Vad kostar det att lägga plattor?

vad kostar det att lägga plattor
4.5
(2)

En unik plattläggning behöver inte kosta skjortan. En typisk plattläggning kostar mellan 10 till 100 000kr , eller i genomsnitt 30 000kr, och kan öka ditt fastighetsvärde.

  • Typiskt intervall: 15 000 till 50 000:-
  • Nationellt medelvärde: 30 000:-

Vad kostar det att lägga plattor?

Lagstrom är utför markarbeten i Stockholm

Vad kostar det att lägga plattor?

En uteplats är ett enkelt sätt att klä upp en bakgård och förbättra utrymmet. Betong är ett klassiskt val, men för en unik, iögonfallande uteplats, överväg plattor. Tegel, sten och skiffer är bara några av alternativen för en uteplats. Kostnaden husägare kan förvänta sig att betala är i genomsnitt 30 000:-, för att lägga cirka 50 kvadratmeter stor uteplats. Specialiserade konstruktioner eller komplexa jobb kan komma närmare 70 000. Det slutliga priset för en plattläggning beror i första hand på materialval, uteplatsens storlek och arbetskraft.

Här är alla faktorer du behöver känna till

Vad kommer att avgöra det slutgiltiga priset?

Plattläggningar finns i flera alternativ för att passa husägares preferenser, från rött tegel till sandsten till kakel. För att köpa och installera de flesta plattor, räkna med att betala i genomsnitt 400-700kr per kvm ink arbetskostnad. Om du väljer en exklusiv sten kan kostnaden lätt stiga till 800kr per kvm. Att förbereda marken för att hålla länge och lägga plattor är en tidskrävande process. Gradering och utjämning kan kräva extra utrustning. Arbetskraften är vanligtvis hälften av den totala kostnaden, men det är väl värt att låta en expert lägga plattorna noggrant för att förhindra ojämna ytor.

Storlek och design

Större trädgårdsplattor (säljs oftast i storlekar runt 350*350 millimeter) kostar ungefär 100-250 kr kvadratmetern  vilket gör dem till ett populärt val. Köp allt på en gång och jaga en rabatt för bästa pris. Udda former, sällsynta färger eller stora storlekar kan alla öka priset.

Stentyp

Stenar från ett lokalt stenbrott kommer att hålla priserna låga eftersom de inte kommer att fraktas långt. Populära stenalternativ inkluderar kullersten, granit, travertin och marmor, testa att göra en sökning.

Arbetskraft

Arbetskraften står för en betydande del av kostnaden för att lägga plattor, och beloppet varierar beroende på plats, erfarenhet och komplexitet. Det genomsnittliga prisintervallet ligger runt 400-600 kr/timmen för en markentreprenör. Utslaget per kvadratmeter brukar man kunna landa runt 200-300 kr/kvm i ren arbetskostnad.. Att förbereda marken kan i vissa fall ta nästan lika lång tid som att lägga ut stenarna. En 300 kvadratmeter stor uteplats skulle sannolikt ta 35 till 40 timmar för ett proffs att slutföra, men 40 till 50 timmar att slutföra på egen hand.


Tack för att ni läste!

Som alltid, tack för att ni läste, hoppas ni fick svar på frågan: vad kostar det att lägga plattor 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *