Är det farligt att andas in målarfärg?

3.3
(3)

Att måla om är ett av de vanligaste projekten vi tar oss an i hemmet. Kanske älskar du inte färgen på köket. Eller kanske förbereder du ett barnrum. Oavsett tillfälle är målning något som många av oss gör som ett renoveringsprojekt hemma på egen hand.

Men hur säkert är färg ? Och vad kan hända om du andas in målarfärg?

Vad är målarfärg?

På den mest grundläggande nivån är färg olika typer av pigment som sedan löses upp med hjälp av lösningsmedel. Det kan sedan appliceras på väggar eller andra ytor. Förutom dessa två ingredienser finns det ett fåtal andra ingredienser eller tillsatser.

Det finns tre olika typer av inomhusfärg:

  • Vattenbaserade färger innehåller vatten som den primära vätskan.
  • Oljebaserade färger innehåller mineralolja som den primära vätskan.
  • Lösningsmedelsbaserade färger kan använda valfritt antal instabila organiska kemikalier (IOC) som vätska.

Instabila organiska föreningar (IOF)

De flesta färger har en viss nivå av IOF. Vissa har mer, vissa har mindre. IOF släpps ut i luften som gaser från fasta ämnen eller vätskor som innehåller organiska kemikalier. Det handlar om mjukgörare, alkohol, formalin, antimögelmedel för att bara nämna några.

Några exempel på IOF:

  • Xylen
  • Aceton
  • Formaldehyd
  • Bensen

Exponering för IOF kan ibland leda till hälsoeffekter på kort eller lång sikt. Därör bör du sträva efter att begränsa din användning av produkter som genererar IOF och vidta säkerhetsåtgärder när du använder dem.

När jag läste ett produktblad från en stor färgtill-verkare om en vanlig, matt väggfärg står till exempel att den är rekommenderad av Astma-och Allergiförbundet, men den rekommendationen gäller inte under applicering av färgen, utan först fyra veckor efter avslutad målning, säger Anette Wiström

Är vattenbaserad färg farligt?

Vattenbaserad färg används oftast eftersom den torkar snabbt och kan rengöras med tvål och vatten. Flytande latexfärg kan vara svagt irriterande för hud och mun. Vid förtäring kan det orsaka magbesvär eller till och med kräkningar. Att svälja latexfärg förgiftar dock inte kroppen. Torra bitar av latexfärg är inte giftiga att svälja – men de kan vara en risk för kvävning.

Är oljebaserad färg farligt?

Oljebaserade färger kan också irritera huden. De kan orsaka magbesvär vid förtäring. Det finns dock ett större problem: om någon sväljer oljebaserad färg och kväver på den, kan färg komma in i lungorna. Mineralolja i lungorna kan orsaka andningsbesvär och lunginflammation. Detta är dock inte ett vanligt problem med färg; färgen är tjock och barn sväljer sällan mycket.

Även om ångor från latex- och oljefärger kan irritera ögonen, näsan och halsen, förgiftar de inte kroppen när de används enligt anvisningarna. Varje irritation bör försvinna när du kommer i frisk luft. Om frisk luft inte hjälper, ta en varm dusch och tvätta håret.

Är lösningsmedelsbaserade färger farligt?

Lösningsmedelsbaserade färger kan vara mer irriterande än latex- eller oljebaserade färger på huden eller vid förtäring. Men det största problemet är att andas in ångorna i lungorna. Att andas in lösningsmedel för länge kan orsaka huvudvärk, yrsel och illamående. Detta kan hända i ett dåligt ventilerat utrymme eller när stora ytor målas eller färgas. Dessa färger kan till och med vara dödliga om de inhaleras med avsikt eller ”tappas” för att bli höga.

Gravida kvinnor har ibland oro för att andas in färgångor. Det finns inga bevis för att exponering för färg orsakar problem. Ändå rekommenderar läkare försiktighet. Om möjligt bör gravida kvinnor inte andas in färgångor. Om gravida kvinnor målar, bör de vara säkra på att området har mycket ventilation: öppna dörrar och fönster och ofta ta pauser.


Tack för att du läste. Hoppas att du lärde dig något om hälsoeffekterna av målarfärg. Om du vill läsa mer och bli ännu vassare i hemmet rekommenderar vi att du läser:

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 3.3 / 5. Röster: 3

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

3 reaktioner på ”Är det farligt att andas in målarfärg?”

  1. Conny Elgström

    Jag håller på att sanera färg från 50 talet.Tror det är epoxy oxå. Har fått ont i lungor o lös i magen.Har även tappat orken o blir anfådd snabbare än tidigare. Har ingen erfarenhet av färger o lösningsmedel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *