänder som kan slipas flera gånger – vilket betyder att ditt korrekt underhållna blad bokstavligen kan hålla i åratal. Och att få ditt blad professionellt slipat kostar bara någon hundralapp eller två.

Blad av lägre kvalitet har antingen för lite hårdmetall för att slipas, eller bara raka ståltänder. När de blir matta – vilket kan hända på bara några få snitt – måste du köpa en ny. Inom ett par köp har du betalat mer än kostnaden för ett högkvalitativt blad.

Utöver det är högkvalitativa blad bara bättre designade – vilket betyder att du kommer att få bättre resultat och ha en bättre upplevelse i verkstaden. De är plattare och håller sig platt i höga hastigheter, tänderna flisar inte lika lätt och slipvinklarna är perfekta varje gång.

Hur du kontrollerar din sågklinga efter slitage

  • Ta bort bladet från maskinen och inspektera bladet visuellt för att se om det finns en uppbyggnad av eller lutning på sidorna eller tänderna. Ofta är dålig skärprestanda ett direkt resultat av en smutsig sågklinga.
  • Medan du gör en visuell inspektion, var också uppmärksam på uppenbara tecken på slitage och skador. Leta efter nedslitna, avslitna, trasiga och saknade tänder eller slitna hårdmetallspetsar som indikerar att det är dags att byta ut sågklingan
  • Kontrollera slitaget på hårdmetallkanterna med ett starkt ljus och förstoringsglas för att avgöra om det börjar bli matt. När dina hårdmetallspetsade cirkelsågklingor börjar runda av måste du skicka ut dem för slipning eller ny tippning.
  • Jämför ditt sågblad med ett blad du vet är vasst och i utmärkt skick. Om du menar allvar med träarbete, kan det vara en bra idé att köpa två identiska blad, med en som ditt primära blad och den andra som backup som du bara använde periodvis. På så sätt kommer du att kunna jämföra de två bladen och märka när din primära sågklinga blir matt.

De 3 bästa sågklingorna

  1. BOSCH Optiline Wood
bäst i test sågklinga

Denna sågklinga med måtten 216×30 mm och en tjocklek på 2,0 mm är en utmärkt sågklinga för trä som passar hemmafixaren.

Just denna variant har 24 tänder vilket gör att det är enkelt att kapa igenom träbitar av större slag. Denna klinga passar till kap- och geringssågar med en klinghålsdiameter på 30mm, och en klingdiameter på 216mm. Optiline Wood från BOSCH är en prisvärd sågklinga som passar utmärkt för eventuella projekt som innebär kapning av trä runt hemmet. 


2. DeWalt Extreme DT4340

DeWalt Extreme har måtten 305x30mm och en tjocklek på 3,0mm. Det är en högkvalitativ sågklinga som passar dig som är ute efter en klinga du verkligen kan förlita dig på. 

Denna variant har 48 tänder och ger rena och fina snitt utan flisor eller sprickor. Klingan passar perfekt för allmän användning och skär med lätthet igenom material som plywood, trä och MDF-brädor. De extra stora Cardbide-tänderna hjälper till att behålla skärpan längre, och kan även slipas upp till 20 gånger innan de är förbrukade. 


  1. HM Makita Z-40

HM Makita Z-40 är en förstklassig sågklinga med måtten 305x30mm och en tjocklek på 2,3mm. Klingan är utrustad med teknologi som resulterar i mindre vibrationer och lägre friktion vid användning som gör att det behåller skärpan under en längre tid. 

HM Makita Z-40 med 40 tänder använder sig av den patenterade Makblade Plus som är särskilt utvecklad för att mildra vibrationer och att vara tysta i bruk. Dessa egenskaper gör att de är enkla att använda. Klingan är även täckt av en finish som ger mindre friktion vilket resulterar i en större noggrannhet och möjliggör snabba snitt i trä. 


Vanliga frågor om sågklingor

Hur vet jag vilken sågklinga som passar min såg?

För att vara säker på att du köper rätt sågklinga för din såg, vill du jämföra bladdiametern och bladtypen med kapaciteten på din såg. Till exempel accepterar handhållna cirkelsågar vanligtvis mindre hårdmetallblad. Bordssågar använder större 10–12 tums hårdmetallblad. 

Du kommer också att vilja kontrollera hålet i mitten av sågbladet (även känt som klinghålsdiameter) för att vara säker på att det passar axeln på din såg. Kontrollera slutligen bladets varvtal (eller rotationer per minut) för att vara säker på att den är kompatibel med just din såg.

Är fler tänder på en sågklinga bättre?

Som de flesta saker i livet leder för många alternativ till förvirring och förlamning genom analys. Så låt oss förenkla! 

Högre tandantal (50 – 80) är lika med jämnare kapning. Eftersom det finns fler tänder som skär, har du mindre slitage men mer värmeuppbyggnad och motorbelastning. 

Lägre tandantal (24-30) är lika med ett grövre snitt. Men eftersom det finns mycket mer utrymme mellan tänderna, sprutas damm ut effektivt och det finns mindre risk för värmeuppbyggnad. Det innebär mindre belastning på motorn och enklare att plöja igenom tjocka brädor. Det betyder också att du har större chans att riva ut träfibrer.

Hur rengör man en sågklinga?

  1. Välj ditt rengöringsmedel: Du kan egentligen använda allt från såpa till rengöringsmedel specifikt utformade för sågklingor eller stålföremål. Skillnaden är egentligen hur hårt du behöver skrubba för att få rent den.
  2. Ta bort bladet: Innan du tar ut sågbladet, se till att sågen antingen är urkopplad eller vriden till ”av”-läget för sladdlösa varianter. När det är säkert att börja, ta bort sågbladet och se till att undvika att röra vid de vassa tänderna.
  3. Förbered rengöringslösningen: I en grund behållare, kombinera din rengöringslösning med vatten om det rekommenderas. Konsultera tillverkarens instruktioner för specifika mått.
  4. Rengör bladet: Placera ditt sågblad inuti rengöringslösningen. Vänta cirka 10 minuter och börja sedan skrubba ytan med en tandborste eller mässingsborste. FDu kan också använda en stålborste på vanliga sågblad för att hantera kraftig smuts, även om detta steg inte rekommenderas för sågblad som har en speciell ytfinish.
  5. Skölj och torka: När du har tagit bort alla rester från sågbladet kan det sköljas i vatten för att tvätta bort eventuellt överflödigt rengöringsmedel. Klappa den helt torr med en handduk och se till att områdena mellan tänderna inte har några återstående fuktiga fläckar (var noga med att inte skära fingrarna på de exponerade vassa tänderna). När bladet är torrt kan det återinstalleras i sågen för användning.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att ni fick inspiration kring bästa sågklingan. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du vill läsa mer, kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *