Test av grovdammsugare. Bäst i test 2020 + Köpguide

bäst i test grovdammsugare
4.2
(5)

Att bestämma att du vill ha en grovdammsugare är en sak, att välja vilken grovdammsugare som är rätt för dig är helt en annan! Vilken grovdammsugare är bäst i test?

Vi tagit fram en detaljerad lista med de mest populära grovdammsugarna för att göra din beslutsprocess lite enklare. Dessutom hittar du en omfattande köpguide som ger dig alla tips och tricks du behöver inför ditt köp. När du har läst klart kommer du att vara en expert på grovdammsugare och ha en mycket bättre uppfattning om vad du behöver!

De 3 bästa grovdammsugarna 2020:

bästa grovdammsugaren 2020

Nilfisk Multi II 30 T

bäst i test grovdammsugare

Kärcher WD 6 Premium

test av grovdammsugare

Husqvarna WDC 325L

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. Nilfisk Multi II 30 T – Bäst i test

bäst i test grovdammsugare
bäst i test grovdammsugare

Nilfisk Multi ll 30 T Inox VSC är en våt- och torrdammsugare på 1400W med 30 liters behållare och luftflöde på 2500 liter/min

Det viktigaste med en grovdammsugare är väl ändå hur bra den är på sitt jobb. D.v.s. hur mycket sugkraft den har. Jag tror att alla har erfarenheter av och kan relatera till mindre bra dammsugare med dålig sugförmåga och bara hur irreterande det kan vara!

Men det lovar jag dig, det är ingenting som du kommer att uppleva med den här modellen. Vid första användning är det snarare så att man blir imponerad av sugkraften som nästintill liknar en industridammsugare. För det billiga priset kring 2 000:- (Billigare på vissa ställen) är det en otrolig effekt. Och av den anledningen har vi valt att placera den som nummer 1 på våran lista. Det tillsammans med en rad småfinesser som gör Nilfisk till ett fantastisk grovdammsugare. Lämplig för vatten, smuts, damm, till verkstaden, bilen eller garaget. Det kan däremot vara problem att få upp till exempel bitar av betong eller annat tungt material som väger en del. Då behöver du en starkare modell!

Fördelar:

 • Kraftfullt & reglerbart sug
 • Bra filterrengöring
 • Rymlig hink
 • Stabil och lättrullad

Nackdelar:

 • Ingen låsbar adapter till elverktyg

2. Kärcher WD 6 P Premium – Toppbetyg

bäst i test grovdammsugare
bäst i test grovdammsugare

Kärcher WD 6 P Premium är en utmärkt grovdammsugare för vått och torrt som är utrustad med innovativ teknik och kommer komplett med alla tillbehör.

Kärcher WD 6 Premium är en mycket kraftfull och energieffektiv grovdammsugare på 1300W. Dammsugaren har även utrustats med en slagtålig 30-liters rostfri behållare, samt semiautomatisk filter-rengöring och prestandareglering.

Elkabeln är 6 meter lång och dammsugarslangen är 2,2 meter, vilket ger dig lång räckvidd så du kommer åt i alla hörn. Du får även med en mängd olika tillbehör och munstycken, så att din grovdammsugare alltid är förberedd. Ska även nämna att WD 6 Premium P har blivit utrustad med blåsfunktion samt fack för diverse verktyg.

Filtret kan enkelt bytas utan att du behöver vara i kontakt med smutsen. Du kan växla mellan dammsugning av torr och våt smuts utan att byta filter. Med den unika filterrengöringstekniken avlägsnas smutsen från filtret genom ett enkelt knapptryck. Knapptrycket ger starka pulser av luft så att sugförmågan blir återställd.

Eluttag med automatisk på/av-knapp gör det möjligt att ansluta ett elverktyg (max 2100 W). När det anslutna elhandverktyget startas, startar även dammsugaren och dammet sugs upp direkt.

Levereras och är utrustad med: antistatiskt handtag, sladdupphängning, blåsfunktion, 3-i-1 justerbart handtag samt underdel med tillbehörshållare.

Fördelar:

 • Rejäl sugförmåga
 • Kommer komplett med alla tillbehör
 • Enkel filterrengöring
 • Kompatibel med elverktyg

Nackdelar:

 • Något stort munstycke
 • Hård / oflexibel slang

3. Husqvarna WDC 325L – Toppbetyg

välja grovdammsugare
Grovdammsugare bäst i test

Husqvarna WDC 220 är en kompakt och användarvänlig dammsugare med tvättbart PET-filter, ett smart lyfthandtag på behållaren och en robust design.

Byggd för att erbjuda den prestanda och hållbarhet du behöver för att ta itu med de flesta typer av smuts, damm, spill och skräp. Stark och pålitlig turbin, intuitiva kontroller, smart förvaring och enkel bortskaffning gör maskinen väl förberedd för tuff daglig rengöring.

Innehåller en kompakt grovdammsugare till alla som vill kunna suga både vått och torrt – i hemmet, verkstaden eller till hobbyn.

Behållaren rymmer 25 liter. Sett till behållarens storlek och till konkurrenterna är det godkänt. En kul detalj är att den har ett bärhandtag i form av en stålbygel på insidan, som gör att du kan bära den som en vanlig hink. Filtret har utvecklats för en extra lång livslängd, vilket innebär lägre underhållskostnader för dig. Samma filter används för både våt och torr användning.

Rengöring av filtret sker enkelt med omvända luftpulser (Precis som ovanstående modell). Genom att använda det semi-automatiska städsystemet får du högre produktivitet och kortare driftstopp.

Husqvarna WDC325L passar dig som vill ha en relativt lättanvänd grovdammsugare med lång, rörlig slang och reglerbar styrka.

Fördelar:

 • Stark
 • Mycket bra slanglängd
 • reglerbar styrka
 • bärhandtag på insidan

Nackdelar:

 • Saknar låsning för slangen

4. Bosch GAS 35 M AFC – Proffsig känsla

Grovdammsugare bäst i test
Grovdammsugare bäst i test

Bosch GAS 35 M AFC Professional är en otroligt pålitlig och kraftfull 35 liters våt- och torrdammsugare med automatisk filterrengöring var 15:e sekund.

Vi pratade om att suga upp bitar av betong tidigare.. Det är inte längre något problem. Dammsugaren är M-klassificerad, det betyder att den tar bort 99,9% av allt damm, inklusive allt annat. Användningsområden inkluderar fint trädamm, koldamm, målardamm, keramiskt damm, plastdamm, betongdamm, metallspån samt sågspån av trä.

Den här maskinen är fantastisk. Första gången du hör det självrensande filtersystemet kommer du antagligen undra vad som pågår: Jag har själv ägt den här maskinen i nästan ett år nu och den har visat sig vara mycket mångsidig. Jag har använt den för att slutföra rengöringen av uteplatsen efter att ha använt en högtryckstvätt (för att ta bort överskott av vatten) för att torka uteplatsen, för dammsugning med elverktyg och till och med för att suga vatten från en vattenläcka för ett par månader sen. Jag använder den regelbundet för att städa upp min verkstad och jag tyder inga tecken på att den skulle vara sämre nu än när jag köpte den.

Fördelar:

 • Kraftfull, rejäl sugförmåga
 • M-klassificerad
 • Självrengöring var 15e sekund
 • Kompatibel med elverktyg

Nackdelar:

 • Annorluna inkoppling av elverktyg – Krävde en adapter


5. Graphite Grovdammsugare, 1500W – Mest prisvärd

Grovdammsugare bäst i test
Grovdammsugare bäst i test

Extremt prisvärd grovdammsugare med 1500 W motor, utformad för snabb och effektiv borttagning av avfall som produceras vid arbete i verkstaden.

Dammsugare med stor 40 liters rostfri tank som kan användas vid våt och torr drift. Bra 18 kPa sug och 35 mm diameter på slangens munstycke gör det möjligt att använda dammsugaren för att ta bort olika typer av avfall.

Dammsugaren kan också användas som fläkt. Dessutom är enheten utrustad med flytande säkerhetsventil för våt drift och avtappningsplugg för smutsigt vatten. Stora bakre drivhjul och stöd för framhjulen gör det möjligt att flytta enheten säkert under svåra förhållanden. Koppling i dammsugaren gör det möjligt att ansluta ytterligare elverktyg med maxeffekt på 2000 W. Tre-läges brytare gör att man kan starta dammsugaren med det påkopplade verktyget eller köra den som en fristående enhet. Enheten är utrustad med metallrör med justerbar längd. Extra munstycken förvaras i verktygets basenhet.

Tillbehör: slang, munstycken, teleskopiskt rör, dammpåse, skummembran, filter, hängare för strömsladd och adapter. Behållare kapacitet 40 l, max. sugeffekt 18 kPa, effekt 2000W, diameter slangmunstycke 35 mm, skyddsnivå IPX4, INOX behållare, strömsladd 4 m, mått (LxH) 340 x 640 mm, vikt 11,2 kg, tillbehör: slang, golvmunstycke, fogmunstycke, 4 markhjul, teleskopisk stålrör, dammpåse av papper, skummembran, veckat filter, adapter, kardborreband, extra handtag. CE-certifikat.

Fördelar:

 • Extremt prisvärd
 • Kraftfull, rejäl sugförmåga
 • Kan även användas som fläkt vid behov
 • Kommer med alla tillbehör

Nackdelar:

 • Lite oportabel tack vare relativ hög vikt

Att tänka på inför ditt köp

Att köpa en grovdammsugare kan underlättas genom att följa fem steg: identifiera dina behov, bestämma din budget, välja ett märke, jämföra marknaden och slutligen; köpa!

1.Identifiera dina behov.

Det kanske låter uppenbart men att identifiera varför du behöver en grovdammsugare är kanske den viktigaste aspekten i din beslutsprocess. Behöver du den inför större, tyngre arbeten eller till mindre små, enkla jobb hemma.

2.Bestäm din budget.

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de märken du tittar på, samt hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktiga och vilka som inte är de.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte alltid fallet. Det är inte bara maskinens kvalitet som är viktig. Det handlar också om kundservice om du har några frågor eller om du inte är helt nöjd med ditt köp. DeWalt och Metabo och Bosch är ett par exempel på stora varumärken.

4.Jämför marknaden.

Genom att kolla in våra detaljerade recensioner och utforska våra omfattande tips, blir förhoppningsvis processen snabbare och enklare. Men det finns bara så många fantastiska grovdammsugare där ute. Vi rekommenderar starkt modellerna i vår guide, men vi uppmanar dig också att titta på de många recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jämföra priser och få bästa möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har äntligen beslutat dig – det är fantastiskt! När du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med. Det är också viktigt att kontrollera om dammsugaren säljs med tillbehör eftersom det kan vara ett extra incitament att köpa en modell över en annan. Men tillbehör kan köpas mycket enkelt online så det är inte nödvändigt. Slutligen, se till att du läser alla anvisningarna så att det finns särskilda säkerhetsproblem att tänka på med sådan utrustning.

Slutsats

Ju dyrare ett verktyg, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med våra recensioner och vår djupgående köpguide.

Grovdammsugare har kommit långt och det finns så många fantastiska märken och modeller att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv vad du kommer att använda det till, vilka funktioner som är viktigast för dig och vilken typ av pris du är villig att betala. Genom att göra detta kan du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.

Lycka till!

Som alltid, tack för att du läste 🙂 Hoppas att du lärde dig något om bäst i test grovdammsugare. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan, om vill du läsa mer, gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.2 / 5. Röster: 5

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *