Badrumsfläktar: Vilken är bästa valet?

bäst i test badrumsfläkt
4
(6)

Huruvida man har en badrumsfläkt kan vara skillnaden mellan fuktproblem och god ventilation. De är ett kostnadseffektivt sätt att säkerställa bra badrumsklimat, och är sällan allt för omständliga att installera. Men det finns många fläktar att välja mellan och det är inte lätt att avgöra vad som skiljer dem åt. Häng med på en djupdykning i badrumsfläktarnas värld.

Moderna badrumsfläktar är exceptionellt bra på att säkerställa låg fuktnivå samtidigt som de är resurseffektiva. I många fall har de inbyggt fuktsensor, timers och kan anpassas utifrån ens egna behov, önskemål och rumsyta. För att fläkten ska göra största möjliga nytta är det däremot en bra idé att ha lite kött på benet innan man gör sitt köp. Därför har vi tittat närmare på årets tre bästa badrumsfläktar. Även om samtliga alternativ är riktigt bra köp så är det en särskild badrumsfläkt som sticker ut ur mängden.

För att ditt köp ska bli så bra som möjligt så rekommenderar vi att du även funderar på såväl budget som behov. Det är sällan en bra idé att köpa en produkt som är dyrare eller mer avancerad än vad som egentligen är nödvändigt. Eftertanke är ofta det givna sättet att göra ett bättre köp.

Vi listar de 3 bästa badrumsfläktarna:

vilken badrumsfläkt ska man köpa

CALIMA PAX

bästa badrumsfläkten

S125 HT FRESH

badrumsfläkt test
badrumsfläkt bäst i test

VENTIT SELECTED HABO

Vi på byggvaror24 är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter. Vårat jobb är att undersöka vad som finns på marknaden, och handplockar själva de maskiner som vi testar. Dock erhåller vi provision per klick som går till säljarens hemsida, (utan kostnad för dig). Det är vad som tillåter oss att fortsätta.


1. CALIMA PAX – Bäst i test

badrumsfläkt bäst i test
badrumsfläkt bäst i test

När det kommer till badrumsfläktar så är det få varumärken som kännetecknar kvalitet i samma utsträckning som PAX. Därför är det inte så överraskande att en av deras fläktar har blivit vårt förstahandsval. Med CALIMA kan du välja mellan enkla förinställda program och programmera egna med hjälp av en smidig app. Unikt enkel och avancerad på en och samma gång.

PAX har ett väldigt stort antal fläktar på marknaden. Och i professionella sammanhang är de ofta ett förstahandsval. På senare tid har de lanserat ett flertal smarta badrumsfläktar som helt och hållet går att anpassa utifrån ens egna behov, önskemål och förutsättningar. Det gör att man kan minimera resursförbrukning och maximera effektiviteten genom att säkerställa så fläkten endast är aktiverad när den behövs som mest.

Vad som får CALIMA att sticka ut som ett förstahandsval är att den är både helautomatiskt och har ett unikt system med driftprofiler. Med hjälp av dessa profiler kan man själv välja hur, när och varför den ska aktiveras. Eftersom fläkten är utrustad med både ljus- och fuktsensor samt timer innebär det att man har fullständigt kontroll över driften.

Denna fläkt är förmodligen unik i sitt slag på grund av de enorma möjligheterna till att individualisera driften. Men värt att poängtera är att det absolut inte är ett måste. Man kan använda förinställningarna och låta den på eget bevåg aktiveras vid viss fuktnivå. Eller helt enkelt aktiveras med strömbrytare.

För dig som vill ha total kontroll utan att kompromissa med enkel- och smidighet så rekommenderar vi definitivt. CALIMA från Pax.

Fördelar:

 • Går att skapa egna driftprofiler med hjälp av en app.
 • Unikt effektiv.
 • Enkel installtion
 • Lång hållbarhet

Nackdelar:

 • Dyrare än övriga alternativ

2. 125 HT FRESH – Mest prisvärd

badrumsfläkt bäst i test
badrumsfläkt bäst i test

Här är en prisvärd fläkt som fungerar utan avancerade funktioner. Med eftergångstimer och justerbar fuktstyrning så kommer den att hålla ditt badrum fritt från fukt utan att använda mer ström och utan att vara mer påtaglig än vad som behövs.

Uppstickaren Fresh har inriktat sig på avancerade produkter som inte tummar på smidighet. På många sätt så representerar de en återgång till tiden då inte varje enskild sak behövde konfigureras innan den sattes i bruk. Deras badrumsfläkt Fresh S125 HT är en tystgående och enkel modell som samtidigt har de avancerade funktioner som krävs för att leva upp till moderna förväntningar.

Den inbyggda timern kan regleras med hjälp av en lättåtkomlig bygel som är placerad på fläktens kretskort. Det samma gäller fuktstyrningen som utifrån val gör att fläkten aktiveras vid 50-90% relativ luftfuktighet.

För dig som vill ha en kompetent fläkt vars fokus ligger på prestanda och enkel användning så rekommenderar vi definitivt denna modell. Även om den inte går att helt individualisera likt de senaste avancerade fläktarna så är den trots allt oerhört mångfacetterad.

Fördelar:

 • Låg ljudvolym
 • Enkel och smidig
 • Väldigt prisvärd

Nackdelar:

 • Ej lika konfigurerbar som andra modeller.

3. VENTIT SELECTED HABO – Bästa budgetval

badrumsfläkt bäst i test
badrumsfläkt bäst i test

Från Habo kommer en förvånansvärt billig badrumsfläkt som trots det låga priset har många av de funktioner som krävs för att konkurrera med avsevärt mycket dyrare modeller. Den är fläkten för dig som inte vill betala mer än du måste men samtidigt få en riktigt bra badrumsfläkt.

Habo har kommit att förknippas med budgetalternativ som trots låg prissättning helt enkelt gör vad de ska. I detta hänseende är Ventit Selected inget undantag. Det är en helautomatisk fläkt som tack vare inbyggd fuktsensor aktiveras när fuktnivån nått den förinställda gränsen. Fläkten är enkel att konfigurera och tillräckligt tystgående för permanentbruk.

Utöver fuktsensor så har fläkten även en justerbar timer. Detta gör att man kan aktivera både efterdrift och tidsbegränsad drift. Vill du slippa fukt i badrummet utan att lägga ut mer pengar än vad som är absolut nödvändigt så blir detta helt klart det främsta alternativet.

Fördelar:

 • Väldigt prisvärd.
 • Känt fabrikat
 • Lång hållbarhet

Nackdelar:

 • Något högre ljudnivå än övriga


Att tänka på inför ditt köp

Även om det är en del saker att ta ställning till när man bestämmer sig för att köpa badrumsfläkt, så är det i slutändan en belönande upplevelse. För när man tänker efter är det trots allt något som ofta kommer att användas dagligen, och som helt enkelt måste fungera. Utan att det behöver kosta skjortan så kan man helt klart hitta fläktar som är både säkra och tillförlitliga. I vårt test har vi fokuserat på fläktar som utan skenande pris lever upp till de högsta förväntningarna.

Att köpa en badrumsfläkt är inte lätt med så många modeller, funtioner och aspekter att ta i beaktning. Men för att processen ska bli enklare och underlättas kan du följa 5 steg:

1.Identifiera dina behov.

Det kanske låter uppenbart men att identifiera dina behov kan vara den viktigaste aspekten i din beslutsprocess. Hur mycket är du beredd att spendera? Vilka funktioner behöver du? Vilka funktioner behöver du inte osv..

2.Bestäm din budget.

Om du har en specifik budget i åtanke kan det göra beslutsprocessen lite enklare. Detta kan hjälpa dig att begränsa de märken du tittar på, samt hjälpa dig att avgöra vilka funktioner som är viktiga och vilka som inte är de.

3.Välj ett välrenommerat varumärke.

Som du kan förvänta dig, desto bättre varumärke, desto mer pengar kommer du att betala. Detta motsvarar vanligtvis bättre kvalitet, men det är inte alltid fallet. Det är inte bara produktens kvalitet som är viktig. Det handlar också om kundservice om du har några frågor eller om du inte är helt nöjd med ditt köp. Välj varumärken med god resume.

4.Jämför marknaden.

Genom att kolla in våra detaljerade recensioner och utforska våra tips, blir förhoppningsvis processen snabbare och enklare. Men det finns så många fantastiska produkter där ute. Vi rekommenderar starkt modellerna i vår guide, men vi uppmanar dig också att titta på de många recensionerna online innan du fattar ett beslut. Var noga med att kolla in olika onlinebutiker för att jämföra priser och få bästa möjliga erbjudande.

5.Dags att köpa!

Du har äntligen beslutat dig – det är fantastiskt! När du köper bör du kontrollera vilken typ av garanti produkten kommer med. Det är också viktigt att kontrollera om produkten säljs med tillbehör eftersom det kan vara extra incitament att köpa en modell över en annan. Slutligen, se till att du läser alla anvisningarna så att det finns särskilda säkerhetsproblem att tänka på med sådan utrustning.

Badrumsfläkt bäst i test

Ju dyrare köp, desto mer efterforskning krävs för att göra rätt köp. Förhoppningsvis har vi hjälpt dig spara lite av den tiden med vårt badrumsfläkt test.

Badrumsfläktar har kommit långt och blir bara bättre och bättre. Det finns så många fantastiska märken och produkter att välja mellan. Kom ihåg att fråga dig själv hur mycket du är beredd att spendera, vilka funktioner som är viktiga för dig och vilket pris du är villig att betala. Genom att göra detta kommer du hitta en högkvalitativ produkt som passar dina specifika behov.


Lycka till!

Vi är glada över att ha dig som läsare hoppas du lärde dig lite mer om bästa badrumsfläkten. Och vi hoppas att du har haft nytta av vår gemensamma resa mot att ta reda på vilka badrumsfläktar bäst i test. Om du hade nytta av genomgången så hoppas vi att du tar del av våra övriga tester. Vill du läsa mer kan du gå till vår startsida här.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4 / 5. Röster: 6

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *