Test av isoleringsmaterial – En guide till isolering

bäst i test isolering
4.1
(9)

Isolering är en oerhört viktig del av i stort sett alla byggnader. Såväl när det kommer till personlig komfort som fastighetshälsa. Isoleringen håller borta fukt, säkerställer jämn värme och minskar på så sätt även kostnaderna för uppvärmning. Det ger även ljudisolering och säkerställer att elden inte sprider sig lika snabbt vid en eventuell brand. En nödvändighet helt enkelt.

Att välja rätt isolering är viktigt av ett flertal anledningar. Och det lönar sig sällan att skippa noggrannheten. Särskilt då bra isolering är viktigt av så många olika anledningar. Med rätt val kan du såväl bespara dig själv framtida kostnader, som få ett drastiskt mycket bättre inomhusklimat. För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi tittat på den bästa isoleringen. Låt oss göra ett bättre val tillsammans.

Bästa isoleringsmaterialen 2020

bäst i test isolering

CellPlast EPS

bäst i test isolering

Vägg/bjälkslagsskiva

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. ThermiSol Cellplast EPS – Bäst i test

bäst i test isolering
bäst i test isolering

Cellplast är ett unikt isoleringsmaterial som har ett flertal funktionella egenskaper. Det både värmer och skyddar, och är väldigt kostnadseffektivt även på lång sikt. Få andra material säkerställer samma höga effektivitet, decennium efter decennium.

Pålitliga ThermiSol har lanserat ett flertal olika isoleringar, och har kommit att på många sätt representera det bästa inom isoleringsbranschen. Deras Cellplast EPS är en mångfacetterad isoleringslösning, och kan isolera såväl grund som väggar och tak. Om du bara kan välja en isolering så är det här rätt val.

Som helhetsisolering täcker Cellplast EPS samtliga behov. Utöver att ge riktigt bra isolering så är det även unikt skonsamt för såväl människor som djur och natur. Detta beror på att materialet helt enkelt saknar många av de skadliga egenskaper som är vanligt förekommande när det gäller just isolering.

Trots att materialet är väldigt enkelt att arbeta med så ger det fullgod isolering. Det driver bort fukt, bibehåller värme och ger ett avsevärt mycket mer behagligt inomhusklimat. Oavsett om man har träväggar, betong eller något annat material så får man samma höga isoleringseffekt. Det är även långsiktigt prisvärt då det bibehåller sin isoleringsförmåga under oerhört lång tid.

Fördelar:

 • Unikt effektivt
 • Skonsamt mot både hälsa och miljö
 • Bra värme och ljudisolering

Nackdelar:

 • Dyrare än övriga alternativ

2. Kingspan TP10 – Prisvärt

bäst i test isolering
bäst i test isolering

Isoleringsskivor är ett smidigt alternativ om man vill ha en färdig lösning som garanterar fullgott resultat. Kingspan har lanserat ett flertal produkter som är både miljövänliga och lätta att arbeta med. Deras skivor TP10 är både miljömärkta och godkända för lågenergihus.

Att använda sig av isoleringsskivor har blivit populärt då det är ett enklare alternativ till traditionell isolering. Samtidigt är dessa skivor väldigt lätthanterliga och minimerar de negativa effekter som ibland uppstår i samband med hantering av isoleringsmaterial. Kingspans TP10 är en av de få klimatgodkända isoleringslösningarna som finns tillgängliga.

De är ett perfekt val för noll- och lågenergihus, och är väldigt populära när det kommer till nybyggnation. Som standardval för många företag som sysslar med färdigbyggda hus har TP10 gång på gång bevisat sig kunna leva upp till de högsta förväntningarna. Om du vill ha isolering som helt enkelt gör vad den ska så rekommenderar vi TP10.

Oavsett om du vill ha ett enkelt alternativ till renoveringen, eller vill isolera källaren så kommer Kingspan TP10 att vara rätt val för projektet. Genom att kombinera smidighet med professionell kvalitet så behöver man aldrig oroa sig för att man inte ska få högsta möjliga isoleringseffekt.

Fördelar:

 • Effektiv värme och ljudisolering
 • Miljövänligt
 • Prisvärt

Nackdelar:

 • Svåra att formanpassa

3. Paroc Vägg/Bjälklagsskiva trä – Bra budgetval

bäst i test isolering
bäst i test isolering

Stenull är ett beprövat material som ger mycket värde för pengarna. Det ger hög nivå av isolering samtidigt som det är ett lätthanterligt, säkert och pålitligt material. Allt fler personer väljer det för att det representerar ett pålitligt och traditionellt val.

PAROC eXtra är ett oerhört prisvärt isoleringsalternativ. Det ger väldigt hög nivå av värmeisolering och säkerställer samtidigt unikt högt brandskydd. Anledningen är i stor utsträckning att stenull helt enkelt är obrännbart. Trots detta är det väldigt lätthanterligt och kan monteras utan några egentliga förkunskaper. Även om det är ett budgetval så är det samtidigt ett av de mest tryggaste isoleringslösningarna som du kan välja.

Om du vill ha pålitlig isolering som samtidigt säkerställer högsta möjliga brandsäkerhet, och även ger bra ljudisolering så kan du inte gå fel med PAROC eXtra stenull. Materialet är väldigt smidigt på så sätt att de både ger bra värmefördelning och ger värme under kalla perioder.

För dig som vill ha traditionell isolering som samtidigt är säker och pålitlig är det här valet för dig. Stenull har den stora fördelen att vara lika effektivt som klassisk isolering, utan att ha de negativa inslag som ofta kommit att förknippas med äldre sorts isoleringslösningar.

Fördelar:

 • Otroligt bra brandskydd
 • Väldigt billigt

Nackdelar:

 • Ej lika lättanvänt som andra alternativ
 • Använd handskar under hanteringen

Vilken typ av isolering är bäst?

Isolering är helt klart ett måste om man vill ha en väl fungerande byggnad. Det säkerställer att värme fördelas och bevaras, samtidigt som kyla stängs ute. Något som inte alltid uppmärksammas är att isolering även har många särskilda funktioner så som brandskydd och fuktmotstånd.

När du väljer isolering är det väldigt viktigt att du ser till att välja ett material som är lämpligt för just dina ändamål. Är du osäker på vad som är bäst för dig rekommenderar vi det alternativ som vi anser vara bäst i test. Man har stora möjligheter att välja isolering som är smidig att använda samtidigt som den ger hög isoleringseffekt. Modern isolering har även i stor utsträckning tagit bort många av de negativa saker som kommit att bli förknippad med isolering. Därför kan man få både hälso- och miljövänlig isolering som har riktigt hög effektivitet.

Sprayskumisolering

Sprayskum och glasfiber är två av de vanligaste typerna av material som används för hemisolering. Glasfiberisolering består av plastfilament blandade med glas och spinnas i fibrer. Sprayskum innehåller å andra sidan polyolharts och isocyanat för att skapa en effektiv isolator som expanderar när de två kemikalierna blandas. För att avgöra vilket alternativ som är bäst för din fastighet måste du ta hänsyn till de olika faktorerna i din unika situation och dina behov. För att välja mellan dessa två populära isoleringsalternativ för ditt hem, överväg denna sida vid sida jämförelse av sprayskum jämfört med glasfiberisolering.

Sprayskumisolering är betydligt dyrare än glasfiberisolering. I vissa fall kan priset på sprayskumisolering överstiga tre gånger priset på glasfiber. Som sådant är glasfiber ofta det val av isoleringsmaterial för dem som letar efter en billig isoleringslösning.

Sprayskum och glasfiber är långvariga former av isolering. Sprayskum kan hålla i över 80 år eftersom det inte går sönder. Livslängden för glasfiberisolering är lika imponerande med potentialen att hålla i upp till 100 år. Men om glasfiber utsätts för en betydande mängd fukt eller mänsklig störning bryter det kommer det att minska dess livslängd avsevärt.


Lycka till!

Tack för att du tittade på isolering med oss. Med lite tur hittar du rätt val för dig, och kan fokusera på att göra väsentliga och långvarigt positiva förändringar i din byggnad. Alla de isoleringar som vi har diskuterat håller hög nivå och ger god effekt även under lång tid. Vill du läsa mer kan du gå till våran startsida här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.1 / 5. Röster: 9

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *