Bästa huggarbyxorna – Vilka är bäst i test?

bästa huggarbyxorna
4.5
(2)

Huggarbyxor är en väl värd investering för dig som hanterar sågar, oavsett om du använder de emellanåt eller dagligen i en professionell roll. Säkerhet är otroligt viktigt när man hanterar sågar. Men hur vet man egentligen vilka som är de bästa huggarbyxorna? Det är precis den frågan som vi hoppas kunna besvara med denna artikel. 

Vad är huggarbyxor för något?

Huggarbyxor är en typ av arbetsbyxa som har inbyggt skydd för just sågar. Mellan det synliga yttre lagret och fodret har dessa kläder flera lager av ett speciellt tyg som består av miljontals små, men ändå starka, trådar. Deras syfte är att täppa igen sågkedjan och fälgdrevet så snabbt som möjligt, vilket gör att kedjan och motorn stannar omedelbart. 

Ett oavsiktligt skär i benet kan göras på många sätt. På grund av det finns det flera lager av detta speciella tyg, vilket säkerställer att även det värsta snittet aldrig når till fodret. Fibrerna i byxorna trasslar helt enkelt in sig i sågen och stoppar den direkt, vilket förhindrar skada på personen som bär de. 

Bör man investera i huggarbyxor?

Ja, huggarbyxor är en viktig säkerhets- och skyddsutrustning för alla som använder en motorsåg. De kommer att skydda dina ben ifall motorsågen mot förmoddan skulle träffa ditt ben. Den är perfekt för alla motorsågsanvändare, särskilt de som utför professionella uppgifter.

Ja, det kan kännas lite obehagligt att ha de på sig, men det är också väldigt nödvändigt. Motorsågar är anordningar som kan skada dig allvarligt. På bara en bråkdel av en sekund kan resten av livet se annorlunda ut. Att ha rätt skyddsutrustning är en billig försäkring och kommer verkligen att ge dig ett bra skydd.

De 3 bästa huggarbyxorna

  1. Stihl Function Universal Skyddsbyxa
bästa huggarbyxan

Dessa par huggarbyxor är stilrena och diskreta i sin design och är svarta med en varselorange rand längd med sidan på benet. De erbjuder utmärkt rörlighet och bra ventilation, samtidigt som de har ett väl beprövat sågskydd. Det är ett högst prisvärt alternativ som passar utmärkt för dig som använder motorsåg emellanåt. 


  1. Husqvarna Hängselbyxa Functional
bästa huggarbyxorna

En god mellanbalans för huggarbyxor då de erbjuder hållbarhet och komfort med mängder av funktioner. Det är tydligt att hållbarhet är något som har varit i fokus vid tillverkning då samtliga material är av hög kvalitet och är förstärkta på ett bra sätt. Tack vare att det är hängselbyxor så sitter de riktigt bra. Dessa byxor från Husqvarna har även extra förstärkning både vid fotleden och vid knäna för extra beskydd. De har även ventilationsdragkedjor på baksidan av benen vid vaden för ventilation vid användning i högre temperaturer.


  1. Husqvarna Technical Robust Midjebyxa
huggarbyxor bäst i test

För dig som sysslar med skogsarbete på heltid eller som helt enkelt är i behov av huggarbyxor som du har på dig frekvent eller i långa perioder så är dessa ett utmärkt val. Då dessa byxor är utformade för att bäras längre perioder så har de stretchtyg på baksidan och ett slitstarkt tyg på framsidan. Baksidan på byxorna kan även öppnas upp vid vaden med dragkedja för extra ventilation i varmare temperaturer. Det är ett par huggarbyxor som kostar lite mer, men som även erbjuder lite mer helt enkelt.


Vanliga frågor och svar om huggarbyxor

Är huggarbyxor effektiva när du använder batteridriven motorsåg?

Många ställer denna fråga då elektriska sågar inte har samma drivhjulsmekanism som gasdrivna sågar, de är därför oroliga att huggarbyxor inte ska fungera. Trots att varje produkt skiljer sig åt så är de flesta moderna huggarbyxor tillräckligt effektiva för att stoppa även batteridrivna motorsågar. Om du är osäker så kan du alltid dubbelkolla med återförsäljaren eller tillverkaren av byxorna.

Måste jag verkligen kasta mina huggarbyxor om jag nuddar de med en såg?

Jag tyvärr så stämmer det. Alla sågsnitt gör plagget ineffektivt och de måste dessvärre kasseras. På grund av att huggarbyxor består av komplexa mönster av långa fibrer så finns det inget sätt att reparera tyget när det väl är klippt.

När en motorsåg träffar den skyddande dynan dras fibrer ut ur väven från toppen till botten och från sida till sida i området där skäret inträffade. Dessa fibrer dras in i kedjehjulsområdet och blockerar sågen, allt på en bråkdel av en sekund! Dessa fibrer kan definitivt inte stoppas tillbaka inuti och sedan sy igen hålet. Även om det kan tyckas slösaktigt att slänga det som är ett dyrt plagg när det har kapats av en motorsåg, är det plaggets förmåga att stoppa en andra olycka om det skulle inträffa mycket låg. Den överensstämmer inte längre med standarden och får inte bäras, det är därför tyvärr dags att inhandla ett nytt par byxor om du råkar såga i dina huggarbyxor.

Räcker det med huggarbyxor för att skydda mig?

Nej, helst ska huggarbyxor användas i kombination med lämpliga arbetsskor för att ytterligare minska risken för att olyckan ska vara framme. Trots att det kan verka långsökt att råka såga sig själv i foten så är det lätt hänt, särskilt om man halkar till eller tappar balansen. Det är därför en bra idé att investera i ett par ordentliga huggarskor för att se till att du är helt skyddad när du väl använder dig av sågen. Det finns även huggarjackor som kan vara ett bra alternativ om du exempelvis klättrar samtidigt som du sågar.

Hur tvättar man huggarbyxor?

Det rekommenderas att du tvättar dina huggarbyxor i en annars tom tvättmaskin för att förhindra att de påverkas av andra plagg. Den exakta temperaturen skiljer sig mellan olika byxor beroende på vilket material de består av. 

Något som är viktigt att komma ihåg är dock att aldrig torktumla dina huggarbyxor då detta har en försvagande effekt på de skyddande fibrerna i byxorna. Att torktumla de kan alltså minska dess skyddande egenskaper och kan i värsta fall göra de helt värdelösa.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att ni fick inspiration kring bästa huggarbyxorna. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du vill läsa mer, kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *