Stort test av sticksågar. Vilken är det bästa valet?

sticksåg bäst i test köpguide
4.8
(9)

Att bestämma att du vill ha en sticksåg är en sak, att välja vilken sticksåg som är rätt för dig är helt en annan! bäst i test sticksåg

Vi tagit fram en detaljerad lista med de populäraste sticksågarna för att göra din beslutsprocess lite enklare. Dessutom hittar du en omfattande köpguide som ger dig alla tips och tricks du behöver inför ditt köp. När du har läst klart kommer du att vara en expert på sticksågar och ha en mycket bättre uppfattning om vad du behöver!

Vi listar de 3 bästa sticksågarna:

sticksåg test

1. Bosch GST 90 E

bästa sticksågen

2. BLACK & DECKER

bäst i test sticksåg

3. Metabo STE 100

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig).


1. Bosch GST 90 E – Bäst i test

Bosch GST 90 E bäst i test sticksåg
bäst i test sticksåg

Bosch GST 90 har vunnit flera priser och tester tack vare sin genomtänkta konstruktion och genomgående kvalitet. 

Om du någonsin besökt din lokala brädgård är chansen god att du sett dem med en sticksåg från bosch. Ett ord beskriver denna maskin perfekt: Proffsig. Den hoppade inte runt, bladet grep bra, den gjorde jämna och raka snitt. Den låga vibrationsdesignen slet heller inte ut armarna, vilket gjorde det mycket trevligare att använda. Den har en imponerande 7-amp-motor med kapacitet för upp till 3 100 slag per minut (SPM), vilket hjälper till att göra detta till vårt val för den bästa sticksågen.

Bosch lämnar inte mycket att klaga på. Det är en genomtänk design och byggkvaliten är utmärkt. Den är kraftfull och noggrant utformad för ren skärning, hög precision och användarkomfort.

Fördelar:

 • Smidig drift
 • Rakt och exakt snitt
 • Lågvibrationsdesign är bekvämare
 • Variabel snabbval och trigger

Nackdelar:

 • Något hög vikt
 • Inte så portabel

2. BLACK & DECKER BDCJS18N – Bästa budgetval

 BLACK & DECKER BDCJS18N sticksåg köpguide
Bäst i test sticksåg

Ibland vill vi helt enkelt inte investera stora pengar för att avsluta ett projekt.

Om du behöver ett pålitligt elverktyg som inte kommer att användas professionellt i arbetet. Det är då Black and Decker är utmärkt.

För nybörjare är black and decker mindre skrämmande och hjälper dig med alla slags snitt. Maskinen är tillräckligt kraftfull för att få jobbet gjort och lämpar sig både för amatörer och proffs. Den kommer med en kraftfull 5 Amp-motor med upp till 3 000 SPM (slag per minut). Det kommer att skära igenom nästan alla material så som trä, laminat, PVC, aluminium och andra metaller. Se bara till att du installerar rätt blad för jobbet.

Detta är en anständig sticksåg. Har allt en grundläggande sticksåg borde ha. Ganska välbyggd med en kraftfull motor. Jag skulle säga att det är ett bra verktyg för enkla hantverksprojekt och duger definitivt för många arbeten. Tusentals positiva recensioner kan inte ha fel?

Fördelar:

 • Kraftfull
 • Hållbar
 • Mycket prisvärd

Nackdelar:

 • Vibrerar aningen mycket
 • (Inte för profesionellt bruk)

3. Metabo STE 100 QUICK SET – Mest prisvärd

köpguide sticksågar
bäst i test sticksågar

Metabo Quick Set är en extremt smal sticksåg perfekt för optimal hantering i alla lägen.

Den heter ”Quick Set” tack vare det verktygsfria sågbladbytet med automatisk utkast. En sticksåg på 710W med ett sågdjup i trä på 100 mm samt en slagfrekvens på upp till 3100 slag/min. Sticksågen ger exakt, materialanpassad sågning tack vare variabelt slagtal, pendelslag och lågt liggande fjäderstödd bladföring Anslutningen till en dammsugare för alla ändamål ger dig möjligheten att arbeta så dammfritt som möjligt och blåsfunktionen ger dig en klar bild av skärområdet. STEB 65 Quick kommer i ett praktiskt fodral, så att du enkelt kan ta den från jobb till jobb.

Metabo är kända för att tillverka kvalitetsverktyg till nästan otroligt bra priser. Det här är inget undantag, det är en bra sticksåg, med många bra extra funktioner till ett budgetvänligt pris. Vi tycker den är så bra att vi placerar den som nummer 3 på våran lista.

Fördelar:

 • Kraftfull
 • Lätt vikt
 • Smidigt bladbyte
 • Spånblåsningsfunktionen är helt fantastisk!
 • 3 Års garanti

Nackdelar:

 • Har inte en konstant hastighet, vilket innebär att hastigheten kan minska med tunga skärarbeten.

4. Makita 4351FCTJ – Premium val

bäst i test sticksåg
Bäst i test sticksåg

Makita är ett välkänt och pålitligt namn inom elverktyg. Denna sticksågen fortsätter den traditionen genom att erbjuda rena snitt och en proffsig känsla.

Det är en kraftfull sticksåg som kan producera 3,100 SPM (slag per minut) och en slaglängd på 0,75 tum. Även om den är mycket kraftfull är den förvånansvärt låg i vibrationer tack vare det interna motviktssystemet. Något annat som gör den särskilt bra är dess damminsamling. När dammsuget är anslutet suger all sågspån genom kroppen, vilket ger dig en klar bild av din snittlinje.

Makita 4351FCTJ är en sticksåg på 720W med en slaglängd på 26 mm. Pendelrörelsen är inställbar i tre lägen och varvtalet går att reglera för sågning i olika material. Ergonomiskt öppet grepp tack vare det professionella T-handtaget med låg vibrationsnivå.

Fördelar:

 • Integrerad belysning och damminslang som verkar för en klar snittlinje
 • Låg vibration – Trots relativ stor vikt
 • Kraftfull
 • Ergonomisk

Nackdelar:

 • Med en vikt på 2,5 kg är sticksågen på den tunga sidan.

5. Festool PS 300 EQ – Utmanare

sticksåg test
Bäst i test sticksåg

Festool PS 300 EQ är utan tvekan en av de bästa sticksågarna för fin träbearbetning. Tack vare flera patenterade funktioner.

En sticksåg på 720W med ett sågdjup på upp till 120mm i trä och ett varvtal på mellan 1000-2900 varv i minuten. Utrustad med patenterat splitterskydd för splitterfria snitt på båda sidor vid sågning. Samt ett rivskydd som skapar en snäv, anpassad passform runt bladet som minskar rivningen till ett nytt minimum.

Verktygets kvalitet är utmärkt, den tegelformade känsla och den generösa garantin verkar föreslå en mycket lång livslängd. Dammsamling är nära perfekt. PS 300 EQ är kompatibel med Festool-tillbehörssystemet, vilket ökar verktygets verktyg utöver andra sticksågar. Den levereras i en låda för förvaring och enkel transport.

Om du är en Festool-fan är PS 300 EQ en utmärkt sticksåg. Klippkvalitet och prestanda är vad en träarbetare kräver. Om du är beredd att betala lite mer och få det där extra som en sticksåg som presterar högst upp i sitt fält, kommer Festool PS 300 EQ varmt om hjärtat.

Fördelar:

 • Hög standard
 • Trion 3-punkts bladstöd
 • Avtagbar strömsladd
 • Väldigt bra damminsamling
 • Alla tillbehör ingår
 • Bra garanti

Nackdelar:

 • Något långsammare än dess direkta konkurrens
 • Högt pris

Att tänka på inför ditt köp

Här går vi igenom vad som kan vara bra att ha i åtanke när du ska köpa en ny sticksåg:

Utformning: Välj vilken typ av grepp som passar dig bäst. Det finns generellt sett två olika typer av sticksågar: piphandtagssticksåg eller topphandtagssticksågen. Detta är upp till din preferens, så prova båda.

Variabla hastigheter: För det andra kommer finare sticksågar att ha variabel hastighet. Även om detta inte alltid är nödvändigt vid träbearbetning, är det särskilt användbart om sticksågen används för att skära metaller, där lägre hastigheter ger bättre sågning. Långsammare hastigheter kan också vara till hjälp när du gör intrikata krökta snitt. Även om det kanske inte används ofta, är variabel hastighet en funktion som är väl värd den extra kostnaden för de flesta.

Effekt: Liksom de flesta verktyg indikerar högre strömstyrka sticksågar som har mer skärkraft. De bästa sticksågarna kommer att ha motoreffekter på 6,5 eller 7 ampere; fyndsågar kan vara 5 ampere eller mindre.

Skärdjup: De flesta sticksågar skär upp till 2 tums djup i träbearbetningsapplikationer och cirka 1/2 tum på metall. Vissa sticksågar kan ha ett något djupare snitt, men detta är inte nödvändigtvis önskvärt på en sticksåg, eftersom ju djupare rörelsen är, desto större är chansen att bladet böjs och går sönder. Eftersom sticksågsblad har en tendens att böjas, särskilt på tjockare material, är det mer sannolikt att ett djupt skärdjup skapar ett oönskat vinklat snitt.

Trådlös vs. sladdlös: De flesta tillverkare erbjuder nu sladdlösa sticksågar. Även om dessa verktyg historiskt sett inte är lika kraftfulla som sina motsvarigheter med sladd, har de senaste förbättringarna av batteritekniken minskat klyftan. Men om du köper en enda sticksåg är en modell med sladd fortfarande det bättre valet, eftersom den klarar allt lager och alla skäruppgifter med lätthet. Om du är den typen av hantverkare som äger flera modeller av samma verktyg, då är en sladdlös sticksåg ett bra andra verktyg.

Orbitalinställning: Orbitalinställningen är viktig när du väljer en sticksåg. Sticksågar skär i ett uppåtslag och orbitalinställningen styr hur mycket bladet rör sig fram och tillbaka. Vid noll rör sig bladet rakt upp och ner som en synål. För fina skärningar, håll orbitalinställningen låg. En högre inställning är mer kraftfull, men mindre exakt. Kontrollera även hastighetsinställningen. Hastigheten på bladet på bladet kan påverka bladets kraft. Ju tjockare trä, desto högre hastighet kanske du vill ha. Använd lägre hastigheter för att skära metaller och plast.

Köpguide

Att köpa en sticksåg kan underlättas genom att följa fem steg: identifiera dina behov, bestämma din budget, välja ett märke, jämföra marknaden och slutligen; köpa!

1.Identifiera dina behov.

Det kanske låter uppenbart men att identifiera varför du behöver en sticksåg är kanske den viktigaste aspekten i din beslutsprocess. Behöver du den inför större, tyngre sågarbeten, behöver du en starkare motor? Om du vill ha den till mindre små, enkla jobb hemma kanske en mindre modell duger.

2.Bestäm din budget.

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de märken du tittar på, samt hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktiga och vilka som inte är de.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte alltid fallet. Det är inte bara maskinens kvalitet som är viktig. Det handlar också om kundservice om du har några frågor eller om du inte är helt nöjd med ditt köp. DeWalt och Metabo och Bosch är ett par exempel på stora varumärken.

4.Jämför marknaden.

Genom att kolla in våra detaljerade recensioner och utforska vår omfattande tips, förhoppningsvis blir processen snabbare och enklare. Men det finns bara så många fantastiska sticksågar där ute. Vi rekommenderar starkt sticksågarna i vår guide, men vi uppmanar dig också att titta på de många recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jämföra priser och få bästa möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har äntligen beslutat dig – det är fantastiskt! När du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med (för fall!). Det är också viktigt att kontrollera om sågen säljs med tillbehör eftersom det kan vara ett extra incitament att köpa en sticksåg över en annan. Men tillbehör som extra blad kan köpas mycket enkelt online så det är inte nödvändigt. Slutligen, se till att du läser alla anvisningarna så att det finns flera säkerhetsproblem att tänka på med sådan utrustning.

Bäst i test sticksåg

Ju dyrare ett verktyg, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med våra recensioner och vår djupgående köpguide.

Sticksågar har kommit långt och det finns så många fantastiska märken och modeller att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv vad du kommer att använda det till, vilka funktioner som är viktigast för dig och vilken typ av pris du är villig att betala. Genom att göra detta kan du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om vilken sticksåg bäst i test . Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.


Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.8 / 5. Röster: 9

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Sticksåg
Author Rating
51star1star1star1star1star

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *