Måla betong – Enkel 5 steg-guide

4.5
(2)

Enkel 5-stegsguide till betongmålning. Att måla betongytor kräver mer skicklighet, verktyg och tid än att kasta en beläggning på gips. Så här gör du det rätt. Enkel 5-stegsguide till betongmålning

Att måla betongytor kräver mer skicklighet, verktyg och tid än att måla på gips. Så här gör du det rätt. Betongmålning är knepigare än att måla de flesta ytor: Det andas, transporterar fukt och suger upp färg. Även om du kan måla gipsskivor på en dag eller två, behöver du en vecka eller mer för att måla betong. Fortsätt läsa för tips – plus kostnader – om hur man målar betongytor:

1. Rengör betongen

Rengöring av betong är ett viktigt första steg eftersom den porösa ytan tenderar att fånga smuts, fett och olja. 1. Ta bort smuts och fett med trinatriumfosfat, eller välj ett mer jordvänligt rengöringsmedel. Skrubba bort påväxter och mossa som växer på betongen. Använd för bästa resultat en högtryckstvätt för att rengöra kvarvarande rötter och smuts.

2. Täta interiörbetong

Vatten rör sig lätt genom porös betong, så att täta betong invändigt är nödvändigt för att förhindra att fukt tränger in, vilket främjar mögeltillväxt och den kalla, fuktiga källarkänslan. Använd en murverksförseglare som också lappar sprickor. Följ noggrant anvisningarna för blandning, applicering och härdning av sealern. En del kräver till exempel två lager; i vissa fall rekommenderas en härdning i fem till sju dagar innan det andra lagret appliceras.

3. Grunda exteriörbetong

Betonggrundning, kallad primer, fyller ut porer och jämnar ut ytan. För yttre grunder och väggar, använd primer av exteriörkvalitet. Primer torkar oftast på bara två timmar; men vänta minst åtta timmar, men inte mer än 30 dagar, med att måla.

4. Måla betongen

Murverksfärg (även kallad elastomerfärg eller elastomer väggbeläggning) är ett bra val för betongmålning eftersom den innehåller bindemedel som drar ihop sig och expanderar med betongen. Utvändig husfärg som lätt kan spricka och flagna på betong. Murverksfärg kan tonas och är mycket tjockare än vanlig exteriörfärg. En del murverksfärg är tjockare än ytterfärg och innehåller fina partiklar som kan täppa till lufthål. Om du vill sprutmåla cement, fråga din lokala färgaffär om en produkt som fungerar bra i en spruta. Oavsett hur du applicerar färg, låt den torka en dag mellan strykningarna. Du behöver antagligen två till tre lager, så kontrollera långdistansväderprognosen innan du börjar.


Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste Hoppas att ni fick inspiration. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Det här inlägget är i sammarbete med Målare i stockholm. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du vill läsa mer, kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *