Välj rätt tapet för sovrummet

välj rätt tapet för sovrummet
4.5
(2)

Det här inlägget är i sammarbete med tapetkompaniet.

Att välja rätt väggbeklädnad – och veta hur mycket man ska köpa – kan vara svårt. Använd dessa tips för att handla med framgång.

Den väggbeklädnad du väljer kan få ett rum att se större, varmare och ljusare ut (eller vice versa), och till och med dölja ofullkomliga element. Rätt tapet kan sätta stämningen i ett rum. För att få ett utrymme att se större ut och taket högre, välj mönster med coola färgbakgrunder, som grönt, blått eller violett. Mjuka svala färger tyder på lugn, medan intensiva svala färger är fräscha och dramatiska. Varma färger – röda, gula och apelsiner – lever upp till deras namn och får faktiskt människor att känna sig varmare. Dessa är ett populärt val i kallare klimat och fungerar även bra i rum som vetter mot norr. Ju mer intensiv färgen är, desto mer spänning kommer den att ge ett rum.

Lek med ljus

I ett rum som vetter mot norr, i en mörk hall eller utan fönster, leta efter väggbeklädnader som reflekterar ljuset runt rummet, till exempel mönster med ljusa färger och de med metalliskt eller skimrande bläck. Tänk också på mönster med släta ytor, som reflekterar maximalt ljus. Mörka färger absorberar ljus, vilket gör att väggarna ser närmare ut och rummet mindre. Texturerade ytor tenderar också att få en vägg att se mörkare ut.

Dölj brister

Med texturmönster, med verklig eller upplevd struktur kan du dölja eller kamouflera väggdefekter. Mönster med faktiska taktila ytor inkluderar gräs och snöre, säckväv, folie, expanderad vinyl och till och med tyg. Andra tapeter simulerar utseendet på marmor, trä, läder, tyg, till och med djurskinn. Ett mönster med lagerdesign skapar också en uppfattning om struktur.

Tänk på hur rummet används, och hur ofta, när du väljer tapetmönster.

För en formell look, välj storskaliga mönster med dramatiska färger. För en rolig, ljus stil, välj små motiv som är öppna och med jämna mellanrum, till exempel prickar. Glöm inte den dekorativa effekten av gränser. Finns i alla möjliga motiv och stilar — från sportscener till pastorala vyer till bilder av vilda djur — gränser fastställer snabbt temat för ett rum. Framhäv de positiva ränderna och andra vertikala mönster, som betonar höjd, antyder värdighet, vitalitet och formalitet. Vertikala mönster, inklusive blommor där motivets form antyder ett V eller ett U, kommer att få ett tak att se högre ut. Horisontella mönster framhäver bredd, antyder tystnad och vila och får smala rum att se bredare ut. Småskaliga mönster skapar en känsla av rymd, medan storskalig design gör rummen mer intima. För att få ett tomt rum att se mer möblerat ut, välj storskaliga mönster med ljusa färger och mörk bakgrund. För att ge platta väggar utseendet av djup, prova ett stort, öppet dimensionellt mönster, till exempel en spaljédesign.

Mixa och matcha klokt

Ett rum utan mönster kan tråka ut, medan ett rum med för många mönster kan orsaka rastlöshet. När du blandar ränder, blommor eller plädar i ett rum eller mellan angränsande områden, välj mönster som upprepar samma färg eller värden för den färgen. Vi rekommenderar varmt färg och tapeter från Tapetkompaniet.

Lycka till..

Som alltid, tack för att du läste. Hoppas att du fick lite inspiration. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *