BÀst i test: Rotationslaser. Vilken Àr bÀsta valet?

bÀst i test rotationslaser
4
(4)

Att bestÀmma att du vill ha en rotationslaser Àr en sak, att vÀlja vilken laser som Àr rÀtt för dig Àr helt en annan!

Vi tagit fram en detaljerad lista med de populÀraste modellerna för att göra din beslutsprocess lite enklare. Dessutom hittar du en omfattande köpguide som ger dig alla tips och tricks du behöver inför ditt köp. NÀr du har lÀst klart kommer du att vara en expert pÄ rotationslaser och ha en mycket bÀttre uppfattning om vad du behöver!

Vi listar de 3 bÀsta rotationslasrarna:

vilken rotationslaser Àr bÀst

Leica Rugby 640

bÀsta rotationslaser

Bosch GRL 500 HV

bÀst i test rotationslaser

Topcon RL-H5A

Vi pĂ„ byggvaror24 Ă€r 100 procent oberoende frĂ„n tillverkare, annonsörer och andra intressenter. VĂ„rat jobb Ă€r att undersöka vad som finns pĂ„ marknaden, och handplockar sjĂ€lva de maskiner som vi testar. Dock erhĂ„ller vi provision per klick som gĂ„r till sĂ€ljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det Ă€r vad som tillĂ„ter oss att fortsĂ€tta.


1. Leica Rugby 640 – BĂ€st i test

bÀst i test rotationslaser
bÀst i test rotationslaser

Leica Rugby 640 Àr en fantastisk bygglaser för horisontal och vertikal avvÀgning samt lodpunkt med synlig laserstrÄle, vilket innebÀr att du ocksÄ kan anvÀnda den interiört utan lasermottagare.

En av de mest kraftfulla lasernivÄerna pÄ marknaden, denna rotationslaser Àr kÀnd för sin pÄlitlighet. Leica Rugby 640 har en rÀckvidd pÄ över 600m Àven i dagsljus. Och Àr IP67 klassad och mycket stryktÄlig.

Det jag tycker om Àr att man kan lÀgga fall/lutning manuellt, i bÄde X- och Y-led. Du mÀter sjÀlv upp det önskade fallet som du stÀller in med +/-knapparna pÄ instrumentet. En annan fördel med denna rotationslaser Àr att du kan lÀgga ned instrumentet för att fÄ rotationen i vertikalplanet, vilket Àr anvÀndbart vid uppsÀttning av vÀggar med mera.

Det IP67-klassificerade skyddet mot damm och vatten Àr en annan höjdpunkt. Samt dess lÄga vikt vilket gör det enkelt bÀrbart (cirka 4 kg) och anvÀndbart i svÄra arbetsmiljöer.

Den enda nackdelen Àr att den anvÀnder alkaliska batterier (ingÄr i modellen). De rÀcker i drygt 60 timmars kontinuerlig anvÀndning, men jag skulle ha föredragit laddningsbara för att undvika omkostnader.

Om du behöver en rotationslaser av solid kvalitet pÄ byggarbetsplatsen eller privat som klarar av jobbet bra utan att ge dig problem och utan extra funktioner för ett bra pris, Àr denna Rugby 640 ett utmÀrkt val.

Noggrannhet± 1,5 mm pÄ 30 m
ScanningslÀgen10°, 45°, 90°
Varvtal0, 2, 5, 10 varv/s
SkyddsklassIP67
Driftstemperatur-20° till +50°C
Laserljus635 nm
LaserklassKlass 2
Vikt2,56 kg
MĂ„tt212 x 239 x 192 mm

2. Bosch GRL 500 HV – Toppbetyg

bÀst i test rotationslaser
bÀst i test rotationslaser

Bosch GRL 500 HV Ă€r en sjĂ€lvnivellerande enfallslaser med synlig röd laserstrĂ„le för horisontal och vertikal anvĂ€ndning. Lasern Ă€r utrustad med stöldskydd och lutningsintervall pĂ„ ±8%. 

Bosch Àr ett otroligt populÀrt varumÀrke med ett mycket lojalt följande. Detta tack vare sitt rykte för konstruktion och tillverkning av högkvalitativa verktyg. Bosch GRL400HCK Àr sÄ imponerande att den sticker ut som den nÀstbÀsta rotationslasern pÄ vÄran lista. Den har ett smart pendelsystem som hjÀlper den att sjÀlvnivellera, och den manuella funktionen lÄser lasern i valfri vinkel.

Detta anvĂ€nder Boschs patenterade dubbla lasersystem med hög noggrannhetsnivĂ„. Dessutom Ă€r lasern Ă€r tillrĂ€ckligt stark för ett lĂ„ngt arbetsomrĂ„de pĂ„ upp till 500 med en noggrannhet pĂ„: ± 0,05 mm/m horisantalt och vertikalt: ± 0,1 mm/m.

Det jag tycker om mest Ă€r fjĂ€rrfunktionen. Att kunna sĂ€tta pĂ„ och stĂ€nga av lasern frĂ„n mottagaren Ă€r en gudagĂ„va. PĂ„ nĂ€stan varje arbetsplats som jag har arbetat pĂ„ har vi stĂ€llt in lasern en bit bort frĂ„n utrustning och vibrationer för att hĂ„lla den sĂ€ker. Det betyder att vi slipper att gĂ„ fram och tillbaka till lasern för att slĂ„ pĂ„ och stĂ€nga av den. Mottagaren pĂ„ GRL 500 ger ocksĂ„ laddningsnivĂ„erna för bĂ„de laser och mottagare direkt pĂ„ skĂ€rmen. Jag kan inte sĂ€ga hur mĂ„nga gĂ„nger vi har stĂ€llt in nivĂ„er och batterierna dör pĂ„ vĂ„ra andra lasrar. Ärligt talat, dessa tvĂ„ funktioner tillsammans laserns noggrannhet Ă€r det som gör detta till ett fantastiskt verktyg.

Vad behöver förbÀttras

Det interna batteriet och allt i en laddning av bÄde laser och mottagare Àr bra. Med det sagt Àr laddningsporten belÀgen i ett omrÄde som tÀcks av stativplattan. Det betyder att du inte kan ladda den och anvÀnda den samtidigt. Om du glömmer att ladda verktyget efter nÄgra dagar, kommer du inte att kunna arbeta förrÀn du laddat upp det igen.

För en proffs kan det vara en stor nackdel. VÄra andra lasrar kan Ätminstone ta alkaliska batterier nÀr den interna Àr död. Tack och lov har jag inte glömt att ladda det Ànnu men jag vill fortfarande se platsen för porten Àndras sÄ att enheten kan laddas Àven nÀr den anvÀnds.

Bosch GRL 500 har den precision som krÀvs Àven för stora arbetsplatser utan det stora priset. Den fungerar bra och snabbt sÄ att du kan kontrollera klass och nivÄ och fortsÀtta bygga.

Laserklass2
Arbetsintervall Med mottagare: 500 m (diameter)Utan mottagare:  20 m (diameter)
NivelleringsnoggrannhetHorisontalt: ± 0,05 mm/m Vertikalt: ± 0,1 mm/m 
SkyddsklassIP 56
Rotationshastighet600 v/min
Strömmatning4 st. 7,4 V LI-batterier
Vikt2,3 kg
MĂ„tt (LxBxH)234 x 217 x 194 mm

3. Topcon RL-H5A – Mest prisvĂ€rd

bÀst i test rotationslaser
bÀst i test rotationslaser

Topcon RL-H5A Àr en robust laser med lutningsfunktion. Den Àr utrustad med högsta möjliga noggrannhet och lÄng rÀckvidd upp till 800 meter. Byggd i tÄlig konstruktion med extra förstÀrkt glas.

RL-H5A Àr ytterligare en produkt som uppfyller de ökade kraven pÄ arbetsplatsen gÀllande driftsÀkerhet, rÀckvidd, noggrannhet, flexibilitet och kostnadseffektivitet. Den har en noggrannhet pÄ ±2,4 mm pÄ 50 m och klarar att sjÀlvnivellera sig upp till ±5 grader. Vill du, sÄ har du möjlighet att lÀgga manuellt fall.
I kombination med lasermottagaren Topcon LS-80L (extra tillbehör), sÄ ökar arbetsomrÄdet till 800 meter i diameter, detta Àr mer Àn 80% ökning jÀmfört med tidigare modeller.
Topcon RL-H5A har ett stort gĂ€ngfĂ€ste, vilket gör rotationslasern kompatibel med en 5/8″-stativgĂ€nga.

Topcon Àr ett japanskt konglomerat och en av de största tillverkarna av optisk mÀtutrustning. Det Àr en annan anledning till att en av dess bÀstsÀljare tar plats nr 3 i vÄr lista över de bÀsta roterande lasernivÄerna.

Den vÀderbestÀndiga, robusta designen sÀkerstÀller funktionen oavsett var du Àn placerar den och oavsett klimat. Topcon RL-H5A Àr speciellt avsedd för utomhusbyggnadstillÀmpningar och har en extraordinÀr 100 timmars batteritid, vilket ytterligare gör det till ett av de bÀsta verktygen pÄ marknaden. Enligt vÄra experter Àr den till och med kvalificerad för mÀtningar pÄ natten förutsatt att du utnyttjar kompletterande mottagare / reflektorer pÄ lÀmpligt sÀtt.

ArbetsomrÄde (diameter)800m
Noggrannhet± 2,4 mm per 50 m
SjÀlvnivelleringsomrÄde±5°
Varvtal600 rpm
VĂ€derskyddadIP66
Arbetstemperatur-20°C till +50°C
Laserklass2
MĂ„tt172 x 211 x 205 mm
Vikt2,5kg

VÀlja rÀtt rotationslaser

Inte alla rotationslaser skapas lika. NĂ€r du vĂ€ljer en laser finns det mĂ„nga faktorer att tĂ€nka pĂ„ innan du köper. Behöver du ett projicerat horisontellt, vertikalt eller graderingsmönster? Är ditt projekt inomhus eller utomhus?

För att sÀkerstÀlla att du införskaffar rÀtt enhet, bör du förstÄ arten av ditt projekt, eftersom Àven högklassiga lasernivÄer Àr utformade för att utföra vissa funktioner och inte andra.

NÀr du shoppar kan du jÀmföra följande fysiska attribut för olika verktyg med projektets behov och fatta ditt beslut i enlighet dÀrmed.

Typer av lasernivÄer

LasernivÄer klassificeras i tre kategorier, som var och en fungerar annorlunda och har en annan tillÀmpning.

Punktlaser: Den mest grundlÀggande typen som Àven kallas en för punktlasernivÄ, och anvÀnds vanligtvis för mer enkla och sÀllsynta konstruktionsuppgifter i och runt huset.

Den hÀr lasernivÄn kastar en ljusprick pÄ en yta, som kan flyttas genom att flytta verktygets huvud.

Linjelaser: Om ditt projekt krÀver justeringar pÄ bÄde horisontella och vertikala plan, bör du köpa en linjelasernivÄ, som Àr fixerad pÄ en yta eller ett stativ för att projicera vertikala och horisontella tvÀrlinjer.

Detta lasernivÄverktyg Àr inte mobilt och mÄste flyttas manuellt frÄn en punkt till nÀsta för att Àndra de projicerade linjerna.

Tekniska framsteg har gjort linjelasernivÄer enklare och billigare, men de Àr fortfarande dyrare Àn punktslasernivÄn och tenderar att vara mer hÄllbara.

Rotationslaser: Slutligen rekommenderas rotationslasernivÄn för stora, komplexa projekt som krÀver mycket exakta mÀtningar pÄ specifika avstÄnd. Satt pÄ ett kompatibelt stativ fungerar den roterande lasernivÄn med en rotationsmotor som roterar ljuslinjer runt hela omrÄdet.

RÀckvidden för laserstrÄlen

Var uppmÀrksam pÄ rÀckvidden för lasernivÄn, som beror pÄ utrymmet du tÀnker jÀmna ut. En balk som projiceras utanför sitt intervall förlorar noggrannhet och kommer att vara vÀrdelös för utjÀmningsÀndamÄl.

Laserns ljusstyrka och fÀrg
Utomhus- eller starkt ljus inomhusprojekt krÀver större styrka och synlighet för laserstrÄlarna som anvÀnds för nivellering.

I det hÀr fallet bör du övervÀga att hitta en lasernivÄ med en grön strÄle i motsats till en med en röd strÄle, vilket Àr vanligare och i allmÀnhet billigare Àn de grönstrÄlade nivÄerna.

För de allra flesta uppgifter rÀcker det dock med en röd strÄle. Var försiktig med starkt rabatterade lasernivÄer, eftersom laserstrÄlen kan vara för svag för att tÀcka Àven i lÄg belysning och sÀrskilt eftersom verktyget troligen kommer att vara mindre hÄllbart.

Andra faktorer

Den frekventa lasernivÄanvÀndaren bör alltid leta efter nivÄer med en beprövad hÄllbarhetsstandard eftersom ett smalt verktyg kan glida av sitt fÀste och bryta omedelbart.

En lÄng batterilivslÀngd kommer att spara dig mycket frustration i ditt arbete. Se till att Àven kontrollera monteringsförmÄgan pÄ den lasernivÄ du köper och planera i enlighet med detta. vissa nivÄer Àr magnetiskt monterade och kan endast fixeras pÄ jÀrnytor, medan andra har flera alternativ.

NÀr du har identifierat vilka applikationer du behöver i ditt verktyg kan du nu jÀmföra lasernivÄer med liknande funktioner för deras noggrannhet och priser.

Att tÀnka pÄ inför ditt köp

Att köpa en rotationslaser kan underlÀttas genom att följa fem steg: identifiera dina behov, bestÀmma din budget, vÀlja ett mÀrke, jÀmföra marknaden och slutligen; köpa!

1.Identifiera dina behov.

Det kanske lÄter uppenbart men att identifiera varför du behöver en rotationslaser Àr kanske den viktigaste aspekten i din beslutsprocess. Behöver du den inför svÄrare tuffare arbeten eller till mindre smÄ, enkla jobb pÄ arbetsplatsen eller hemma?

2.BestÀm din budget.

Om du har en specifik budget i Ätanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjÀlpa dig att begrÀnsa de mÀrken du tittar pÄ, samt hjÀlpa dig att avgöra vilka funktioner som Àr viktiga och vilka som inte Àr de.

3.VÀlj ett vÀlrenommerat varumÀrke.

Som du kan förvÀnta dig, desto bÀttre varumÀrke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bÀttre kvalitet, men det Àr inte alltid fallet. Det Àr inte bara maskinens kvalitet som Àr viktig. Det handlar ocksÄ om kundservice om du har nÄgra frÄgor eller om du inte Àr helt nöjd med ditt köp. Leica, Topcon och Bosch Àr ett par exempel pÄ stora varumÀrken.

4.JÀmför marknaden.

Genom att kolla in vÄra detaljerade recensioner och utforska vÄra omfattande tips, blir förhoppningsvis processen snabbare och enklare. Men det finns bara sÄ mÄnga fantastiska modeller dÀr ute. Vi rekommenderar starkt de i vÄr guide, men vi uppmanar dig ocksÄ att titta pÄ de mÄnga recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jÀmföra priser och fÄ bÀsta möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har Ă€ntligen beslutat dig – det Ă€r fantastiskt! NĂ€r du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att kontrollera om produkten sĂ€ljs med tillbehör eftersom det kan vara ett extra incitament att köpa en modell över en annan. Men tillbehör som static kan ocksĂ„ köpas mycket enkelt online sĂ„ det Ă€r inte nödvĂ€ndigt. Slutligen, se till att du lĂ€ser alla anvisningarna sĂ„ att det finns sĂ€rskilda sĂ€kerhetsproblem att tĂ€nka pĂ„ med sĂ„dan utrustning.

BĂ€st i test rotationslaser

BÀst i test rotationslaser. Ju dyrare ett verktyg, desto mer efterforskning krÀvs för att göra rÀtt köp. Förhoppningsvis har vi hjÀlpt dig spara lite av den tiden med vÄra recensioner och vÄr djupgÄende köpguide.

Rotationslasrarna har kommit lÄngt och det finns sÄ mÄnga fantastiska mÀrken och modeller att vÀlja mellan. Kom ihÄg att frÄga dig sjÀlv vad du kommer att anvÀnda det till, vilka funktioner som Àr viktigast för dig och vilken typ av pris du Àr villig att betala. Genom att göra detta kan du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du lĂ€ste 🙂 Hoppas att du lĂ€rde dig nĂ„got om bĂ€st i test rotationslaser. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi fĂ„r en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! HĂ€r gĂ„r du till startsidan, om vill du lĂ€sa mer, gĂ„ hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsÀtter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vÀnner!

Vi Àr ledsna att vi inte höll mÄttet

LÄt oss göra det bÀttre!

Vad tycker du vi kan göra bÀttre?

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *