Bästa markduken mot ogräs

bästa markduken 2020 5bästa markduken 2020 5
3.1
(11)

Ogräs är trädgårdsmästarnas ärkefiende så vi kommer att göra någonting för att hålla dem i fjärd. Lyckligtvis finns det en enkel lösning som inte är speciellt svår att installera och framförallt långsiktig.

Markdukar fungerar som en fysisk barriär mellan marken och solen. Den skär av ogräs från solljuset och håller dem bokstavligen tillbaka om de lyckas gro. Med rätt markduk är dina växter fria att växa utan all tävling och du kan fokusera på viktigare saker.

Markduken kan ses lite som en investering, så du måste definitivt göra din läxa först. Det är där vi kommer in! I den här artikeln rekommenderar vi markdukar för varje användning och rätar ut alla frågetecken.

Det finns fem olika bärighetsklasser på markduk:

  • N1: Lämpad för dränering och filtrering av material. Bra vid exempelvis källarrenovering eller under trädgårdsplattor.
  • N2: Lämplig att använda mot material med max 100 mm stenstorlek. Bra vid exempelvis vägbygge och grunder, och har god effekt mot ogräs.
  • N3: Lämplig att använda mot material med max 100-200 mm stenstorlek och har god effekt mot ogräs. Bra vid exempelvis vägbygge.
  • N4: Lämplig att använda mot material med större än 200 mm stenstorlek och har god effekt mot ogräs. Bra vid exempelvis vägbygge.
  • N5: Lämpad för mer krävande projekt.

Markduk N1

En markduk avsedd för att användas vid plattsättning av marksten samt vid dräneringsarbeten. Består till 100% av materialet polypropylen som har mycket hög hållfasthet. Duken låter även vatten passera medan små partiklar hålls tillbaka.

Bästa pris hittar du hos:

Markduk N2

Fiberduk av geotextil klass N2 avsedd för markarbeten. Duken är vattengenomsläpplig och materialskiljande vilket innebär att den håller olika typer av grus, sand, jord etc separerade, men släpper igenom vatten.Duken är lämplig vid konstruktion av trafikerade vägar, parkeringsplatser, uppfarter, gångar, markarbeten, terrasseringar, erosionsskydd, vattendepåer och dammar, kanaler, tunnlar och liknande.

Bästa pris hittar du hos:

För trädgårdsarbeten mot ogräs

En markduk för att anlägga exempelvis en grusgång, plattläggning eller en vanlig enkel rabatt är förstås en annan sak. Även om det inte alltid är lätt att helt bli av med ogräs med tanke på att en stor del av ogräset från början kommer från luften. Det kan vara björkfröer liksom syrener, tall, maskros och tistlar. Men trots det kan och kommer en markduk att göra susen och göra jobbet med rensandet många gånger lättare.

Markduk/Fiberduk/Geotextil

Kärt barn har många namn. Det som är viktigt att tänka på här är dock att en vanligt enkel svart fiberduk inte duger. Du behöver något som släpper igenom vatten och näring men inte rötter. Vi har länkat till ett par olika produkter som alla fungerar utmärkt.

Bästa pris hittar du hos:

Bästa markduken mot ogräs

Ju dyrare material, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med våran köpguide.

Kom ihåg att fråga dig själv vad du kommer att använda det till, vilket pris du är villig att betala. Genom att göra detta kommer du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bästa markduken Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.1 / 5. Röster: 11

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *