Bäst i test: Rotationslaser + Köpguide

bäst i test rotationslaser
3.8
(4)

Att bestämma att du vill ha en rotationslaser är en sak, att välja vilken laser som är rätt för dig är helt en annan!

Vi tagit fram en detaljerad lista med de populäraste modellerna för att göra din beslutsprocess lite enklare. Dessutom hittar du en omfattande köpguide som ger dig alla tips och tricks du behöver inför ditt köp. När du har läst klart kommer du att vara en expert på rotationslaser och ha en mycket bättre uppfattning om vad du behöver!

Vi listar de 3 bästa rotationslasrarna 2020:

vilken rotationslaser är bäst

Leica Rugby 640

bästa rotationslaser

Bosch GRL 500 HV

bäst i test rotationslaser

Topcon RL-H5A

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Leica Rugby 640 – Bäst i test

bäst i test rotationslaser
bäst i test rotationslaser

Leica Rugby 640 är en fantastisk bygglaser för horisontal och vertikal avvägning samt lodpunkt med synlig laserstråle, vilket innebär att du också kan använda den interiört utan lasermottagare.

En av de mest kraftfulla lasernivåerna på marknaden, denna rotationslaser är känd för sin pålitlighet. Leica Rugby 640 har en räckvidd på över 600m även i dagsljus. Och är IP67 klassad och mycket stryktålig.

Det jag tycker om är att man kan lägga fall/lutning manuellt, i både X- och Y-led. Du mäter själv upp det önskade fallet som du ställer in med +/-knapparna på instrumentet. En annan fördel med denna rotationslaser är att du kan lägga ned instrumentet för att få rotationen i vertikalplanet, vilket är användbart vid uppsättning av väggar med mera.

Det IP67-klassificerade skyddet mot damm och vatten är en annan höjdpunkt. Samt dess låga vikt vilket gör det enkelt bärbart (cirka 4 kg) och användbart i svåra arbetsmiljöer.

Den enda nackdelen är att den använder alkaliska batterier (ingår i modellen). De räcker i drygt 60 timmars kontinuerlig användning, men jag skulle ha föredragit laddningsbara för att undvika omkostnader.

Om du behöver en rotationslaser av solid kvalitet på byggarbetsplatsen eller privat som klarar av jobbet bra utan att ge dig problem och utan extra funktioner för ett bra pris, är denna Rugby 640 ett utmärkt val.

Noggrannhet± 1,5 mm på 30 m
Scanningslägen10°, 45°, 90°
Varvtal0, 2, 5, 10 varv/s
SkyddsklassIP67
Driftstemperatur-20° till +50°C
Laserljus635 nm
LaserklassKlass 2
Vikt2,56 kg
Mått212 x 239 x 192 mm

2. Bosch GRL 500 HV – Toppbetyg

bäst i test rotationslaser
bäst i test rotationslaser

Bosch GRL 500 HV är en självnivellerande enfallslaser med synlig röd laserstråle för horisontal och vertikal användning. Lasern är utrustad med stöldskydd och lutningsintervall på ±8%. 

Bosch är ett otroligt populärt varumärke med ett mycket lojalt följande. Detta tack vare sitt rykte för konstruktion och tillverkning av högkvalitativa verktyg. Bosch GRL400HCK är så imponerande att den sticker ut som den nästbästa rotationslasern på våran lista. Den har ett smart pendelsystem som hjälper den att självnivellera, och den manuella funktionen låser lasern i valfri vinkel.

Detta använder Boschs patenterade dubbla lasersystem med hög noggrannhetsnivå. Dessutom är lasern är tillräckligt stark för ett långt arbetsområde på upp till 500 med en noggrannhet på: ± 0,05 mm/m horisantalt och vertikalt: ± 0,1 mm/m.

Det jag tycker om mest är fjärrfunktionen. Att kunna sätta på och stänga av lasern från mottagaren är en gudagåva. På nästan varje arbetsplats som jag har arbetat på har vi ställt in lasern en bit bort från utrustning och vibrationer för att hålla den säker. Det betyder att vi slipper att gå fram och tillbaka till lasern för att slå på och stänga av den. Mottagaren på GRL 500 ger också laddningsnivåerna för både laser och mottagare direkt på skärmen. Jag kan inte säga hur många gånger vi har ställt in nivåer och batterierna dör på våra andra lasrar. Ärligt talat, dessa två funktioner tillsammans laserns noggrannhet är det som gör detta till ett fantastiskt verktyg.

Vad behöver förbättras

Det interna batteriet och allt i en laddning av både laser och mottagare är bra. Med det sagt är laddningsporten belägen i ett område som täcks av stativplattan. Det betyder att du inte kan ladda den och använda den samtidigt. Om du glömmer att ladda verktyget efter några dagar, kommer du inte att kunna arbeta förrän du laddat upp det igen.

För en proffs kan det vara en stor nackdel. Våra andra lasrar kan åtminstone ta alkaliska batterier när den interna är död. Tack och lov har jag inte glömt att ladda det ännu men jag vill fortfarande se platsen för porten ändras så att enheten kan laddas även när den används.

Bosch GRL 500 har den precision som krävs även för stora arbetsplatser utan det stora priset. Den fungerar bra och snabbt så att du kan kontrollera klass och nivå och fortsätta bygga.

Laserklass2
Arbetsintervall Med mottagare: 500 m (diameter)Utan mottagare:  20 m (diameter)
NivelleringsnoggrannhetHorisontalt: ± 0,05 mm/m Vertikalt: ± 0,1 mm/m 
SkyddsklassIP 56
Rotationshastighet600 v/min
Strömmatning4 st. 7,4 V LI-batterier
Vikt2,3 kg
Mått (LxBxH)234 x 217 x 194 mm

3. Topcon RL-H5A – Mest prisvärd

bäst i test rotationslaser
bäst i test rotationslaser

Topcon RL-H5A är en robust laser med lutningsfunktion. Den är utrustad med högsta möjliga noggrannhet och lång räckvidd upp till 800 meter. Byggd i tålig konstruktion med extra förstärkt glas.

RL-H5A är ytterligare en produkt som uppfyller de ökade kraven på arbetsplatsen gällande driftsäkerhet, räckvidd, noggrannhet, flexibilitet och kostnadseffektivitet. Den har en noggrannhet på ±2,4 mm på 50 m och klarar att självnivellera sig upp till ±5 grader. Vill du, så har du möjlighet att lägga manuellt fall.
I kombination med lasermottagaren Topcon LS-80L (extra tillbehör), så ökar arbetsområdet till 800 meter i diameter, detta är mer än 80% ökning jämfört med tidigare modeller.
Topcon RL-H5A har ett stort gängfäste, vilket gör rotationslasern kompatibel med en 5/8″-stativgänga.

Topcon är ett japanskt konglomerat och en av de största tillverkarna av optisk mätutrustning. Det är en annan anledning till att en av dess bästsäljare tar plats nr 3 i vår lista över de bästa roterande lasernivåerna.

Den väderbeständiga, robusta designen säkerställer funktionen oavsett var du än placerar den och oavsett klimat. Topcon RL-H5A är speciellt avsedd för utomhusbyggnadstillämpningar och har en extraordinär 100 timmars batteritid, vilket ytterligare gör det till ett av de bästa verktygen på marknaden. Enligt våra experter är den till och med kvalificerad för mätningar på natten förutsatt att du utnyttjar kompletterande mottagare / reflektorer på lämpligt sätt.

Arbetsområde (diameter)800m
Noggrannhet± 2,4 mm per 50 m
Självnivelleringsområde±5°
Varvtal600 rpm
VäderskyddadIP66
Arbetstemperatur-20°C till +50°C
Laserklass2
Mått172 x 211 x 205 mm
Vikt2,5kg

Välja rätt rotationslaser

Inte alla rotationslaser skapas lika. När du väljer en laser finns det många faktorer att tänka på innan du köper. Behöver du ett projicerat horisontellt, vertikalt eller graderingsmönster? Är ditt projekt inomhus eller utomhus?

För att säkerställa att du införskaffar rätt enhet, bör du förstå arten av ditt projekt, eftersom även högklassiga lasernivåer är utformade för att utföra vissa funktioner och inte andra.

När du shoppar kan du jämföra följande fysiska attribut för olika verktyg med projektets behov och fatta ditt beslut i enlighet därmed.

Typer av lasernivåer

Lasernivåer klassificeras i tre kategorier, som var och en fungerar annorlunda och har en annan tillämpning.

Punktlaser: Den mest grundläggande typen som även kallas en för punktlasernivå, och används vanligtvis för mer enkla och sällsynta konstruktionsuppgifter i och runt huset.

Den här lasernivån kastar en ljusprick på en yta, som kan flyttas genom att flytta verktygets huvud.

Linjelaser: Om ditt projekt kräver justeringar på både horisontella och vertikala plan, bör du köpa en linjelasernivå, som är fixerad på en yta eller ett stativ för att projicera vertikala och horisontella tvärlinjer.

Detta lasernivåverktyg är inte mobilt och måste flyttas manuellt från en punkt till nästa för att ändra de projicerade linjerna.

Tekniska framsteg har gjort linjelasernivåer enklare och billigare, men de är fortfarande dyrare än punktslasernivån och tenderar att vara mer hållbara.

Rotationslaser: Slutligen rekommenderas rotationslasernivån för stora, komplexa projekt som kräver mycket exakta mätningar på specifika avstånd. Satt på ett kompatibelt stativ fungerar den roterande lasernivån med en rotationsmotor som roterar ljuslinjer runt hela området.

Räckvidden för laserstrålen

Var uppmärksam på räckvidden för lasernivån, som beror på utrymmet du tänker jämna ut. En balk som projiceras utanför sitt intervall förlorar noggrannhet och kommer att vara värdelös för utjämningsändamål.

Laserns ljusstyrka och färg
Utomhus- eller starkt ljus inomhusprojekt kräver större styrka och synlighet för laserstrålarna som används för nivellering.

I det här fallet bör du överväga att hitta en lasernivå med en grön stråle i motsats till en med en röd stråle, vilket är vanligare och i allmänhet billigare än de grönstrålade nivåerna.

För de allra flesta uppgifter räcker det dock med en röd stråle. Var försiktig med starkt rabatterade lasernivåer, eftersom laserstrålen kan vara för svag för att täcka även i låg belysning och särskilt eftersom verktyget troligen kommer att vara mindre hållbart.

Andra faktorer

Den frekventa lasernivåanvändaren bör alltid leta efter nivåer med en beprövad hållbarhetsstandard eftersom ett smalt verktyg kan glida av sitt fäste och bryta omedelbart.

En lång batterilivslängd kommer att spara dig mycket frustration i ditt arbete. Se till att även kontrollera monteringsförmågan på den lasernivå du köper och planera i enlighet med detta. vissa nivåer är magnetiskt monterade och kan endast fixeras på järnytor, medan andra har flera alternativ.

När du har identifierat vilka applikationer du behöver i ditt verktyg kan du nu jämföra lasernivåer med liknande funktioner för deras noggrannhet och priser.

Att tänka på inför ditt köp

Att köpa en rotationslaser kan underlättas genom att följa fem steg: identifiera dina behov, bestämma din budget, välja ett märke, jämföra marknaden och slutligen; köpa!

1.Identifiera dina behov.

Det kanske låter uppenbart men att identifiera varför du behöver en rotationslaser är kanske den viktigaste aspekten i din beslutsprocess. Behöver du den inför svårare tuffare arbeten eller till mindre små, enkla jobb på arbetsplatsen eller hemma?

2.Bestäm din budget.

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de märken du tittar på, samt hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktiga och vilka som inte är de.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte alltid fallet. Det är inte bara maskinens kvalitet som är viktig. Det handlar också om kundservice om du har några frågor eller om du inte är helt nöjd med ditt köp. Leica, Topcon och Bosch är ett par exempel på stora varumärken.

4.Jämför marknaden.

Genom att kolla in våra detaljerade recensioner och utforska våra omfattande tips, blir förhoppningsvis processen snabbare och enklare. Men det finns bara så många fantastiska modeller där ute. Vi rekommenderar starkt de i vår guide, men vi uppmanar dig också att titta på de många recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jämföra priser och få bästa möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har äntligen beslutat dig – det är fantastiskt! När du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med. Det är också viktigt att kontrollera om produkten säljs med tillbehör eftersom det kan vara ett extra incitament att köpa en modell över en annan. Men tillbehör som static kan också köpas mycket enkelt online så det är inte nödvändigt. Slutligen, se till att du läser alla anvisningarna så att det finns särskilda säkerhetsproblem att tänka på med sådan utrustning.

Bäst i test rotationslaser

Bäst i test rotationslaser. Ju dyrare ett verktyg, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med våra recensioner och vår djupgående köpguide.

Rotationslasrarna har kommit långt och det finns så många fantastiska märken och modeller att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv vad du kommer att använda det till, vilka funktioner som är viktigast för dig och vilken typ av pris du är villig att betala. Genom att göra detta kan du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bäst i test rotationslaser. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.8 / 5. Röster: 4

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *