Vad kostar det att byta hängrännor?

vad kostar det att byta hängrännor
4.5
(2)

Hängrännor är en stor del av att hålla grunden intakt och fasaden i gott skick. När hängrännor finns på plats och fungerar bra, rinner vatten likt ett dräneringssystem bort från ditt hem, där det inte kommer att göra någon skada.

Hur ofta du behöver byta ut dina takrännor beror på vädret där du bor. Men regelbundet underhåll kan göra att de håller längre. Rännor av galvaniserat stål eller aluminium håller vanligtvis 20 år, medan kopparrännor kan hålla så länge som 50 år. Om du kontrollerar dina hängrännor och rengör dem två gånger om året bör du kunna upptäcka eventuella problem innan de blir värre.

När du byter tak är det en bra idé att byta ut dina hängrännor och stuprör samtidigt. Detta kommer att spara pengar på längre sikt.

Vad kostar det att byta hängrännor?

Kostnaden för en ränninstallation ligger på mellan 9 500 kr till 50 000 kr i genomsnitt.

Vad kostar det att byta hängrännor?

Vad kostar det att byta hängrännor?

Tänk på att ett byte av ränna är mycket mer överkomligt än kostnaden för att byta ut ditt tak, eller att åtgärda andra problem som orsakas av omfattande vattenskador i ditt hem. Om de är skadade är det viktigt att byta ut dina hängrännor innan du får mer skada och spenderar mer pengar.

Det finns flera faktorer som avgör priset, inklusive:

 • Vilket utförande rännorna kommer i
 • Rännmaterial
 • Storleken av ditt hem
 • Antal våningar på ditt hem
 • Eventuella tillbehör för ränna du behöver
 • Arbets- och installationspriser i ditt område

Observera att ett byte av ränna i allmänhet är dyrare än en första installation av ränna. Detta beror på att entreprenörer kan ta ut extra avgifter för att ta bort dina befintliga rännor och kassera dem. Dessutom, om det finns skador på ditt tak, kommer det att öka priset ytterligare för att åtgärda.

10 tecken på att det är dags att byta

Det finns några tecken på att du behöver byta ut dina takrännor:

 1. Problem med hur ditt hus är byggt. Om dina rännor är igensatta eller läcker vatten mot din husgrund istället för bort från den, kan detta orsaka sprickor.
 2. Det finns vatten i din källare. De flesta källarläckor uppstår på grund av att rännor är igensatta, trasiga eller gamla.
 3. Din källare har mögel. När dina rännor läcker kommer vatten in i din källare, vilket kan få mögel att växa.
 4. Färgen på ditt hus flagnar, träet bakom rännorna ruttnar eller så kan du se rostfläckar på ditt hus. Detta händer när vatten stänker tillbaka eller rinner över från rännorna och rinner ner på baksidan av rännorna längs utsidan av ditt hem. Dina rännor kan vara gamla, malplacerade eller fulla.
 5. Du hittar spikar eller trasiga fästelement på marken. Dessa är från hängrännor som har lossnat och fallit till marken.
 6. Vatten skapar kanaler i ditt landskap, eller delar av det sköljs bort eller eroderar. Detta är tecken på att dina takrännor inte fungerar som de ska.
 7. Dina rännor hänger, drar sig bort från ditt hus, hänger ner eller lutar mot framsidan istället för att vara plant. Hängrännor sitter lösa eller lossnar vid sömmarna och är för slitna för att kunna fästas igen.
 8. Dina rännor är för trasiga för att fixa eftersom de är böjda, buckliga eller har hål eller sprickor i dem.
 9. Vatten i dina rännor som inte rinner av. Detta är ett säkert tecken på att dina takrännor inte fungerar.
 10. Det finns mellanrum mellan rännans anslutningar eller mellan rännorna och brädorna som håller fast dem.

Allt du behöver veta om att byta hängrännor

De bästa tiderna att få dina rännor rengjorda och kontrollerade är på våren och hösten. Ett professionellt inspektionsföretag kommer att leta efter tecken på slitage, kontrollera rännsystemets inriktning, se om det fungerar som det ska och rengöra dina rännor och stuprör.

Om du rengör dina hängrännor idag och blåser av löven från din uteplats eller trädgård, så kommer det att finnas löv i dina rännor nästa gång du ser löv ute.

Om du har bestämt dig för att det är dags att skaffa nya takrännor, spendera pengar på ett bra system. När du pratar med potentiella entreprenörer, se till att de har en licens och försäkring, och fråga husägare som nyligen har arbetat med entreprenören om referenser.

Det är också viktigt att ha ett kontrakt med en betalningsplan och en garanti. Betala aldrig för ett jobb innan tjänsterna är gjorda.

Övrig info om att byta hängrännor

När det kommer till installation finns det några standardsteg som entreprenören bör ta. Rännan stöden bör vara två fot från varandra, och baksidan av rännan bör vara bakom taket blinkande så att vatten inte kommer in mellan rännan och fasaden.

Det är också en bra idé att använda stuprör som är större än vad de behöver vara så att de klarar vikten när det regnar hårt eller när mycket snö smälter. När hängrännor har för mycket vikt kan de sjunka, dra sig bort från huset eller böjas. Stuprör som är större dränerar vatten mycket snabbare och blir inte igensatta lika ofta.

Om träd är nära ditt hus kan lövskydd vara en bra idé. En lövskydd eller skärm kan hjälpa dig att göra minsta möjliga arbete. Leta efter skärmar som lovar att de inte blir igensatta. Det finns även lövskydd med platt topp.

Dessa har en böjd bullnos, så när vatten kommer in i den kommer den att lindas runt på grund av ytspänning och gå in i öppningen medan skräp faller till marken.

Sektionsrännor är nästan omöjliga att köpa nuförtiden. Med sömlösa hängrännor är de enda ställena där en läcka kan inträffa i hörnen, men med sektioner finns det fler ställen där en läcka kan inträffa. Dessutom tar sektioner lite mer tid att sätta ihop. Det är därför generellt mer populärt och vanligare med sömlösa hängrännor idag.


Tack för att ni läste!

Som alltid, tack för att ni läste, hoppas ni fick reda på vad kostar det att byta hängrännor 🙂 Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidanOm vill du läsa mer kan du gå hit.

Vad tycker du om artikeln?

Klicka för att ge din bedömning

Tack för din röst! 4.5 / 5. Röster: 2

Inga röster hittils.. Var den första som betygsätter!

Eftersom du tyckte artikeln var bra...

Dela den med dina vänner!

Vi är ledsna att vi inte höll måttet

Låt oss göra det bättre!

Vad tycker du vi kan göra bättre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *